Σουηδία: Στροφή στη Δεξιά λόγω μεταναστευτικού (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένα από τα πιο φιλελεύθερα έθνη της Ευρώπης στρέφεται προς τα δεξιά, λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες αύξησαν τα ποσοστά τους από 12,9% στις προηγούμενες εκλογές στο 17,6% καθώς τα μεγάλα κόμματα παραγκωνίστηκαν. Ο αρχηγός τους, Τζίμι Άκερσον, θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Image: Supplied

ν

ΙΣΟΨΗΦΗΣΑΝ η κεντροαριστερή Συμμαχία και η κεντροδεξιά Συμμαχία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι Σουηδοί Δημοκράτες, το αντι-μεταναστευτικό κόμμα της χώρας που αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση. 
Ειδικότερα, η κυβερνώσα κεντροαριστερή Συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των συμμάχων τους του Αριστερού Κόμματος έλαβαν το 40,6% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης το 40,1%. 
Οι πραγματικοί νικητές των εκλογών είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD), οι οποίοι αύξησαν το ποσοστό τους από 12,9% στις προηγούμενες εκλογές στο 17,6%.
Η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα:
ν


ν


Υποστηρικτές του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών στη Στοκχόλμη πανηγυρίζουν μαθαίνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Photo: TT News Agency/Reuters
ν

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, τα ποσοστά των κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές έχουν ως εξής:
ν
  • Social Democrats – 28,4%
  • Moderates – 19,8%
  • Sweden Democrats – 17,6%
  • Centre Party – 8,6%
  • Left Party – 7,9%
  • Christian Democrats – 6,4%
  • Liberal Party – 5,5%
  • Green Party – 4,3%
    ν

 


Διαδήλωση μεταναστών και υποστηρικτών τους μπροστά στο σουηδικό Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, τον Σεπτέμβριο του 2016. Το μεταναστευτικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα των φετινών εκλογών. Photo: TT News Agency/Reuters
ν

Στις εκλογές πήραν μέρος περίπου 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβρεν των Σοσιαλδημοκρατών τις παρουσίασε ως «δημοψήφισμα υπέρ του κράτους πρόνοιας». Από την πλευρά τους οι Σουηδοί Δημοκράτες τους προσέδωσαν χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος κατά της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ωστόσο, ο Στέφαν Λέφβρεν είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα, καθώς δεν θα μπορεί να σχηματιστεί πλέον αυτοδύναμη κυβέρνηση στη Σουηδία χωρίς την άδεια ή τη σύμπραξη των Σουηδών Δημοκρατών.
ν


ν

Η Σουηδία, της οποίας το 18,5% του πληθυσμού αποτελείται από πολίτες που γεννήθηκαν εκτός της χώρας, έχει δεχθεί 160.000 αιτήσεις για άσυλο μόνο το 2015, αριθμός που αναλογικά αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη εν σχέσει προς το σύνολο του πληθυσμού, ενώ από το 2012 οι σχετικές αιτήσεις απαριθμούνται σε 400.000.
Ήδη η Σουηδία έχει αρχίσει και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, καθώς η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σκαρφαλώνοντας μέσα σε 11 χρόνια στο υψηλότερο σημείο το 2017 με 43 θανάτους.
Πέρα από αυτό, το οργανωμένο έγκλημα και η βία είναι πλέον τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προάστια των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας.
ν

ν

 


Translate this post