Τι θα συμβεί αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα εποχή αρχίζει για την Ευρώπη, καθώς οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4214GH542G54G54L6L46

Ιαχές χαράς καθώς το Brexit αρχίζει να παίρνει κεφάλι. Photo: AFP / Geoff Caddick. Πηγή: Supplied
v

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να καταμαρτυρήσει πολλά στους Βρετανούς, για ένα όμως πράγμα δεν μπορεί να τους κατηγορήσει: ότι είναι δειλοί. Για αρκετά χρόνια, μετά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν, σε αέρα, γη και θάλασσα, μόνοι τους την χιτλερική Γερμανία που είχε υποτάξει ολόκληρη την Ευρώπη. Θα λιποψυχούσαν τώρα απέναντι στην γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, υποτασσόμενοι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και αποδεχόμενοι την οικονομική και εθνική τους σκλαβιά;

Τελικό αποτέλεσμα: νικητής το Brexit με ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% του Brimain.

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, που δείχνει και το πώς τείνει να διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης, είναι ότι αναμετρήθηκαν δύο δυνάμεις – από τη μια μεριά οι άβουλες, χειραγωγούμενες μάζες, των οποίων το εθνικό φρόνημα έχει αλλοιωθεί από τις διάφορες, τάχα ανθρωπιστικές, ιδεολογίες, κυρίως όμως από την επιμειξία με τους προερχόμενους από την Ασία και Αφρική μετανάστες∙ και από την άλλη οι δυνάμεις που λένε «Όχι» στην φτωχοποίηση και ισλαμοποίηση  της ευρωπαϊκής ηπείρου και στο πρόσταγμα του Βερολίνου να γεμίσει η Ευρώπη με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπου στίφη μεταναστών θα εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας προς όφελος του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου – των κερδοσκόπων και των τραπεζών.

Και είναι πολύ άσχημο που διάφοροι ημέτεροι κονδυλοφόροι αποκαλούν τους ανθρώπους που δεν θέλουν να υποταχθούν  «ακροδεξιούς», «εθνικιστές», «ρατσιστές», «ξενοφοβικούς» και άλλα τέτοια, λες και το να θέλεις να είναι η χώρα σου ελεύθερη και ανεξάρτητη είναι κάτι κακό, το να είσαι αφέντης στον τόπο σου και να ορίζεις τη μοίρα σου είναι κάτι κακό, το να μάχεσαι για τη χώρα σου είναι κάτι κακό, το να μην θέλεις να παραδοθείς και να ξεπουληθείς ως σκλάβος είναι κάτι κακό.

Από την άλλη μεριά, όμως, αυτό δείχνει και το πόσο σύνθετα είναι σήμερα τα πράγματα, και το πόσο μεγάλη τρικυμία εμφιλοχωρεί στα μυαλά των ανθρώπων, πέρα βέβαια από εκείνους που από ιδιοτέλεια αποβλέπουν μόνο στο προσωπικό τους συμφέρον – ακόμα και προδίδοντας τη χώρα τους.
v

3214GH542G54G54L6L46

Συντηρητικοί βουλευτές, οι Εργατικοί και ο Νάιτζελ Φάρατζ πιέζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί από πρωθυπουργός ύστερα από τη νίκη του Brexit. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Ας μην κρυβόμαστε. Πίσω από τον «ανθρωπισμό» και την «αλληλεγγύη» κρύβονται ταπεινές επιδιώξεις και συμφέροντα. Είναι αυτοί που πλουτίζουν από το δουλεμπόριο και την διακίνηση των μεταναστών (και που εγκληματούν, καθώς μεγάλο ποσοστό των δύσμοιρων αυτών ανθρώπων χάνεται στη θάλασσα), όλοι αυτοί που πλουτίζουν από τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αυτοί που αποβλέπουν να τους χρησιμοποιήσουν ως εργατικά χέρια αντί πινακίου φακής, και τέλος εκείνοι που θέλουν να ζευγαρώσουν μαζί τους και τους χρησιμοποιούν ως ερωτικά αντικείμενα είτε για να κορέσουν την σεξουαλική πείνα τους είτε για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές διαστροφές τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα άλλα είναι μάσκες και φληναφήματα.
v

Οι συνέπειες του Brexit

Τι θα συμβεί όμως αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση;  Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται να συμβεί καμία καταστροφή. Μπορεί οι αγορές να παρουσιάσουν ορισμένες αναταράξεις, αλλά αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενο. Σύντομα θα επανέλθουν, εξισορροπώντας τις πιέσεις. Το ίδιο θα συμβεί κα με την στερλίνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βρετανία είναι μια από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Αν και οι οπαδοί του μνημονίου στην Ελλάδα και όσοι έχουν αναλάβει την «πληροφόρηση» του ελληνικού λαού, έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια –όταν συζητιόταν το ενδεχόμενο ενός Grexit–κατάφωρα ψέματα στον κόσμο ότι τάχα οι κανονισμοί της ΕΕ δεν προβλέπουν την αποχώρηση μιας χώρας από την κοινότητα, σήμερα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι υπάρχει πράγματι τέτοια πρόβλεψη, η οποία περιγράφεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας – δηλαδή στο βασικό έγγραφο που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Με βάση το άρθρο αυτό θα μπορούσε και η Ελλάδα να ζητήσει να φύγει από την ΕΕ, χωρίς να συμβεί κάτι δραματικό και καταστροφικό, αυτό όμως δεν συμφέρει όσους συσσωρεύουν σήμερα μυθικά πλούτη από το ξεπούλημα της χώρας και από την διαχείριση της μπίζνας του χρέους).
v

6214GH542G54G54L6L46

Η ώρα των αποφάσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Photo: AFP / Geoff Caddick. Πηγή: Supplied
v

Εάν οι Βρετανοί, ως απόρροια του δημοψηφίσματος, επικαλεσθούν το άρθρο 50, όπως αναμένεται, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Βρετανίας. Το άρθρο προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων, δίνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο χρόνια για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση.

Βεβαίως οι συζητήσεις αφορούν το διαζύγιο, αλλά όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Σε περίπτωση πάντως που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία, τότε, και μετά την παρέλευση των δύο ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί αυτόματα εκτός ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, επομένως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι αμέσως, σαν να έγινε κάποιος μεγάλος σεισμός.
v

7214GH542G54G54L6L46

Θα μπορούσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας; Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Επίσης είναι στο χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είτε να προχωρήσουν προς το Brexit είτε να το αγνοήσουν, το τελευταίο όμως θα έχει άλλες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ηττηθεί και γι’ αυτό θα ασκηθεί πίεση τόσο σε αυτόν όσο και στην κυβέρνησή του να ενεργήσουν σύμφωνα με το αποτέλεσμα.
v

Θα προκηρυχτούν εκλογές;

Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκάλεσε το δημοψήφισμα παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

(Ήδη εδώ σε εμάς βγήκαν τα εγχώρια δουλοπρεπή παπαγαλάκια που έσπευσαν αμέσως να μειώσουν τη σημασία της νίκης του Brexit, λέγοντας ότι κυριάρχησε μόνο με ένα, ενάμισι εκατομμύρια ψήφους. Και προτείνουν να μην ληφθεί υπόψη! Ευτυχώς όμως οι Βρετανοί –ακόμη και όσοι ήταν κατά της αποχώρησης– δεν έχουν ξεπουλήσει τη συνείδησή τους).

Μέχρι στιγμής ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει κάνει δηλώσεις, καθώς, όπως είπε εκπρόσωπός του, όλοι τους είναι πολύ κουρασμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Παρά την εσωτερική στήριξη από το κόμμα του και μερίδα της αντιπολίτευσης, και παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνταγματικά υποχρεωμένος, ο Κάμερον αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Οπωσδήποτε, το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί καταδίκη της πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε, και σφραγίζει την ήττα τους στις εκλογές του 2017. Ήδη η Μέρκελ αναζητά να πάει σε κάποια άλλη θέση, όπως για παράδειγμα αυτή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα…
v

8214GH542G54G54L6L46

Σκίτσο των Ashley Kirk και Daniel Dunford στην Telegraph. Πηγή: Supplied
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post