Ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο συνέλαβε εξωγήινο σήμα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ύστερα από 15 μήνες μυστικότητας, οι Ρώσοι αποκάλυψαν ότι εντόπισαν ένα ασυνήθιστο σήμα προερχόμενο από τα βάθη του διαστήματος.

34HJ5423JMV7572N4

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια δέχονται ασυνήθιστα σήματα από το διάστημα, στη συνέχεια όμως το ζήτημα εγκαταλείπεται και ξεχνιέται. Image: Supplied
v

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ασυνήθιστο ραδιοσήμα, προερχόμενο από ένα άστρο στον αστερισμό του Ηρακλή, γνωστό ως HD 164595, μόλις 95 έτη φωτός μακριά από τη Γη, εντοπίστηκε από Ρώσους επιστήμονες περισσότερο από 15 μήνες πριν. Όμως αυτό που έκαναν στη συνέχεια ήταν εξίσου ασυνήθιστο: το απέκρυψαν από όλους.
Το σήμα ανιχνεύθηκε στις 15 Μαΐου 2015 από το διαμέτρου 576 μέτρων κυκλικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που βρίσκεται στον Καύκασο. Το άστρο από το οποίο προερχόταν είναι σαν τον Ήλιο μας, και γύρω του περιστρέφεται ένας γνωστός σε εμάς πλανήτης, ένας αέριος πλανήτης σαν τον Ποσειδώνα, που χρειάζεται μόνο 40 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο. Πιθανολογείται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες, και ίσως κάποιοι από αυτούς να μοιάζουν με τη Γη.
Στις περιπτώσεις αυτές οι πιθανότητες είναι δύο: είτε πρόκειται για ένα προϊόν εξωγήινης νοημοσύνης που εκπέμπονται από έναν πολιτισμό πολύ πιο προηγμένο από τον δικό μας, είτε το σήμα είναι αποτέλεσμα των επίγειων ραδιοφωνικών παρεμβολών.
Υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα, να είναι δηλαδή το σήμα αποτέλεσμα ενός «μικροεστιασμού», που σημαίνει ότι το βαρυτικό πεδίο του άστρου HD 164595 συνέλεξε αδέσποτα σήματα που προέρχονται από αλλού στο σύμπαν.
v

64HJ5423JMV7572N4

Το ισχυρό σήμα από την κατεύθυνση του άστρου HD 164595 που κατέγραψε το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600. Photo: Bursov et al
v

Το ινστιτούτο SETI θα χρησιμοποιήσει τη διάταξη τηλεσκοπίων ΑΑΤ (Array Allen Telescope) που βρίσκεται στα βουνά της Βόρειας Καλιφόρνιας για να συλλάβει τυχόν ραδιοεκπομπές προερχόμενες από τον αστερισμό του Ηρακλή.
Μια άλλη διεθνής ομάδα αστρονόμων γνωστή ως METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) θα επιχειρήσει οπτική σάρωση της περιοχής από το παρατηρητήριο SETI στον Παναμά.
Το θέμα πάντως είναι ότι οι Ρώσοι –άραγε εσκεμμένα;– αφήνουν αδιευκρίνιστο αν υπήρξε ένδειξη αποστολής και δεύτερου σήματος στους 15 μήνες που μεσολάβησαν από το πρώτο σήμα.
Τώρα οι αστρονόμοι αναλώνονται σε συζητήσεις για το αν το σήμα που ανιχνεύθηκε προέρχεται από έναν πολιτισμό τύπου Ι ή τύπου ΙΙ στην κλίμακα Καρντάσεφ. Πρόκειται για μια κλίμακα τεχνολογικών δυνατοτήτων των εξωγήινων πολιτισμών που πήρε το όνομά της από τον Ρώσο αστροφυσικό Νικολάι Καρντάσεφ. Ένας πολιτισμός τύπου Ι διαθέτει ένα παρόμοιο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης με αυτό που σήμερα έχουμε στη Γη.
v

74HJ5423JMV7572N4

RATAN-600, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου στον Καύκασο. Image: Supplied
v

Μένει να δούμε αν οι ερευνητές καταφέρουν να εντοπίσουν το δεύτερο σήμα, ή αν η υπόθεση μπει στο αρχείο δίπλα στην εξίσου μυστηριώδη εκπομπή ραδιοσημάτων το 1977 γνωστή ως “Wow Signal” και δίπλα σ’ εκείνη του άστρου KIC 8462852 στον αστερισμό του Κύκνου, όπου σχετικά πρόσφατα το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ κατέγραψε ιδιαίτερα ασυνήθιστες διακυμάνσεις / «παρεμβολές» στο εκπεμπόμενο φως.
Φυσικά όλα αυτά ίσως να είναι γήινες ή κοσμικές παρεμβολές που αναστατώνουν άδικα τους επιστήμονες. Ίσως πάλι η ανθρωπότητα να μην είναι έτοιμη ακόμα για μια διαστρική επαφή.
ν

 


Translate this post