Τζο Κοξ: βομβαρδιζόταν από απειλητικά μηνύματα

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τον τελευταίο καιρό η Κοξ βομβαρδιζόταν από απειλητικά μηνύματα που την είχαν αναστατώσει και είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Η αστυνομία ερευνά αν τα μηνύματα συνδέονται με την δολοφονία της.

2b463c1104e1ea37

Πλάνο από βιντεοκάμερα που δείχνει τη σύλληψη του ύποπτου για την δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ. Πηγή: Twitter
v

ΣΤΟΧΟΣ απειλητικών μηνυμάτων υπήρξε η Κοξ τους τελευταίους τρεις μήνες που την είχαν αναστατώσει και γι’ αυτό είχε ζητήσει επιπλέον προστασία. Όπως φαίνεται όμως τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας δεν την προστάτευσαν. Η άτυχη βουλευτής είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Βρετανίας που δολοφονείται και το πρώτο πολιτικό πρόσωπο ύστερα από 25 και πλέον χρόνια.

Ο δολοφόνος της, Τόμυ Μέαρ, που ζούσε σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Μπέρσταλ, περιγράφεται ως ένας μοναχικός άνθρωπος με ιστορικό ψυχικών νοσημάτων.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Μέαρ έχει γεννηθεί στη Σκωτία και ήταν συνδρομητής ενός περιοδικού της Νότιας Αφρικής που υποστήριζε το απαρτχάιντ, με τίτλο “S.A. Patriot”. Το περιοδικό εκδίδεται από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Κλαμπ του Λευκού Ρινόκερου» (White Rhino Club).

Η αστυνομία ερευνά αναφορές ότι ο δράστης φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», την ώρα της επίθεσης. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ή ενθάρρυνση στην επίθεση, λέγοντας ότι η φράση αυτή «θα μπορούσε να ήταν ένα σύνθημα και όχι μια αναφορά στο κόμμα μας».

Η Κοξ πυροβολήθηκε θανάσιμα και μαχαιρώθηκε έξω από την βιβλιοθήκη του Μπέρσταλ (Birstall), κατά την έξοδό της από μια προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στις 13:00 το μεσημέρι με ψηφοφόρους του Γιορκσάιρ.
v

4b463c1104e1ea37

Η βιβλιοθήκη του Μπέρσταλ, όπου η Κοξ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ψηφοφόρους της, ακούγοντας τα προβλήματά τους, λίγη ώρα πριν δολοφονηθεί στις 16 Ιουνίου 2016. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Τέσσερις ώρες μετά το συμβάν, η αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ ανακοίνωσε ότι η Κοξ εξέπνευσε στο Leeds General Infirmary. Αυτός ήταν η πρώτος βίαιο θάνατος ενός πολιτικού για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Ο προηγούμενος πολιτικός ήταν ο Ίαν Γκάου (Ian Gow) ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Προσωρινό Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό το 1990. Ανάλογο περιστατικό με γυναίκα ήταν η απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή των Εργατικών Στήβεν Τιμς (Stephen Timms), ο οποίος το 2010 μαχαιρώθηκε από την Ροσονάρα Τσάντρυ (Roshonara Choudhry), μια φοιτήτρια που ανήκε στο εξτρεμιστικό Ισλάμ.
v

3b463c1104e1ea37

Η Κοξ σε μια από τις ομιλίες της στο Κοινοβούλιο το τελευταίο διάστημα. Πηγή: Supplied
v

Η Κοξ είχε κάνει όνομα στο βρετανικό Κοινοβούλιο ως μια παθιασμένη βουλευτής που πίεζε την κυβέρνηση των Συνητηρητικών να δεχτεί περισσότερα παιδιά προσφύγων από τη Συρία. Μια ημέρα πριν από τη δολοφονία, είχε συμμετάσχει με την οικογένειά της σε μια εκστρατεία υπέρ του Brimain συμμετέχοντας με το σκάφος της στον στολίσκο που διαδήλωνε στον ποταμό Τάμεση.

Ο σύζυγός της Μπρένταν Κοξ ανάρτησε στο Twitter ένα συγκινητικό μήνυμα για τη γυναίκα του, με μια φωτογραφία που τη δείχνει να στέκεται δίπλα στο αγαπημένο πλωτό σπίτι της οικογένειας.

Μετά το θάνατό της, η εκστρατεία σχετικά με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ έχει ανασταλεί και από τα δύο στρατόπεδα ως ένδειξη σεβασμού. Το BBC ανακοίνωσε επίσης ότι οι εκπομπές της ημέρας που σχετίζονται με το δημοψήφισμα, καθώς και όλα τα συναφή προγράμματα, πρόκειται να ακυρωθούν.
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post