Μυστηριώδης τρύπα στο νότιο πόλο του Άρη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA δεν μπορεί να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκε αυτή η παράξενη, βαθιά τρύπα στο νότιο πόλο του Άρη.

Τι προκάλεσε τη δημιουργία αυτής της τρύπας; Photo: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA εξερευνά εδώ και 11 χρόνια την επιφάνεια του Άρη και τα «μάτια» του έχουν δει πολλά. Τίποτε όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την τρύπα που εμφανίστηκε με ανεξήγητο τρόπο στον νότιο πόλο του πλησιέστερου γείτονα της Γης.
Αν και ολόκληρη η επιφάνεια του πλανήτη είναι διάστικτη με κοιλότητες και κρατήρες, γιγαντιαία χάσματα και βαθιές χαράδρες, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η ύπαρξη ενός βαθιού κυκλικού λάκκου, ο οποίος έχει διάμετρο εκατοντάδων μέτρων, μέσα στο σαν «ελβετικό τυρί» λευκό τοπίο από κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα που καλύπτει το νότιο πόλο.
Αν και πιο βαθιά από τις περισσότερες άλλες οπές που υπάρχουν στην περιοχή, μπορεί κανείς να δει στον πυθμένα αυτού του λάκκου την αντανάκλαση του λευκού, από τον πάγο που βρίσκεται εκεί.
ν
Κανείς δεν γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη τρύπα, καθώς δεν προήλθε ούτε από ηφαιστειακή δραστηριότητα ούτε από πτώση μετεωρίτη. NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona
ν
Η φωτογραφία ελήφθη από την υψηλής ευκρίνειας κάμερα του διαστημόπλοιου (High Resolution Imaging Science Experiment – HiRISE), η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν αντικείμενα μεγαλύτερα του ενός μέτρου από απόσταση 200 έως 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Ένα άλλο ανεξήγητο στοιχείο είναι η διαφορά στα φυσικά γνωρίσματα των δύο πόλων του Άρη. Ενώ ο βόρειος πόλος είναι επίπεδος και ομαλός, ο νότιος είναι ανώμαλος, με όρη και κρατήρες, ενώ συνολικά το νότιο ημισφαίριο είναι κατά τέσσερα χιλιόμετρα πιο ψηλό σε σχέση με το βόρειο.
ν

This is Mars 2017
ν

ν

 


Translate this post