Σε 10 χρόνια η εργασία δεν θα είναι πια η ίδια

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς το 90% των σημερινών εργαζομένων θα απολυθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

1d5abe8a6e82c9f80ded49

Οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουν τον «δικό» τους στρατό εργαζομένων.
Πηγή: Supplied

v

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ που θα συμβούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σοκάρουν – αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές. Και όπως όλα δείχνουν, μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι 9 στους 10 εργαζόμενους σε μια επιχείρηση, μπορεί κάλλιστα να φύγουν από τη δουλειά τους – και αυτό όχι για να βγουν στη σύνταξη. Απλώς δεν θα χρειάζονται πλέον.

Οι αλλαγές είναι ήδη ραγδαίες και αυτό δεν οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση, όσο στις νέες γενιές που εισβάλλουν στον χώρο της παραγωγής, δημιουργώντας νέες συνήθειες και νέα δεδομένα, ενώ οι παλιές γενιές αποσύρονται εμφανώς σε σύγχυση για την πορεία που ακολουθεί ένας κόσμος τον οποίο πλέον δεν μπορούν να τον καταλάβουν.

Μια από τις αλλαγές που έφεραν οι νέες γενιές είναι τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Το Viva Wallet, για παράδειγμα, το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι, επιτρέπει την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από το κινητό τηλέφωνο, με ένα app για iOS και Android που μετατρέπει το κινητό σε πορτοφόλι!

Στις μέλλουσες αλλαγές στον τομέα της εργασίας αναφέρθηκε πρόσφατα η Τάμι Έρικσον (Tammy Erickson), ανώτατο στέλεχος του Τμήματος Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο London Business School, μιλώντας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Σύδνεϋ. Όπως είπε, οι νέες τεχνολογίες, οι δημογραφικές εξελίξεις και η κίνηση των «εργατών γνώσης» θα οδηγήσουν σύντομα σε μια αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που θα είναι ανάλογη της μετάβασης από τη βιοτεχνία στη γραμμή μαζικής παραγωγής που συνέβη κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης.

Δεν θα υπάρχουν πλέον κέντρα ανεργίας, γραφεία ευρέσεως εργασίας, ή αγγελίες ζήτησης και προσφοράς προσωπικού. Αυτά είναι φαινόμενα του παλιού κόσμου. Στο νέο κόσμο, που ήδη διαμορφώνεται ταχύτατα, οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν το προσωπικό που επιθυμούν από ένα ρόστερ “on-demand” που θα έχει δυναμικό 10πλάσιο του απαιτούμενου προσωπικού για ευχέρεια επιλογής.
v

Όπως οι ατζέντηδες του Χόλιγουντ

Το ρόστερ θα περιλαμβάνει μόνιμους ή ελεύθερους επαγγελματίες σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βάση, με ευέλικτες ρυθμίσεις πληρωμών που θα καταβάλλονται ανά έργο στους μάνατζερ του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι που τα γραφεία αυτά θα μοιάζουν με τα γραφεία casting του Χόλιγουντ.

Σήμερα ένας παραγωγός που θέλει να γυρίσει μια ταινία, πηγαίνει σε ένα τέτοιο γραφείο και τους λέει: «Χρειάζομαι έναν σκηνοθέτη, έναν κάμεραμαν, μια ξανθιά σταρ και έναν σέξι πρωταγωνιστή». Και το γραφείο αναλαμβάνει να βρει όλους αυτούς, ανάλογα με το είδος της ταινίας που πρόκειται να γυριστεί.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην αγορά εργασίας, είπε η Τάμι Έρικσον μιλώντας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ (World Business Forum) στο Σύδνεϋ, παρουσία προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού και τεχνολογικού χώρου όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγκροπόντε, επίτιμος πρόεδρος του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ.
v

2c31b513407a4e19ecd9a349

Η Τάμι Έρικσον μιλώντας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στις 25 και 26 Μαΐου 2016 στο Σύδνεϋ. Πηγή: Supplied
v

Η Τάμι Έρικσον, που ειδικεύεται στις εργασιακές σχέσεις της νέας γενιάς, έχει τη δική της επιχείρηση (Tammy Erickson Associates) με αντικείμενο την παροχή βοήθειας για την οικοδόμηση ευφυών επιχειρήσεων.

«Ας πάρουμε μια επιχείρηση που έχει σήμερα 1.000 εργαζόμενους. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα ο αριθμός τους θα μειωθεί στους 100, σε όσους δηλαδή είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της επιχείρησης. Τους υπόλοιπους η επιχείρηση θα τους εισάγει, όποτε και όσο τους χρειάζεται, από μια εξειδικευμένη αγορά εργασίας, επιλέγοντας ανάμεσα από 10.000 στελέχη», είπε στην ομιλία της.

Αυτοί οι 10.000 εργαζόμενοι θα βρίσκονται στη βάση δεδομένων των νέων Γραφείων Εργασίας On-demand.

Σήμερα μια μέση επιχείρηση χρησιμοποιεί έναν άνθρωπο στο λογιστήριο μόνο και μόνο για να καταγράφει και να καταχωρεί μόνο τα τιμολόγια αγορών. Ήδη όμως υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά μέσω ενός λογισμικού που ψηφιοποιεί τα τιμολόγια και αυτόματα τα καταχωρεί στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και στους ισολογισμούς, ταχύτητα και αλάνθαστα. Μια θέση εργαζομένου χάνεται, αλλά το μέλλον βαδίζει προς τα εκεί.
v

Οι εργάτες της γνώσης

Όπως ακριβώς στις δεκαετίες ’80 και ’90 η εισαγωγή των υπολογιστών στις επιχειρήσεις επέφερε πτώση του κόστους παραγωγής, αλλάζοντας τα εργασιακά δεδομένα και επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν ριζικές αναδιαρθρώσεις, το ίδιο θα συμβεί και τώρα χάρη στο «χαμηλότερο κόστος συντονισμού» – δηλαδή στην απομείωση θέσεων.

Αυτοί που θα επιβιώσουν εργασιακά είναι οι ευφυείς εργαζόμενοι ή «εργάτες της γνώσης», δηλαδή όλοι αυτοί των οποίων κύρια απασχόληση είναι η γνώση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μηχανικοί λογισμικού, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι επιστήμονες, οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι πανεπιστημιακοί – των οποίων η δουλειά είναι να «σκέφτονται για τη διατήρηση της ζωής».

Ωστόσο, η Έρικσον δεν αναφέρεται στις παλιές γενιές που υπάρχουν σήμερα, αλλά στους Millennials, δηλαδή σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1980, και στους “re-gens” (νέου γένους), που έχουν γεννηθεί μετά το 1996. Ιδιαίτερα οι σημερινοί 20άρηδες είναι αυτοί που θέτουν τις βάσεις για τη διαμόρφωση των νέων εργασιακών σχέσεων.

Ένα παράδειγμα. Επειδή οι εργαζόμενοι της νέας γενιάς χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, οι εταιρείες θα πρέπει να τους προσφέρουν συνεχείς ευκαιρίες για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Επίσης θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε οι νέοι να μπορούν να δείχνουν τα διαπιστευτήρια της προόδου τους – όπως είναι τα διακριτικά των προσκόπων ή οι βαθμοί στα online παιχνίδια. Θα μπορούσε επίσης να είναι κι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Αυτό το αποκαλώ μπατζ (badge = κονκάρδα)», λέει η Έρικσον.
v

3c31b513407a4e19ecd9a349

Οι «εργάτες της γνώσης» είναι αυτοί που στο μέλλον θα έχουν δουλειά. Πηγή: Supplied
v

«Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να τους υποσχεθούν ότι δεν θα δουλεύουν απλώς, αλλά ότι θα μάθουν περισσότερα εάν συνεργαστούν μαζί τους από οπουδήποτε αλλού, και για να το αποδείξουν θα πρέπει να δίνουν κάποια πιστοποίηση την οποία θα έχουν ανακοινώσει δημοσίως».

Η Έρικσον προχώρησε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι οι ευφυείς μηχανές θα αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες, που έως τώρα νομίζαμε ότι μπορούσαν να γίνουν μόνο από τον άνθρωπο. Και έφερε σαν παράδειγμα τον υπερκομπιούτερ Watson της IBM, που έχει εξελιχθεί σε ένα γνωσιακό σύστημα που επιτρέπει μια νέα συνεργατική σχέση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών.

«Ο υπολογιστής αυτός από το να προσπαθεί να νικήσει στο Jeopardy, έχει σήμερα στραφεί στην έρευνα για την παροχή αποτελεσματικών θεραπειών για ασθένειες όπως ο καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι δύο περιοχές που θα μείνουν άθικτες σε μια εταιρεία είναι η λήψη αποφάσεων και οι ανθρώπινες σχέσεις. Το τελευταίο αναφέρεται στην πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και στον συντονισμό του, στις σχέσεις της εταιρείας με τους πελάτες κτλ.

Η λήψη αποφάσεων είναι αποκλειστικό έργο της διεύθυνσης, η οποία θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει την βέλτιστη πρόταση ανάμεσα σε πολλές καλές προτάσεις, η επιλογή που θα κάνει να είναι ορθολογική, και κυρίως να λαμβάνει αποφάσεις επί ζητημάτων που δεν θα βασίζονται σε γεγονότα, αλλά σε αξίες, στην ηθική ή σε στρατηγικής φύσεως θέματα.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις και στον τομέα οικοδόμησης σχέσεων. Όλο το υπόλοιπο πρόκειται να πάει στις μηχανές.

 


Translate this post