Μια κάθετη πόλη στην έρημο της Σαχάρας

Κατηγορία Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Από τη Γεωργία Μεταξά

 

Ομάδα Γάλλων αρχιτεκτόνων έχει εκπονήσει τα σχέδια για μια σύγχρονη κάθετη πόλη στην έρημο της Σαχάρας.

Ο φουτουριστικός πύργος θα μοιάζει με τεράστιο βράχο καθώς θα υψώνεται 450 μέτρα πάνω από τους αμμόλοφους της ερήμου. Photo: Manal Rachdi ΟΧΟ Architects / Nicolas Laisné. Πηγή: Supplied
ν

ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 780.000 τετρ. μέτρων, στη μαροκινή Σαχάρα, θα κατασκευαστεί ένας πύργος μέσα στην έρημο που θα έχει ύψος 450 μέτρων και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατοικίες, γραφεία, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής, ξενοδοχείο, καταστήματα, πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσείο, και στην κορυφή ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα, ένας μετεωρολογικός σταθμός και ένα αστρονομικό παρατηρητήριο.
Τα σχέδια τα έχει εκπονήσει ο Γάλλος πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Μανάλ Ρασντί (Manal Rachdi) και οι συνεργάτες του Νίκολα Λενί (Nicolas Laisné), Ντιμίτρι Ρουσέλ (Dimitri Roussel) και Λουσίλ Νικοζιά (Lucile Nicosia). Όλοι αυτοί αποτελούν το Γραφείο Αρχιτεκτόνων ΟΧΟ με έδρα το Παρίσι.
ν

Ο αρχιτέκτονας Μανάλ Ρασντί
ν

Ο «Πύργος της πόλης της ερήμου», όπως ονομάζεται, θα είναι μια κάθετη αυτοδύναμη πόλη με την εξωτερική εμφάνιση ενός μεγάλου βράχου.
Το εξωτερικό του Πύργου θα αποτελείται από διαγώνιες δοκούς, οι οποίες αφενός θα σκιάζουν το εσωτερικό για να διατηρείται δροσερό, αφετέρου θα λειτουργούν σαν αισθητήρες συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία για τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης.
Ως προς αυτό, οι σχεδιαστές του Πύργου έχουν υιοθετήσει τις αρχές της Αρκοσάντι, της πόλης που ίδρυσε ο αρχιτέκτονας Πάολο Σολέρι το 1970 στην έρημο της Αριζόνας, 100 χλμ. από το Φοίνιξ των ΗΠΑ.
Μέσα στον Πύργο, θα υπάρχουν κάθετες φάρμες με δέντρα και καλλιέργειες φυτών αναγκαίων για τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων. Στην κορυφή θα υπάρχουν ελικοδρόμια, καθώς και ένας σταθμός για αστρονομικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Ο τελευταίος θα εκμεταλλεύεται τον ξάστερο ουρανό που υπάρχει μόνιμα σ’ αυτή την περιοχή της Γης.
Ο Πύργος θα τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από ένα συνδυασμό των ηλιακών συλλεκτών και της γεωθερμικής ενέργειας.
Δεν είναι σαφές αν και πότε θα κατασκευαστεί αυτή η εντυπωσιακή κάθετη πόλη. Προς το παρόν είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένα σχέδιο που πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη. Δείχνει όμως πώς θα είναι οι πόλεις στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, και δεν αποκλείεται ο Πύργος της πόλης της ερήμου να γίνει ο κανόνας.
ν

Ο ουρανοξύστης θα στηρίζεται πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη βάση, στην οποία θα υπάρχουν μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας. Photo: Manal Rachdi ΟΧΟ Architects / Nicolas Laisné. Πηγή: Supplied
ν

Η είσοδος 3 του Πύργου της πόλης της ερήμου. Photo: Manal Rachdi ΟΧΟ Architects / Nicolas Laisné. Πηγή: Supplied
ν

Τόπος εργασίας στο εσωτερικό του ουρανοξύστη. Photo: Manal Rachdi ΟΧΟ Architects / Nicolas Laisné. Πηγή: Supplied
ν

© 2015 Youmagazine.gr

 


Translate this post