Το σύμπαν διαστέλλεται πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζαμε

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το σύμπαν διαστέλλεται πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε, και αυτό δεν είναι τόσο καλό για εμάς.

3143yt45y6436k562lk56g5

Η εικόνα αυτή από τη NASA δείχνει έναν ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτή είναι μια σταθερά που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να μετρήσουν τον ρυθμό της διαστολής του σύμπαντος. Και εάν οι νέες μετρήσεις είναι σωστές, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες βασικές παραδοχές σχετικά με το σύμπαν. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
v

Ο ΡΑΒΔΩΤΟΣ σπειροειδής γαλαξίας είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που διαθέτει μια κεντρική ράβδο από αστέρες και αέρια. Ένας τέτοιος είναι και ο Γαλαξίας μας, σε μια άκρη του οποίου βρίσκεται η Γη. Από τις μετρήσεις αυτών των γαλαξιών, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν επεκτείνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Αυτή η ανακάλυψη έγινε από τη NASA αυτή την εβδομάδα μετά τη συλλογή δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Υπηρεσίας Διαστήματος. Τα στοιχεία έδειξαν το σύμπαν διαστέλλεται πέντε με εννέα φορές πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

Και τα νέα αυτά δεν είναι ακριβώς ευχάριστα για το ανθρώπινο είδος.

Η ανακάλυψη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Astrophysical και έρχεται ως μια δυσάρεστη έκπληξη για τους επιστήμονες.

Από την πλευρά της η NASA πιστεύει ότι το εύρημα θα ρίξει φως στα άγνωστα μέρη του σύμπαντος και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κατανόηση εννοιών όπως είναι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος επιστήμονες από το Telescope Science Institute Space και το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Άνταμ Ρης (Adam Riess). Ο Ρης, ειδικός στους υπερκαινοφανείς αστέρες (supernova), πήρε το 2011 το Βραβείο Νομπέλ για την «παροχή αποδεικτικών στοιχείων ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται».
v

Τα σκοτεινά μέρη του σύμπαντος

Σύμφωνα με τον Ρης, το νέο εύρημα θα βοηθήσει στο να κατανοήσουμε τα μυστηριώδη μέρη του σύμπαντος, που αποτελούν το 95% του κοσμικού συνόλου, και τα οποία δεν εκπέμπουν φως, όπως είναι η σκοτεινή ενέργεια, η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ακτινοβολία.

Πράγματι, υπάρχει μια νέα θεωρία που συνδέει τον υψηλότερο από το αναμενόμενο ρυθμό επέκτασης με την σκοτεινή ενέργεια.
v

2143yt45y6436k562lk56g5

Εκτός από τα νεφελώματα που δημιουργούνται από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανή αστέρα, όπως αυτό, υπάρχουν και τα «σκοτεινά νεφελώματα». Με τον όρο αυτόν εννοούμε τα νεφελώματα εκείνα που δεν συνοδεύονται από αστέρες ή εκείνα που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το φως των αστεριών που βρίσκονται από πίσω τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι. Πηγή: Supplied
v

Στη φυσική κοσμολογία και την αστρονομία, η σκοτεινή ενέργεια είναι ένα είδος ενέργειας που εκτείνεται παντού στο σύμπαν και τείνει να επιταχύνει τη διαστολή του. Η σκοτεινή ενέργεια είναι η πιο αποδεκτή υπόθεση για να εξηγήσει παρατηρήσεις από το 1990 και έπειτα που δείχνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με δεδομένα από το Διαστημικό Παρατηρητήριο Planck, και βασιζόμενοι στο Καθιερωμένο Πρότυπο της κοσμολογίας, η συνολική ύλη-ενέργεια του σύμπαντος φαίνεται να περιέχει 4,9% συνήθη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια.

Και ερχόμαστε τώρα στο ζουμί της όλης υπόθεσης, καθώς όλα αυτά σχετίζονται με το προαιώνιο ερώτημα του ανθρώπου για το πώς προέκυψε το σύμπαν και ποιος είναι ο τελικός σκοπός του.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, η Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν προέκυψε από έναν κοσμικό κόκκο (υποατομικό σωματίδιο), που –για λόγους που ίσως να μην καταλάβουμε ποτέ– άρχισε ξαφνικά να διαστέλλεται και ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός μετατράπηκε στην πύρινη σφαίρα της δημιουργίας.

Αυτή η μυστηριώδης δύναμη ονομάζεται σκοτεινή ακτινοβολία. Η επιπλέον ενέργεια που δημιουργήθηκε, απλώς περιπλέκει τους υπολογισμούς μας.

Ο λόγος που το σύμπαν συνεχώς διαστέλλεται αφορά στη διατήρησή του. Αν το δεν επεκτεινόταν συνεχώς, τότε θα κατέρρεε μέσα σε μια στιγμή.
v

4143yt45y6436k562lk56g5

Χαρούμενη φατσούλα. Σε αυτή την εικόνα από Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, δύο αμυδρά διακρινόμενοι γαλαξίες φαίνεται να χαμογελούν. Πηγή: Supplied
v

Θανατική καταδίκη για τη νοήμονα ζωή

Το σύμπαν επεκτείνεται συνεχώς προς τα έξω, προς όλες τις κατευθύνσεις, από τότε που έγινε η Μεγάλη Έκρηξη, (Big Bang) περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ο ρυθμός επέκτασης, ωστόσο, συνεχώς επιταχύνεται, πράγμα που έχει δύο δυσάρεστες συνέπειες: α) καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την παρατήρηση των μακρινών γαλαξιών και β) επεκτεινόμενο προς τα έξω εκθετικά, το σύμπαν όσο απλώνεται, γίνεται πιο αραιό, κρύο και αφιλόξενο.

Οι μακρινοί γαλαξίες, απομακρυνόμενοι, θα είναι αδύνατο να παρατηρηθούν από τη Γη, γιατί όπως είπαμε αποτελούν μόνο το πέντε τοις εκατό περίπου του σύμπαντος

Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα τρισεκατομμύριο χρόνια πριν το σύμπαν καταρρεύσει, οι συνέπειες όμως θα φανούν σε εμάς πολύ πριν.

Κάποιοι θεωρητικοί φυσικοί έχουν περιγράψει αυτή την κατάσταση του σύμπαντος ως «θανατική καταδίκη για τη νοήμονα ζωή».

 


Translate this post