Κλονίζεται ο θρόνος της Μέρκελ λόγω προσφυγικού

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Παρά το συμβιβασμό, αποδυναμωμένη και με το κύρος της κλονισμένο, βγαίνει η Μέρκελ από την ενδοκυβερνητική κρίση εξαιτίας του προσφυγικού. Αντιδράσεις από την Αυστρία.

Παρά τη διάσταση απόψεων, επετεύχθη συμβιβασμός για να μην πέσει η Μέρκελ. Image: Supplied

 

ΓΙΑ «εύθραυστη ειρήνη» ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Χορστ Σίχοφερ, κάνει λόγο η ιστοσελίδα Politico, επισημαίνοντας –μεταξύ άλλων– ότι όπως κάθε καλός συμβιβασμός επιτρέπει και στις δύο πλευρές να υποστηρίξουν ότι κέρδισαν.
«Η καγκελάριος μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέφυγε τις μονομερείς ενέργειες και το CSU ότι πίεσε τη Μέρκελ να αποδεχτεί αυστηρότερες συνοριακές πολιτικές», γράφει η ιστοσελίδα και προσθέτει ότι με τις προσφυγικές ροές να είναι μειωμένες σε επίπεδα ακόμα και πριν από την κρίση του 2015, η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας της Δευτέρας είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για την ώρα.
Ωστόσο, σε μια περιοχή που νιώθει ακόμα εκτεθειμένη στην απειλή ενός ακόμα προσφυγικού κύματος, η συμβολική σημασία της κίνησης θα είναι σημαντική για το CSU.
«Η διαμάχη κατέδειξε το βαθμό στον οποίο πολλοί εντός της συμμαχίας της Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένου και ενός σημαντικού αριθμού χριστιανοδημοκρατών, είναι δυσαρεστημένοι από την ηγεσία της», γράφει το Politico. «Η καγκελάριος εξέρχεται αποδυναμωμένη από αυτή την κρίση, η οποία υπερτόνισε το πόσο ευάλωτη είναι, γι’ αυτό και οι κήνσορές της θα παραμείνουν», καταλήγει η ιστοσελίδα.
Από την πλευρά του το Bloomberg εκτιμά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κατόρθωσε να αποσείσει την άμεση απειλή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, υιοθετώντας αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση και διατηρώντας το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας στις τάξεις της συμμαχίας των συντηρητικών.
Η διάρκεια του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε ίσως να εξαρτάται από παράγοντες πέραν του ελέγχου της Μέρκελ. Παραμερίζεται προς το παρόν ένα εμπόδιο που υπέσκαπτε την εξουσία της καγκελαρίου, σε μια συγκυρία που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η εμπορική διαμάχη με τον Τραμπ, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η άνοδος του λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg.
ν

Αντίδραση Κουρτς στη συμφωνία Μέρκελ-Σίχοφερ

ν
ν
Όπως αναφέρει το Euronews, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε δυσαρεστημένος από τη συμφωνία Μέρκελ-Σίχοφερ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δηλώνοντας πως αν χρειαστεί η Αυστρία θα λάβει μέτρα στα σύνορά της.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και φυσικά για την πιθανότητα να πάρουμε αναγκαία μέτρα ώστε να εμποδίσουμε ζημιά για τη χώρα μας αλλά και για τον αυστριακό πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στα γερμανικά μέτρα με δικά μας, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γερμανικό πλάνο, η Αυστρία φοβάται πως η εγκατάσταση κέντρων υποδοχής στα σύνορά της με τη Γερμανία θα οδηγήσει στην παραμονή μεταναστών στα δικά της εδάφη.
Από την πλευρά του πάντως, ο Χορστ Σίχοφερ τόνισε ότι επικοινώνησε με τον Σεμπάστιαν Κουρτς ώστε να τον επισκεφτεί στη Βιέννη και να βρεθεί μια λογική λύση στο πρόβλημα.
Ένα πράγμα μαθαίνουν τώρα όλοι: όταν μαζεύεις στη χώρα σου μετανάστες, μετά είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους ξεφορτωθείς.

ν

 


Translate this post