Μεσογειακή διατροφή και άσκηση προστατεύουν από άνοια και καρκίνο

Κατηγορία NEWS, Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Youmagazine Newsroom

 

Είμαστε ό,τι τρώμε ή ό,τι γυμναζόμαστε; Ενδεχομένως και τα δύο, αφού όλες οι τελευταίες έρευνες συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα.

 

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ διατροφή έχει συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μαζί με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αυτά τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η παθολόγος, αναπλ. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
ν

Μέτρον Άριστον στις «απαγορευμένες τροφές»

Τις επιβαρυντικές τροφές για την εμφάνιση του καρκίνου προσπαθούμε να τις καταναλώνουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να αποκλειστούν παντελώς από την καθημερινή μας διατροφή, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου.
«Επιβαρυντικές τροφές για καρκίνο είναι οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κάποια είδη λιπών, τα κορεσμένα λίπη ή τα τρανς, αυτά δηλαδή τα ζωικά λίπη που περιέχονται σε τυριά 30-40%, στα κόκκινα κρέατα (χοιρινό, κατσίκι, βοδινό) στο βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τα τηγανιτά, ή για να φτιάξουμε γλυκά».
ν

H παχυσαρκία, επιβαρυντικός παράγοντας για μελάνωμα

Το αλκοόλ έχει συνεργική δράση με το κάπνισμα ως προς την ανάπτυξη καρκίνου στο στοματοφάρυγγα, το λάρυγγα, το συκώτι και στο ουροποιητικό σύστημα, τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου. «Επίσης η παχυσαρκία οδηγεί σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως π.χ μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη, που είναι και οι πιο συχνές κακοήθειες. Ακόμα και για το μελάνωμα υπάρχουν διάφορες μελέτες που το συνδέουν με τη διατροφή και μάλιστα κάποιες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί».
ν

Διατροφή για καρκινοπαθείς

Υπάρχει διατροφή και για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και υποβάλλονται σε θεραπείες, αλλά υπάρχει και μία σύσταση για διατροφή για τους επιβιώσαντες, τονίζει η αναπλ. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Όσον αφορά τους νοσούντες, επειδή η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει τον οργανισμό και έχει και διάφορες παρενέργειες, συνήθως συστήνονται μικρά γεύματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι τηγανιτά. Καλό είναι να λαμβάνονται αρκετά υγρά και χυμοί και να αποφεύγονται πικάντικα, βαριά και καυτερά ή καυτά φαγητά. Δηλαδή συστήνεται μία ισορροπημένη διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες, φρούτα, λαχανικά, γάλατα και γιαούρτια, χωρίς να πιέζουμε τον οργανισμό να τρώει αν δεν πεινάει. Άλλωστε είναι προσωρινή αυτή η κατάσταση».
ν

Οι πιο δραστήριες σωματικά ζουν περισσότερα
χρόνια μετά από καρκίνο μαστού

Οι επιβιώσαντες του καρκίνου, μας λέει η κ. Ψαλτοπούλου καλό είναι να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή που προάγει την υγεία σε όλα τα επίπεδα.
«Ας πούμε για παράδειγμα οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες συνήθως ζουν πολλά χρόνια πρέπει σίγουρα να ασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα, γιατί έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που είναι πιο δραστήριες σωματικά, επιβιώνουν περισσότερα χρόνια από τον εν λόγω καρκίνο. Πρέπει να χάσουν ίσως μερικά κιλά που για διάφορους λόγους πήρανε, ενδεχομένως πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και κατά τη διάρκεια των θεραπειών, που μπορεί κάποιος να μην μπορεί να γυμναστεί, ή λόγω του ότι κάποια φάρμακα ανοίγουν την όρεξη. Ας μην αφήνουμε ποτέ έξω από το πρόγραμμα μας την τακτική σωματική δραστηριότητα αερόβια και αναερόβια, μισή ώρα την ημέρα για τους ενήλικους και μία ώρα για παιδιά και εφήβους, αφού έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την καρκινογένεση, σε κάθε περίπτωση.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post