Moon Ribas: Τι σημαίνει να είσαι cyborg artist

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η καλλιτέχνης-φαινόμενο που μπορεί να αισθάνεται τους σεισμούς παντού στον πλανήτη την ώρα που συμβαίνουν – και να μετατρέπει τις δονήσεις τους σε χορογραφία.

1342KJ25GKJ5GJ65675

Η Ισπανίδα χορογράφος Μουν Ρίμπας. Photo: Scott McDermott. Πηγή: Supplied
v

Η ΜΟΥΝ ΡΙΜΠΑΣ (Moon Ribas, 24 Μαΐου 1985) είναι μια Ισπανίδα avant-garde χορογράφος και cyborg artist από τη Μπαρτσελόνα που έγινε γνωστή χάρη στην ανάπτυξη και εμφύτευση ενός online σεισμικού αισθητήρα στον αγκώνα της. Με τον αισθητήρα αυτόν μπορεί και συντονίζεται με κάθε τόπο στον πλανήτη όπου υπάρχει σεισμική δραστηριότητα.
Οι χορογραφίες της στηρίζονται στην εξερεύνηση νέων κινήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη νέων αισθήσεων μέσω αισθητηριακών επεκτάσεων στον χορευτή. Είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος Cyborg, ενός διεθνούς οργανισμού που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν σάιμποργκς (cyborgs) και προωθεί τον κυβερνοοργανισμό (cyborgism) ως καλλιτεχνικό κίνημα. Η Ρίμπας είναι επίσης συνιδρυτής της Cyborg Nest, μιας εταιρείας με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεκτείνουν τις αισθήσεις τους και να γίνουν σάιμποργκς.
Όλα αυτά γίνονται με την εμφύτευση ειδικών αισθητήρων στο σώμα. Η ίδια η 30χρονη χορογράφος έχει στο χέρι της εμφύτευμα το οποίο συνδέεται με ένα app των smartphones που λαμβάνει πληροφορίες από γεωλογικούς σταθμούς παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε για σεισμούς που ξεκινούν από 1,0 βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.
Όταν στις 25/4/2015 ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Νεπάλ σπέρνοντας τον τρόμο, η Ρίμπας ξύπνησε την ίδια ώρα ταραγμένη στη μέση της νύχτας έχοντας την αίσθηση ότι βρισκόταν πραγματικά εκεί. «Αισθάνομαι συνδεδεμένη με τους ανθρώπους που υποφέρουν από το σεισμό», λέει.
Με άλλα λόγια, η Ρίμπας επεκτείνει στα έπακρο τις κεραίες αντίληψης και ευαισθησίας που έχει κάθε ανθρώπινο ον. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι είναι εκκεντρική ή ότι βρήκε έναν ανορθόδοξο τρόπο προβολής. Το πραγματικό κίνητρό της όμως είναι η γνώση. Γιατί γύρω μας τα πάντα δονούνται – από τα συναισθήματα μέχρι τα υλικά αντικείμενα. Έτσι, μπορείς να μάθεις τα πάντα μέσα από τις δονήσεις.
v

Καλειδοσκοπικά γυαλιά, γάντια και σκουλαρίκια speedborg

Το 2007, δημιούργησε ένα ζευγάρι γυαλιά καλειδοσκοπικής όρασης, τα οποία φορούσε για τρεις μήνες. Τα γυαλιά αυτά επέτρεπαν να διακρίνει τα χρώματα γύρω της, αλλά όχι τα σχήματα. Η έλλειψη αντίληψης των σχημάτων αντικαταστάθηκε από μια οξυμένη αίσθηση μεταβολής της έντασης των χρωμάτων, χάρη στην οποία μπορούσε να ανιχνεύει τις κινήσεις. Και η πιο μικρή αλλαγή χρώματος στο πεδίο της όρασης σήμαινε ότι κάτι είχε μετακινηθεί.
v

2342KJ25GKJ5GJ65675

Η Ρίμπας φορώντας τα αισθητηριακά σκουλαρίκια που επιτρέπουν να κινείσαι στο χώρο με κλειστά μάτια. Πηγή: Supplied
v

Το 2008, η Ρίμπας δημιούργησε ένα γάντι-ταχύμετρο (το speedborg) που της επέτρεπε να αντιλαμβάνεται την ακριβή ταχύτητα κάθε κινούμενου σώματος ή αντικειμένου γύρω της μέσω των δονήσεων που δεχόταν στο χέρι της. Στη συνέχεια έφτιαξε speedborg σκουλαρίκια, τα φόρεσε και όργωσε την Ευρώπη. Μέσω αυτών μπόρεσε να συλλάβει και να καταγράψει την ταχύτητα βαδίσματος των πολιτών σε διάφορες πόλεις. Οι Λονδρέζοι και οι κάτοικοι της Στοκχόλμης, για παράδειγμα, περπατούν με την ίδια ταχύτητα, ο μέσος όρος της οποίας είναι 6,1 χλμ./ώρα. Οι κάτοικοι της Ρώμης και του Όσλο περπατούν με μέση ταχύτητα 4 χλμ./ώρα.
Εννοείται πως όλα αυτά τα στοιχεία τα χρησιμοποίησε στις χορογραφίες της.
Το 2010 ανέπτυξε σκουλαρίκια που μπορούσαν να ανιχνεύσουν την κίνηση πίσω από το άτομο που τα φορούσε. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με φοιτητές του Πανεπιστημίου Ramon Llull στη Μπαρτσελόνα και ανέπτυξε τέσσερις νέους αισθητήρες που μπορούσαν να ανιχνεύουν την κίνηση σε περιβάλλον 360°.
Το 2013, η Ρίμπας ανέπτυξε έναν αισθητήρα που δονείται κάθε φορά που γίνεται σεισμός στον πλανήτη. Ο αισθητήρας, που είναι μόνιμα στερεωμένος στον αγκώνα της, δονείται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ένταση του σεισμού και συνδέεται ασύρματα με σεισμογράφους σε όλη τη γη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθανθεί σεισμούς από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η ίδια. Και εδώ οι εμπειρίες μετουσιώνονται σε χορευτικές κινήσεις και σε χορόδραμα.
v

Life with extra senses: Neil Harbisson and Moon Ribas
v

 


Translate this post