Υποβρύχιο του Α΄ΠΠ δέχτηκε «επίθεση από τέρας»

Κατηγορία NEWS, Ιστορία, Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το γερμανικό υποβρύχιο SM UB-85 δέχτηκε στις 30 Απριλίου 1918 επίθεση από ένα θαλάσσιο τέρας, έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας.

2241kjg12g5352j15j6

Το γερμανικό υποβρύχιο UB-87 (εδώ πλέοντας στη Βόρεια Θάλασσα), ήταν ίδιας κλάσης με το UB-85 που βυθίστηκε. Πηγή: Wikimedia Commons
v

ΥΠΑΡΧΟΥΝ θαλάσσια τέρατα; Σύμφωνα με την κατάθεση του κυβερνήτη ενός γερμανικού υποβρυχίου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά αυτός και οι άνδρες του έδωσαν μάχη για να σώσουν εαυτούς και το υποβρύχιό τους, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Η περίεργη αυτή ιστορία αφορά το ιστορικό υποβρύχιο UB-85 του αυτοκρατορικού ναυτικού της Γερμανίας (Kaiserliche Marine) που έδρασε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το υποβρύχιο παραγγέλθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1916 στα ναυπηγεία AG Weser στην Βρέμη και ανέλαβε υπηρεσία στις 24 Νοεμβρίου 1917 υπό τη διοίκηση του πλωτάρχη Günther Krech.

Όπως όλα τα υποβρύχια τύπου UB ΙΙΙ, το UB-85 μετέφερε 10 τορπίλες και ήταν οπλισμένος με ένα πυροβόλο των 8,8 εκατοστών (3,46 in) στο κατάστρωμα. Το πλήρωμά ήταν 3 αξιωματικοί και 31 ναύτες και ακτίνα δράσης 8.180 ναυτικών μιλίων (15.000 χιλιόμετρα). Είχε εκτόπισμα 516/647 τόνων και ανέπτυσσε ταχύτητα 13,4/7,5 κόμβων (24,8/13,9 χλμ/ώρα).

Κατά τη δεύτερη περιπολία του στη Βόρεια Θάλασσα, εντοπίστηκε στις 30 Απριλίου 1918 από την κορβέτα του βρετανικού ναυτικού HMS Coreopsis (Κ 32) στα ανοικτά των ακτών του Μπέλφαστ, στην Ιρλανδία. Το UB-85, έχοντας μερικώς πλημμυρίσει και με ανοιχτή την καταπακτή, προσπάθησε να αποφύγει το βρετανικό πλοίο, πλέοντας στην επιφάνεια. Δεν τα κατάφερε όμως και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, όταν ξέσπασε πυρκαγιά. Το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 34 άνδρες, πιάστηκε αιχμάλωτο.
v

4241kjg12g5352j15j6

Αυτή η φωτογραφία του 1921 δείχνει δύο γερμανικά υποβρύχια να έχουν εξοκείλει στις ακτές της Κορνουάλης κοντά στο Falmouth. Σε πρώτο πλάνο το SM UB-86. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Προς μεγάλη έκπληξη των Βρετανών οι Γερμανοί παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως. Όταν αργότερα ρωτήθηκε γι’ αυτό, ο πλωτάρχης Krech εξήγησε ότι το πρηγούμενο βράδυ, όταν το υποβρύχιο του είχε αναδυθεί για επαναφόρτιση των μπαταριών, δέχτηκε ξαφνικά επίθεση από ένα «παράξενο τέρας».

«Είχε μικρό κεφάλι, αλλά τεράστια κάτασπρα δόντια που άστραφταν στο φως του φεγγαριού», ανέφερε ο Γερμανός κυβερνήτης στην επίσημη κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τον Krech, το πλήρωμα κατάφερε να απομακρύνει το τέρας, χτυπώντας το με το πυροβόλο του καταστρώματος και τα όπλα των ανδρών, το υποβρύχιο όμως είχε υποστεί ζημιές και άρχισε να βάζει νερά. Ήταν αδύνατο πλέον να κινηθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Αυτός είναι ο λόγος που μπορέσατε να μιας πιάσετε στην επιφάνεια», είπε στον Βρετανό ομόλογό του.

Το τι συνέβη ακριβώς, παρέμεινε όλο αυτό τον καιρό τυλιγμένο σε ένα πέπλο μυστηρίου. Πρόσφατα, ένα συνεργείο πόντισης καλωδίων στη Βόρεια Θάλασσα, ανακάλυψε το κουφάρι ενός γερμανικού υποβρυχίου στις ακτές της κομητείας Γουιγκτάουν, στη νοτιοδυτική Σκωτία. «Πρέπει να είναι είτε το UB-85 είτε το SM UB-82 που βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών Galloway τον Οκτώβριο του 2016», λέει ο δρ. Innes McCartney, ειδικός στη ναυτική αρχαιολογία και επίτιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

«Αν είναι το UB-85 θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο της βύθισής του, που μπορεί να οφείλεται είτε σε μηχανική βλάβη είτε σε κάτι που είναι λιγότερο εύκολο να εξηγηθεί».

Από την πλευρά του, ο Gary Campbell, μέλος του Official Sightings Register αναφορικά με το τέρας του Λοχ Νες, λέει ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι στον βυθό των θαλασσών υπάρχουν μεγάλα πλάσματα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα μικρό υποβρύχιο. «Η ιστορία είναι γεμάτη με παρόμοιες αναφορές επιθέσεων μεγάλων τεράτων σε πλοία».

 


Translate this post