EMdrive: Η μηχανή που δουλεύει χωρίς καύσιμα!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το αδύνατο έγινε δυνατό. Ο κινητήρας EMdrive παράγει ώση από το τίποτα – και η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί.

46j54hj56hjvhvh5457

Το πρωτότυπο του κινητήρα EM space drive που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της NASA. Λειτουργώντας με μια –ακόμα ανεξήγητη– διαδικασία παράγει ώση χωρίς καύσιμα. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
v

ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ να συμβαίνει. Γιατί, όπως ξέρουμε όλοι, από το τίποτα παράγεται τίποτα. Για κάποιους ανεξήγητους όμως λόγους, το αξίωμα αυτό δεν ισχύει για τον κινητήρα EMdrive, ο οποίος παράγει πρόωση από το τίποτα!
Η νέα απίστευτη προωθητική μηχανή έχει τη δυνατότητα να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα σε 70 ημέρες!
Το πρωτότυπο του κινητήρα EMdrive (ΕΜ = Electronic Machine) αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Eagleworks της NASA,  από τον Βρετανό εφευρέτη Roger Shawyer (Ρότζερ Σόγιερ) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Yang Juan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 2001 έχει περάσει από έντεκα επιτυχείς δοκιμές και τώρα πρόκειται να πάρει πιστοποιητικό έγκρισης από τη NASA, αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί.
Θεωρητικά, πρόκειται για μια χάλκινη κοιλότητα συντονισμού ραδιοσυχνοτήτων (RF), στην οποία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που περιορίζεται μέσα στην κοιλότητα παράγει μικροκύματα, παρέχοντας ώθηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς η ακτινοβολία αντανακλά μέσα στην κοιλότητα.
Πρόκειται για ένα είδος αντίδρασης χωρίς την ύπαρξη δράσης. Ο κινητήρας EMdrive χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να πάρει μπροστά, χωρίς στη συνέχεια να καταναλώνει ηλεκτρική ή όποια άλλη ενέργεια! Αυτό σαφώς παραβιάζει τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα για τη διατήρηση της ορμής, που με απλά λόγια λέει ότι για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση. Π.χ. η κατανάλωση πετρελαίου παράγει ενέργεια – θερμική, ηλεκτρική κτλ. Στον κινητήρα EMdrive έχουμε προωθητική ενέργεια χωρίς την κατανάλωση κάποιου καυσίμου.
Καθετί που αντιβαίνει στον τρίτο νόμο του Νεύτωνα απορρίπτεται από τους επιστήμονες ως αδύνατο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ρότζερ Σόγιερ να φτιάξει μια μηχανή που είναι αδύνατο να φτιαχτεί!
Παρόμοια μηχανή, που την ονόμασε Cannae Drive, σχεδίασε το 2006 και ο Ιταλο-αμερικανός χημικός μηχανικός Guido Fetta.
v

Meet aerospace engineer Roger Shawyer
v

v

Is the EM Drive the future of space travel?
v

v

Η λειτουργία του EMdrive παρουσιάζεται αναλυτικά στο λήμμα της Wikipedia RF resonant cavity thruster.

 


Translate this post