Υπάρχουν αράχνες στον πλανήτη Άρη;

Κατηγορία Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εικόνα ενός πράγματος που μοιάζει με αράχνη ή με καβούρι προσθέτει ένα ακόμη μυστήριο στο αίνιγμα που ονομάζεται Άρης.

Είναι αράχνη, καβούρι ή απλώς οπτική ψευδαίσθηση; Πηγή: Facebook
ν
TO CURIOSITY, το ρομποτικό όχημα το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, έστειλε μια εικόνα με κάτι που μοιάζει με αράχνη ή με καβούρι, να σκαρφαλώνει στα βραχώδη τοιχώματα του κρατήρα, προσθέτοντας ένα ακόμη μυστήριο στα πολλά που σχετίζονται με τον κόκκινο πλανήτη.
To Curiosity (Περιέργεια) είναι ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της ΝΑΣΑ Mars Science Laboratory mission. Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσγειώθηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στο κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012. Το ρομπότ προσγειώθηκε περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Μπράντμπερι Λάντινγκ, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεχθεί στον κρατήρα Γκέιλ είχε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού και να κάνει έρευνες για τον αν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.
Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, το Curiosity, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, έχει στείλει στη Γη χιλιάδες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζουν παράξενα ευρήματα και μυστηριώδη φώτα που είναι δύσκολο να εξηγηθούν.
Τώρα έστειλε τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, στην οποία διακρίνεται στη βάση ενός βράχου ένα παράξενο αντικείμενο που μοιάζει με αράχνη ή καβούρι. Το περίεργο αυτό πράγμα, που έχει στρογγυλό σώμα με δέκα πόδια, φαίνεται να ανεβαίνει κατακόρυφα στον βράχο, ενώ ξεχωρίζει σαφώς από το υπόλοιπο περιβάλλον.
Οι επιστήμονες έσπευσαν να δώσουν μια λογική εξήγηση, λέγοντας πως το σχήμα που βλέπουμε οφείλεται στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως παρειδωλία. Είναι το ίδιο φαινόμενο που μας κάνει μερικές φορές να βλέπουμε πρόσωπα, στρατούς ή άλογα σε διάφορους βραχώδεις σχηματισμούς ή στα διάφορα σχήματα που παίρνουν τα σύννεφα.
Όμως το να αποδίδουν όλα τα περίεργα φαινόμενα που έχουν εντοπιστεί στον Άρη σε φαινόμενα όπως η παρειδωλία είναι κι αυτό μια υπόθεση, αφού κανείς δεν έχει επισκεφθεί τον κόκκινο πλανήτη για να μας πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

 


Translate this post