Αεροταξί: η επανάσταση στις συγκοινωνίες

Κατηγορία Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα αυτο-οδηγούμενα ιπτάμενα ταξί της Airbus αναμένεται να προκαλέσουν επανάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

13462j26426226v

Σχέδιο του αεροταξί που ετοιμάζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας. Image: Supplied
v

Η AIRBUS αποκάλυψε το σχέδιο ενός αεροταξί που αναπτύσσει εδώ και καιρό και βρίσκεται τώρα στο στάδιο των δοκιμών. Με το αεροσκάφος αυτό η εταιρεία ελπίζει να ανακουφίσει τις μεγαλουπόλεις από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Γνωστά ως Vahana, τα ιπτάμενα ταξί θα είναι τελείως αυτοματοποιημένα και θα μπορούν να μεταφέρουν τους επιβάτες τους οπουδήποτε, καθώς θα προσγειώνονται κάθετα, όπως ένα ελικόπτερο.
Το όνομα Vahana είναι παρμένο από την ινδουιστική μυθολογία και σημαίνει «όχημα των θεών». Το ενδιαφέρον είναι ότι για τους Ινδούς το Vahana δεν ήταν μια απλή πλατφόρμα μεταφοράς, αλλά ένα αυτόνομο ον που μπορούσε να δρα ανεξάρτητα. Πάντοτε όμως ήταν στο πλευρό της θεότητας που το χρησιμοποιούσε, ενώ ορισμένες φορές λειτουργούσε και ως σύμβολο εκπροσωπώντας μια συγκεκριμένη θεϊκή ιδιότητα.
v

33462j26426226v

Το αεροταξί της Airbus θα μπορεί να προσγειώνεται κάθετα όπως ένα ελικόπτερο, χωρίς όμως να χρειάζεται ανθρώπινο χειριστή στο πιλοτήριο ή στο έδαφος. Image: Supplied
v

Χωρίς να είναι… ινδικές θεότητες, όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την αυτοματοποιημένη υπηρεσία αερομεταφοράς, θα μπορούν απλά να κλείσουν μια πτήση με το τηλέφωνό τους και το όχημα θα έρθει να τους πάρει και να τους πάει στον προορισμό τους.
Αν και το αεροταξί μοιάζει να έχει βγει κατ’ ευθείαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, η Airbus εκτιμά ότι η ανάπτυξη εκατομμυρίων αεροσκαφών θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς τα νέα οχήματα δεν θα συναγωνίζονται τις υφιστάμενες υπηρεσίες μεταφορών εδάφους.
Και ενώ τεχνικά το αεροταξί είναι έτοιμο, δύο ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το πρώτο είναι το πώς θα καταφέρει να πάρει την άδεια να τρέξει τους στόλους των αεροταξί στις μεγάλες πόλεις, και το δεύτερο πώς προτίθεται να κρατήσει τους επιβάτες ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος.
Το γεγονός ότι δοκιμές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στο τέλος του 2017 δείχνει ότι αυτό που έως τώρα έμοιαζε με μακρινή φαντασία, μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
v

43462j26426226v

Μια φουτουριστική εικόνα του Παρισιού. Όλη η κυκλοφοριακή κίνηση έχει μεταφερθεί στον ουρανό. Image: Supplied

 


Translate this post