Όμορφα σπίτια που χτίζονται σε μια μέρα

Κατηγορία Καινοτομίες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Σπίτια που χτίζονται μέσα σε μια μέρα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο.

234547589743893

Μια πρωτότυπη ιδέα. Σπίτια για νέα ζευγάρια που στήνονται σε άδειους, αχρησιμοποίητους χώρους. Πηγή: News media
v

ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ακινήτων στο Άμστερνταμ, στην προσπάθειά της να προσφέρει στους νέους στέγαση σε προσιτή τιμή, δημιούργησε τα κινητά σπίτια. Τα προκατασκευασμένα αυτά σπίτια μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα όπου, για κάποιο λόγο, έχει απαγορευτεί ή σταματήσει η οικοδομή. Έτσι, αν χρειαστεί, μπορούν να μετακινηθούν και να αφήσουν ξανά το οικόπεδο ελεύθερο.
Στο Άμστερνταμ, όπως και σε πολλές άλλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, είναι δύσκολο να βρεθούν σπίτια ή διαμερίσματα σε προσιτές τιμές, ειδικά για τους νέους που θα προτιμούσαν να αποφύγουν τη συγκατοίκηση ή να μείνουν με τους γονείς τους.
v

334547589743895

Το νέο αυτό “κινητό” σπίτι έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη ζωή στο κέντρο της πόλης φθηνότερη, κάνοντας προσωρινή χρήση των ελεύθερων οικοπέδων. Πηγή: News media
v

Τα σπίτια με ένα υπνοδωμάτιο και τους απαραίτητους χώρους, τα οποία μπορούν να στηθούν μέσα σε μια μέρα και να μετακινηθούν εξίσου γρήγορα, θα τοποθετηθούν σε τμήματα της πόλης όπου η κατασκευή έχει καθυστερήσει για χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Λόγω της καθυστέρησης ανάπτυξής τους, οι άδειοι αυτοί χώροι δίνουν μια άσχημη εικόνα, η οποία καθιστά το έργο της μελλοντικής ανάπτυξης ακόμη πιο δύσκολο», λέει η Anneke Timmermans, επικεφαλής του έργου για την αναπτυξιακή εταιρεία Heijmans.
v

444547589743896

Άποψη του εσωτερικού. Πηγή: News media
v

«Με την τοποθέτηση των σπιτιών “Heijmans One” στα οικόπεδα αυτά για προσωρινή χρήση, ο ιδιοκτήτης αποκτά κατοίκους στο χώρο του που φυλάνε τη γη, ενώ παράλληλα ο χώρος δίνει μια θετική εικόνα και όλα αυτά γίνονται δωρεάν.
»Λόγω αυτού, δεν πληρώνουμε για τη χρήση του οικοπέδου, που θα ήταν άδειο ούτως ή άλλως, και αυτό μας βοηθά να κρατήσουμε το ενοίκιο χαμηλό», προσθέτει η Timmermans.
Στην Ολλανδία τα σπίτια θα νοικιάζονται για 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή λίγο λιγότερο από ό,τι θα πλήρωνε κανείς για μια γκαρσονιέρα στην πόλη. Αντίθετα όμως από ένα στριμωγμένο χώρο στο κέντρο της πόλης, τα σπίτια αυτά είναι loft, σε δύο επίπεδα, έχουν ιδιωτική αυλή και μεγάλα παράθυρα.

544547589743898Τρισδιάστατη κάτοψη του εσωτερικού. Πηγή: News media
v

v

644547589743899

Η τοποθέτηση του δευτέρου ορόφου. Πηγή: News media
v

Τα σπίτια έχουν επίσης σχεδιαστεί για να είναι όσο πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα γίνεται. Τα πρώτα ξύλινα σπίτια θα χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ θα συνδέονται με τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, ο στόχος είναι ότι τελικά θα γίνουν αυτόνομα και δεν θα έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του δήμου.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή δύο πρωτοτύπων στο Άμστερνταμ και ένας «δοκιμαστικός κάτοικος» θα ζει σε ένα από αυτά για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επισημάνει προβλήματα ή άλλα θέματα σχετικά με το σχεδιασμό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τριάντα ακόμη σπίτια στις πόλεις του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και του Den Bosch και στη συνέχεια η εταιρεία θα αρχίσει να ψάχνει για ευκαιρίες για να εφαρμόσει το σχέδιο και σε άλλες χώρες.
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Translate this post