Μια ολιστική πόλη στην Ολλανδία

Κατηγορία Καινοτομίες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Ενεργειακά αυτάρκης και παράγοντας τη δική της τροφή, αυτή η πόλη στην Ολλανδία ευελπιστεί να δώσει το παράδειγμα για ένα νέο τρόπο ζωής.

0358974529758271

v

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ μας δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ οι πηγές ενέργειας φαίνεται να στερεύουν. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποτρέψουμε τα χειρότερα;
Ένα πιλοτικό κοινοτικό πρόγραμμα που ευελπιστεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη πόλη όπου οι κάτοικοι θα συνεργάζονται και θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια και την τροφή που χρειάζονται φαίνεται να έχει την απάντηση.
Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στην ReGen Villages, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, και θα ολοκληρωθεί το 2017. Το σχέδιό της είναι να δημιουργήσει ολόκληρα χωριά που θα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, ξεκινώντας με μια περιοχή λίγο έξω από το Άμστερνταμ. Θα ακολουθήσουν περιοχές στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
ν

0358974529758276

 

Μια «καθαρή» πόλη

Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης θα είναι απόλυτα φυσικός και φιλικός προς το περιβάλλον, οι λειτουργίες του θα στηρίζονται στην υψηλή τεχνολογία.
Θα διαθέτει συστήματα παραγωγής και διατήρησης της ενέργειας, καλλιέργειας τροφίμων, φιλτραρίσματος του νερού, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων και άλλων λειτουργιών προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μιας σύγχρονης κοινότητας.
“Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την οικιστική ανάπτυξη δημιουργώντας αυτάρκεις γειτονιές, ξεκινώντας από κομμάτια γεωργικής γης, όπου μπορούμε να παράγουμε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα, πιο καθαρό νερό, πιο καθαρή ενέργεια και να διαχειριστούμε περισσότερα απορρίμματα από ό,τι αν απλώς καλλιεργούσαμε βιολογικά προϊόντα ή ακολουθούσαμε τη μέθοδο της αεικαλλιέργειας (permaculture)” αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ReGen Villages, Τζέιμς Έρλικ (James Ehrlich).
Τα νέα αυτά ολιστικά χωριά όχι μόνο θα παράγουν τη δική τους ενέργεια, αλλά θα μπορούν και να ενισχύουν τα κοντινά ηλεκτρικά δίκτυα όταν θα υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή.
ν

Δείτε το βίντεο της ReGen Villages για τη λειτουργία των ολιστικών χωριών.
ν

ν

0358974529758278

 

Αυτάρκεια όλο το χρόνο

«Υπολογίζουμε ότι θα παράγουμε τόνους βιολογικών προϊόντων κάθε χρόνο –από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια έως αυγά, κοτόπουλα και γαλακτοκομικά– ώστε να έχουμε μια σταθερή διάθεση όλων των προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» προσθέτει ο Έρλικ.
Το έργο παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας, με την εταιρεία αρχιτεκτονικής EFFEKT από τη Δανία να συμμετέχει στην ολοκλήρωση του σχεδίου. Το χωριό θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αλμίρε (Almere), 20 λεπτά από το Άμστερνταμ, και θα περιλαμβάνει αρχικά 25 πιλοτικά σπίτια και 100 συνολικά όταν ολοκληρωθεί.
Η επιτυχία για τη ReGen Village παρ’ όλα αυτά θα έχει σημειωθεί όταν το σχέδιο αυτό επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν μάλιστα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του στην υποσαχάρια Αφρική και την Ινδία.
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post