Επίσκεψη στον παράξενο κόσμο του Πλούτωνα (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πετάξτε πάνω από τον Πλούτωνα με το καινούριο βίντεο που αποκάλυψε η NASA συνθέτοντας τις φωτογραφίες που έστειλε το New Horizons.

432hj3412jh5hjh54j64

Οι συναρπαστικές εικόνες είναι οι πιο λεπτομερείς που έχουν ληφθεί ποτέ και θα παραμείνουν έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πηγή: NASA
v

ΤΟ διαστημόπλοιο New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της NASA εκτοξεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2006 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ για να μελετήσει τον Πλούτωνα, τους δορυφόρους του και ένα-δύο σώματα της ζώνης του Κάιπερ. Αναπτύχθηκε ως τμήμα του προγράμματος New Frontiers (Νέα Σύνορα) και εγκρίθηκε το 2001, μετά την ακύρωση των αποστολών Pluto Fast Flyby και Pluto Kuiper Express.
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε σε τροχιά διαφυγής από το ηλιακό σύστημα, με ταχύτητα 16,26 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή 58.536 χλμ/ώρα –την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ανθρώπινη κατασκευή.
Το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια, στις 14 Ιουλίου 2015. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το διαστημόπλοιο βρισκόταν σε «χειμερία νάρκη» και τα συστήματά του «ξύπνησαν» τον Ιανουάριο του 2014, έχοντας φτάσει στη γειτονιά του Πλούτωνα, του ακρότατου πλανήτη του ηλιακού συστήματος.
Οι νέες εικόνες αποτελούν ένα μωσαϊκό της επιφάνειας του αινιγματικού πλανήτη και έχουν ληφθεί από ύψος 15.850 χιλιομέτρων. Η λωρίδα εκτείνεται από τον βόρειο προς τον νότιο πόλο του πλανήτη, και το πλάτος της κυμαίνεται από τα 90 χιλιόμετρα στο βόρειο άκρο της στα 75 χιλιόμετρα στο νοτιότερο σημείο της.
Είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ματιά των διαφόρων τύπων εδάφους του Πλούτωνα και των τοπίων του που κυμαίνονται από υψίπεδα με κρατήρες, κυτταρικές πεδιάδες με «δρόμους», χαοτικά γωνιώδη υψώματα, και περιοχές με «κουκούτσια» από την εξάχνωση του παγωμένου αζώτου.
Υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες αυτής της εδαφικής λωρίδας του Πλούτωνα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σημειώστε ότι το βίντεο είναι χωρίς ήχο.
v

New Horizons’ Extreme Close-Up of Pluto’s Surface (no audio)
v

 


Translate this post