Μπορεί να ξαναζήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Μπορεί ένας εγκεφαλικά νεκρός ασθενής να επανέλθει στη ζωή; Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει.

321J1JH5GH5464236

v

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ υφής νέα προσπάθεια της επιστήμης έχει ως στόχο να βρεθεί ένας τρόπος για την αναγέννηση του εγκεφάλου των κλινικά νεκρών ασθενών. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ έχει πάρει την έγκριση από τις ιατρικές αρχές για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει μέρη των νευρικών συστημάτων τους πίσω στη ζωή.
Πρόκειται για μια επανάσταση στο χώρο της ιατρικής, καθώς ο θάνατος του εγκεφάλου σημαίνει και θάνατος του ατόμου. Έχουμε δηλαδή μια μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου, με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους.
Αν και η έννοια του εγκεφαλικού θανάτου είχε διατυπωθεί από το 1959 στη Μ. Βρετανία, ωστόσο το 1968, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, καθιερώθηκε ο ορισμός του εγκεφαλικού θανάτου και καθορίστηκαν όλες εκείνες οι δοκιμασίες, με τις οποίες ο κλινικός γιατρός θα μπορεί να τον διαπιστώσει με ασφάλεια.
Ο εγκεφαλικός θάνατος θεωρείται ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου του ατόμου. Έτσι, άνθρωποι με εγκεφαλικό θάνατο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά ως ζώντες. Αυτοί υποβάλλονται σε κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου να διατηρηθούν τα όργανα τους στην καλύτερη δυνατή βιολογική κατάσταση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ζωή σε άλλους ανθρώπους.
Οι ανώτερες ψυχικές και γνωστικές λειτουργίες, όπως σκέψη, αντίληψη, μνήμη, που έχουν ως κέντρο το φλοιό του εγκεφάλου, εξαρτώνται κυρίως από το δικτυωτό σχηματισμό του εγκεφαλικού στελέχους. Η βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους συνεπάγεται διαταραχή της λειτουργίας του δικτυωτού σχηματισμού και συνεπώς, δυσλειτουργία ολοκλήρου του εγκεφάλου. Γι αυτό, αποδεχόμαστε ότι η ανεπανόρθωτη βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να θεωρηθεί ο εγκέφαλος νεκρός.
Αυτό διατυπώνεται και στο μνημόνιο της Βρετανικής Ιατρικής Ακαδημίας, το 1976, για τον προσδιορισμό της έννοιας του εγκεφαλικού θανάτου, που έχουν υιοθετήσει και οι χώρες της Δ. Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, εκτός από την απώλεια των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους, συμπληρώνεται απαραίτητα και η απώλεια των λειτουργιών του φλοιού, η οποία επέρχεται σε πολύ σύντομο χρόνο μετά την παύση λειτουργίας του εγκεφαλικού στελέχους.
v

Μια επαναστατική τεχνική

Τώρα όμως οι ερευνητές πήραν την άδεια να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης βλαστικών κυττάρων και διάφορες τεχνικές νευρικής διέγερσης με ακτίνες λέιζερ.
«Η προσπάθειά μας αντιπροσωπεύει στην ουσία την πρώτη δοκιμή αυτού του είδους, και ένα ακόμη βήμα προς την ενδεχόμενη αντιστροφή του θανάτου στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Bioquark Inc. δρ. Άιρα Πάστορ.
«Έχουμε αναλάβει μια σύνθετη πρωτοβουλία, συνδυάζοντας βιολογικά εργαλεία αναγεννητικής ιατρικής με άλλες υπάρχουσες ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, σε ασθενείς με άλλες σοβαρές διαταραχές της συνείδησης».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτύξουν έναν τρόπο βάσει του οποίου θα μπορεί να αναβιώσει πλήρως ένα εγκεφαλικά νεκρός ασθενής.
«Βεβαίως απέχουμε ακόμη πολύ από τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης ασθενών που έχουν πεθάνει. Το εγχείρημά μας δεν έχει ως επίκεντρο αυτή τη δυνατότητα, αλλά αποτελεί μια γέφυρα προς το ενδεχόμενο αυτό», λέει ο Άιρα Πάστορ.

 


Translate this post