Έως 50% μειωμένες οι επικουρικές συντάξεις

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Περικοπές έως 50% αναδρομικά από 1η Ιουνίου στις επικουρικές για 200.000 συνταξιούχους. Σοκ μπροστά στα ΑΤΜ.

3243KJ54JLK52K652475
v

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ σήμερα η κυβέρνηση χιλιάδες συνταξιούχους, στους οποίους είχε υποσχεθεί «καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων». Μπροστά στα ΑΤΜ, οι συνταξιούχοι από τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, ΕΤΑ, του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) και από μισθωτές υπηρεσίες (ΕΤΕΑΜ), έπαθαν σοκ όταν είδαν ότι οι επικουρικές τους μειώθηκαν έως και 50%, ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Οι περικοπές δεν εξαίρεσαν  καμιά αδύναμη ομάδα, ούτε τους συνταξιούχους αναπηρίας ούτε τις χήρες ή τους χήρους.

Οι μειώσεις αυτές, αφορούν το δεύτερο «κύμα» περικοπών, καθώς είχαν προηγηθεί οι 66.900 συνταξιούχοι που δέχθηκαν την πρώτη… ψυχρολουσία με τις πληρωμές του Αυγούστου. 

Η μεγάλη σφαγή έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα όπου η μέση σύνταξη για τους περισσότερους από τους 645.608  συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ μετά τις περικοπές ανέρχεται σε 164 ευρώ.

Συνταξιούχος χηρείας που έπαιρνε επικουρική 170 ευρώ καθαρά, χθες το απόγευμα που άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς είδε ότι  η σύνταξή τους είχε κατέβει στα 90 ευρώ (μείωση 47%).

Συνταξιούχος με υψηλότερη σύνταξη 332 ευρώ είδε να συρρικνώνεται στα 170 ευρώ (μείωση 49%). Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, μεγαλύτεροι χαμένοι του επαναϋπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης.
v

Αυτόματος «κόφτης» κάθε Οκτώβριο

Η δικαιολογία για τις περικοπές είναι ότι σε αυτές περιλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων, που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα «περάσει» και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον «κόφτη», οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν να υποστούν νέες μειώσεις τον Οκτώβριο αν το ετήσιο έλλειμμα του ταμείου, αφαιρουμένων των εξόδων από τα έσοδα του Ταμείου, είναι μεγαλύτερο από το 0,5% των εισφορών.

Ο «κόφτης», που θυμίζει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή τη ρήτρα βιωσιμότητας, θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο για την περίοδο έως 31/12/2019.

Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση: «Για την περίοδο μέχρι την 31/12/2019, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης».

Το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) δεσμεύτηκε ότι σε τρεις μήνες θα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ταμείου τα εκκαθαριστικά όπου θα εμφανίζονται τα παλαιά και τα νέα ποσά, ή εναλλακτικά θα στείλει επιστολές στους συνταξιούχους, οι οποίοι, «ζαλισμένοι» από τις αλλεπάλληλες περικοπές, δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση βάσει ποιου νόμου υπέστησαν τις «ποινές» και τι έδειξε ο περίφημος  επαναϋπολογισμός. Η έλλειψη πληροφόρησης είναι ασέβεια προς τους ηλικιωμένους, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Με το τρίτο και τελευταίο κύμα επαναϋπολογισμού του Οκτωβρίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 120.000 συντάξεις, κλείνει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.  

Συνολικά από τον επαναϋπολογισμό και των τριών πακέτων εκτιμάται ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.

 


Translate this post