Ο Έρικ, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο, επιστρέφει

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βρετανοί μηχανικοί θα ξαναφτιάξουν το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε στη σύγχρονη εποχή και ονομαζόταν Έρικ.

432H243JH65LJ65757

Με τα ρομπότ της παλιάς εποχής μπορούσες να καθίσεις σαν άνθρωπος και να κάνεις ανάλαφρη κουβεντούλα, πίνοντας τσάι. Εδώ το ρομπότ Τζορτζ του κάπταιν Γουίλιαμ Ρίτσαρντς, το 1932. Photo: Science Museum. Πηγή: Supplied 
v

ΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ που ονομαζόταν Έρικ και κατασκευάστηκε το 1920 στη Βρετανία, πρόκειται να επιστρέψει στη «ζωή». Αυτό ανακοίνωσε το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, εγκαινιάζοντας την καμπάνια χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του.

Ο Έρικ υπήρξε στην εποχή του ένα από το πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε όλη την Ευρώπη. Τώρα πρόκειται να επιστρέψει, χάρη στην ανακάλυψη των αρχικών σχεδίων του. Η ανακατασκευή του θα κοστίσει 35.000 στερλίνες (45.000 ευρώ).

Το πρωτόγονο μεταλλικό ανδροειδές, το οποίο κατασκευάστηκε από τον κάπταιν Γουίλιαμ Ρίτσαρντς, βετεράνο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και τον μηχανικό αεροσκαφών Άλαν Ρίφελ, είχε σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τον Δούκα της Υόρκης στα εγκαίνια της Έκθεσης Μηχανικών Πρωτοτύπων στο Λονδίνο το 1928.

Σαν να προερχόταν από παλιά ταινία επιστημονικής φαντασίας, το ρομπότ ήταν σε θέση να κινήσει τα χέρια του, να υποκλιθεί στο πλήθος και να «μιλάει», παίζοντας ηχογραφημένα μηνύματα, ενώ πετούσε από τα δόντια του σπινθήρες. Μπορεί να μην ήταν τόσο ρεαλιστικό στην εμφάνιση, την ομιλία και τις εκφράσεις όπως τα σύγχρονα ανδροειδή, ήταν όμως ένα εκπληκτικό θέαμα για εκείνη την εποχή.
v

532H243JH65LJ65375

Αριστερά: Ο Έρικ με τον δημιουργό του, κάπταιν Γουίλιαμ Ρίτσαρντς. Δεξιά: Επεξηγηματικά σχέδια του Έρικ στο εβδομαδιαίο περιοδικό της εποχής “The Illustrated London Press”. Ο Έρικ φέρει στο στήθος του την επιγραφή R.U.R. (Rossum’s Universal Robots), προς τιμήν του Τσέχου συγγραφέα Karel Čapek, ο οποίος το 1921 εισήγαγε τον όρο “ρομπότ”. Πηγή: News media
v

Ο Έρικ έγινε τόσο αγαπητός από το κοινό, που έκανε παγκόσμια περιοδεία. Στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε ανεξήγητα και η τύχη του έκτοτε παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Πρόσφατα το Μουσείο Επιστημών κατάφερε να ανακτήσει τα αρχικά σχέδια του ρομπότ, το οποίο όπως είπαμε σκοπεύει να ανακατασκευάσει και να το στείλει σε περιοδεία σε ολόκληρο τον κόσμο για να εγκαινιάζει εκθέσεις.

Σύμφωνα με τον επιμελητή του Μουσείου, Μπεν Ράσελ, «ο χαλύβδινος άνθρωπος έχει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα ρομπότ».
v

632H243JH65LJ65638

Το ρομπότ Έρικ εγκαινιάζει την Έκθεση Μηχανικών Πρωτοτύπων στο Λονδίνο το 1928. Φωτογραφία του μηνιαίου περιοδικού “Popular Science”. Photo: Science Museum. Πηγή: Supplied
v

«Μιλάει, μπορεί να κινείται, αλλά το πιο απίστευτο είναι ότι ήταν ένα από τα πρώτα ρομπότ του κόσμου, το πρώτο που κατασκευάστηκε στη Βρετανία».

«Το κοινό είχε εντυπωσιαστεί με τον Έρικ, και αυτός γοήτευσε αξιωματούχους και διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο».

Το ρομπότ θα ανακατασκευαστεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στις αρχές του 2017, εγκαινιάζοντας την Έκθεση Ρομπότ στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου στις 8 Φεβρουαρίου. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017.
v

732H243JH65LJ65520

Τοιχογραφία από την Ηράκλεια (λατ. Herculaneum), τη γειτονική πόλη της Πομπηίας,
η οποία καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου. Αριστερά, μηχανική υπηρέτρια
χωρίς πόδια προσεγγίζει ζευγάρι Ρωμαίων που διασκεδάζουν, μεταφέροντας μια κασετίνα.
Η γυναίκα απλώνει το χέρι της για να την πάρει. Πηγή: News media

 


Translate this post