Η τεχνητή νοημοσύνη θα προβλέπει στο εξής το μέλλον

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε λίγο καιρό, αντί να πηγαίνετε στην χαρτορίχτρα ή στον αστρολόγο, θα καλείτε ένα ρομπότ για να σας πει το μέλλον.

35j54j45j33j6k65jkj7k6

Μπορεί ένα ρομπότ να μάθει να προβλέπει τι θα συμβεί μετά; Image: Supplied
v

Ο Carl Vondrick του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης

Ο Carl Vondrick του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης

ΕΝΑ ΝΕΟ σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πώς θα ξεδιπλωθεί μια κατάσταση στο άμεσο μέλλον, αποτυπώνοντας απλώς μια εικόνα της πραγματικότητας.

Πρόκειται για έναν εξελιγμένο αλγόριθμο «βαθιάς μάθησης» που ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή Carl Vondrick, ειδικό σε θέματα computer vision και machine learning.

Η δουλειά του Vondrick επικεντρώνεται στο πώς να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ανθρώπινες προσπάθειες και τις αταξινόμητες πληροφορίες που πηγάζουν από αυτές, προκειμένου να δημιουργήσει πιο ισχυρά συστήματα αντίληψης.

Και φαίνεται να τα έχει καταφέρει, καθώς διδάσκει ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, πώς να προβλέπει το μέλλον.

Το μάθημα ξεκινά βάζοντας το ρομπότ να παρακολουθήσει πρώτα ένα μικρής διάρκειας βίντεο πάνω σε ένα θέμα, που δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη μέρα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, με ένα τρένο έτοιμο να αναχωρήσει από την πλατφόρμα. Ή την εικόνα μιας παραλίας με τα κύματα να σκάνε στην αμμουδιά. Στη συνέχεια ζητά από το ρομπότ να προβλέψει τι θα συμβεί μετά.

Μέχρι τώρα το ρομπότ έχει παρακολουθήσει, με ένα ειδικό πρόγραμμα, δύο εκατομμύρια βίντεο, ώστε να κατανοήσει το παρόν. «Για εμάς», λέει ο Vondrick, «είναι εύκολο να μαντέψουμε τι θα συμβεί μετά, όταν π.χ. βλέπουμε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι έχοντας μπροστά του ένα πιάτο φαγητό. Για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) όμως δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι κατόπιν ο άνθρωπος θα αρχίσει να τρώει».

Στόχος του Vondrick είναι να μπορούν τα ρομπότ να προβλέπουν πότε κάποιος ετοιμάζεται να καθίσει, ώστε να μην του τραβούν την καρέκλα κάτω από πόδια, να αναγνωρίζουν πότε κάποιος είναι έτοιμος να πέσει, ώστε να τον συγκρατούν, αλλά και σαν συνοδηγοί να προβλέπουν ένα ατύχημα.
v

Πώς λειτουργεί

Ο Vondrick και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους χθες, 5 Δεκεμβρίου, σε ένα συνέδριο νευρωνικών υπολογιστών που έγινε στη Βαρκελώνη.

Εκεί εξήγησαν πώς δουλεύει το σύστημα. Η ΤΝ παρακολουθεί κάθε είδους βίντεο με σκηνές από παραλίες, γήπεδα γκολφ, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μωρά στο νοσοκομείο, πλανόδιους παγωτατζήδες, σκιέρ, αθλητές να κάνουν πατινάζ, ανθρώπους να συνομιλούν, να κάνουν ιππασία κτλ. Όλες αυτές οι σκηνές περιέχουν μια ολοκληρωμένη κίνηση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές δείχνουν στο ρομπότ μια στατική φωτογραφία και του ζητούν να τους πει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Το ρομπότ ανακαλεί στη μνήμη του το σχετικό βίντεο και αποκαλύπτει τη συνέχεια.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εκμάθησης της ΤΝ (Papers by Theme)

Εκτός από τους Αμερικανούς, προόδους στο θέμα της πρόβλεψης από ΤΝ έχουν κάνει και οι Κινέζοι. Συγκεκριμένα, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding, δημιούργησε ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα μηχανήματα ΤΝ που μπόρεσε να προβλέψει με επιτυχία τον νικητή των κινεζικών ριάλιτι σόου «Είμαι ένας τραγουδιστής» –ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το Χ-Factor– καθώς και τους έξι φιναλίστ.

 


Translate this post