Κομήτης «καταβροχθίζεται» από τον Ήλιο (βίντεο)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας κομήτης πέρασε την Πέμπτη πολύ κοντά από τον Ήλιο και η μοίρα του καταγράφηκε σε βίντεο από το Ηλιακό Παρατηρητήριο SOHO.

57345275923785631
v

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 4 Αυγούστου 2016, η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο από ένα διεθνές ηλιακό παρατηρητήριο που έδειχνε έναν κομήτη να πλησιάζει επικίνδυνα τον Ήλιο και τελικά να «χάνεται» από αυτόν.

Η πορεία του μοιραίου κομήτη καταγράφηκε από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου από το Ηλιακό Παρατηρητήριο (SOHO), ένα δορυφόρο που λειτουργούν από κοινού η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

«Ο κομήτης ταξίδευε με σχεδόν 2.092.150 χιλιόμετρα την ώρα, όταν «χάθηκε» στην πύρινη σφαίρα του Ήλιου» δήλωσε η Σάρα Φρέιζερ από τη NASA.

“Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το SOHO την 1η Αυγούστου και είναι μέρος της οικογένειας των κομητών Κρόιτζ (Kreutz), μιας ομάδας κομητών με συγγενικές τροχιές που είχαν αποσπαστεί από έναν τεράστιο κομήτη πριν από πολλούς αιώνες», ανέφερε η Φρέιζερ.

“Ο κομήτης πάντως δεν ταξίδευε προς τον Ήλιο, αλλά μάλλον οδηγήθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν ή τουλάχιστον αυτό θα συνέβαινε αν είχε επιβιώσει.

Όπως οι περισσότεροι sungrazing (που «ξύνουν» τον Ήλιο) κομήτες έτσι κι αυτός συντρίφθηκε και εξατμίστηκε από τις ισχυρές δυνάμεις που σημειώνονται κοντά στον Ήλιο».

Οι κομήτες Κρόιτζ ταξιδεύουν κατά μήκος ενός τόξου που είναι γνωστό ως μονοπάτι Κρόιτζ και η τροχιά τους αυτή χρειάζεται 800 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το φαινόμενο της συντριβής τους όταν πλησιάζουν τον Ήλιο είναι πολύ συχνό και ενώ οι περισσότεροι  περνούν απαρατήρητοι, τα μεγαλύτερα θραύσματά τους, όπως ο συγκεκριμένος sungrazer κομήτης, γίνονται εύκολα ορατά.

Ο αστρονόμος Καρλ Μπάταμς που διευθύνει το πρόγραμμα Sungrazer Comet, έγραψε ενθουσιασμένος στο Twitter, καθώς ο κομήτης πλησίαζε όλο και περισσότερο τον Ήλιο.

“Αυτός είναι ένας από τους λαμπρότερους sungrazer κομήτες Κρόιτζ που έχουμε δει τα τελευταία 21 χρόνια. Φοβερό!” Ο Μπάταμς ανέφερε επίσης ότι ο κομήτης ήταν το “γρηγορότερο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα” προτού αφανιστεί από τον Ήλιο.

 

HUGE Sungrazing Comet Heading Towards Sun, August 4, 2016

 


 


Translate this post