Η συσκευή που μπορεί και διαβάζει τις σκέψεις

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να κρύψετε τις σκέψεις σας είστε γελασμένοι. Μια νέα συσκευή μπορεί να κάνει το μυαλό σας φύλλο και φτερό.

532JH432HJHJ154HJ5131

Το μηχάνημα Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) χρησιμοποιείται συνήθως σε νοσοκομεία και απεικονίζει τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Πηγή: Supplied
v

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να έχει βγει από την τηλεοπτική σειρά “Person of Interest”, όμως είναι κάτι ακόμη πιο προχωρημένο κι από την παγκόσμια επιτήρηση με κάμερες – κι από τα «βαλιτσάκια» των μυστικών υπηρεσιών που καταγράφουν τις συνομιλίες.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έχουν εφεύρει ένα σύστημα ικανό να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων, κάνοντας σαρώσεις του εγκεφάλου, και στη συνέχεια να τις προβάλει σε μια οθόνη και μάλιστα έγχρωμες!
Στη σχετική έρευνα, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Neuroscience, πήραν μέρος 23 εθελοντές, οι οποίοι είδαν 1.000 έγχρωμες φωτογραφίες τυχαίων προσώπων. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, οι εγκέφαλοί τους ήταν συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα fMRI (Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού) που παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των νευρώνων τους. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα είχε εισαχθεί πρόγραμμα το οποίο μπορούσε να διαβάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών και να συλλάβει μια μαθηματική περιγραφή των εικονιζόμενων προσώπων που έβλεπαν.
Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η δεύτερη φάση του πειράματος, καθώς είχε προηγηθεί μια προηγούμενη φάση, στην οποία το μυαλό των συμμετεχόντων είχε θα λέγαμε «προπονηθεί», μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Ο σκοπός των επιστημόνων ήταν να «τρέξουν» ένα πρόγραμμα το οποίο θα απομνημόνευε την αντιστοιχία μεταξύ ορισμένων μοντέλων της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου.
Στη δεύτερη φάση, με τη βοήθεια της μηχανής fMRI, η ΤΝ έπρεπε να βρει ποιο πρόσωπο αντιστοιχούσε με την εκάστοτε εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών. Σημειώστε ότι οι φωτογραφίες που είχαν δοθεί στους συμμετέχοντες ήταν εντελώς διαφορετικές στις δύο φάσεις του πειράματος.
v

432JH432HJHJ154HJ5131

Εκτός από τις κάμερες στους δρόμους και τα βαλιτσάκια-καταγραφείς συνομιλιών, κάποιες άλλες μηχανές θα κατασκοπεύουν σε λίγο καιρό τις σκέψεις μας. Πηγή: Supplied
v

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να διαβάσουν το μυαλό των εθελοντών, ώστε να ανακατασκευάσουν τα πρόσωπα, βασίστηκαν στην δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου.
Η πρώτη περιοχή ήταν η γωνιακή έλικα (ANG) η οποία βρίσκεται προς το πίσω μέρος του εγκεφάλου στη σύνδεση του κροταφικού και πλευρικού λοβού. Η γωνιακή έλικα είναι υπεύθυνη για φαινόμενα όπως οι εξωσωματικές εμπειρίες και η τηλεπάθεια.
Η δεύτερη περιοχή ήταν η έσω ινιοκροταφική έλικα (OTC) που είναι υπεύθυνη για την χωρική συνειδητοποίηση, το σχηματισμό της μνήμης, τους αριθμούς και την επεξεργασία της γλώσσας. Επίσης η λειτουργία της OTC έχει να κάνει με την επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων.
Και, ω του θαύματος, το πείραμα πέτυχε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, όπως μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία. Στην πρώτη σειρά (επάνω) είναι οι φωτογραφίες που έδειξαν οι επιστήμονες στους εθελοντές, ενώ στις δύο επόμενες σειρές αυτές που κατέγραψε το μηχάνημα fMRI διαβάζοντας την έσω ινιοκροταφική έλικα (OTC) και στην τελευταία σειρά αυτές που κατέγραψε διαβάζοντας την γωνιακή έλικα (ANG).
v

632JH432HJHJ154HJ5131

Επάνω σειρά, οι αρχικές φωτογραφίες, και στις δύο κάτω σειρές αυτές που κατέγραψε η μηχανή fMRI διαβάζοντας τον εγκέφαλο επτά συμμετεχόντων. Πηγή: Supplied
v

Το πείραμα είχε και συνέχεια. Οι ερευνητές έδειξαν αυτές τις ανακατασκευασμένες εικόνες σε μια διαφορετική ομάδα εθελοντών από τους συμμετέχοντες, ζητώντας τους να περιγράψουν τα πρόσωπα, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως «Είναι αυτό το πρόσωπο άνδρας ή γυναίκα;» «Είναι αυτό το πρόσωπο χαρούμενο ή λυπημένο;» κτλ. Σε μεγάλο βαθμό, οι απαντήσεις ήταν σωστές, πράγμα που σημαίνει ότι η ΤΝ κατάφερε να συλλάβει τα βασικά εκφραστικά χαρακτηριστικά των προσώπων.
Η τεχνολογία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να διαβάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ωστόσο δεν μπορεί να παράγει ακόμη ακριβείς εικόνες αναφορικά με το τι σκέφτονται οι άνθρωποι. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι το πρώτο πείραμα που προσπαθεί να κάνει «hacking» στον ανθρώπινο νου, και φυσικά ούτε το τελευταίο, πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα πιο ακριβή και λεπτομερή.
Προς το παρόν, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και τα μυστικά μας είναι ασφαλή στα κεφάλια μας. Αύριο θα πρέπει ίσως να μάθουμε να σταματάμε τη σκέψη μας, την ροή των σκέψεών μας, συγκεντρωνόμενοι πάνω σε ένα ουδέτερο θέμα ή αντικείμενο ή στο κενό για να αποφύγουμε την παρακολούθηση.
Με άλλα λόγια, να κάνουμε διαλογισμό.

 


Translate this post