Αποθήκευσαν ψηφιακές φωτογραφίες στο DNA

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες αποθήκευσαν στη διπλή έλικα του DNA ψηφιακές φωτογραφίες και στη συνέχεια τις ανέκτησαν με επιτυχία.

3214HJ5321GH5LHJ3245

Το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας χώρος για την αποθήκευση πληροφοριών. Πηγή: Supplied
v

ΜΙΑ ΝΕΑ επαναστατική τεχνική επέτρεψε στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τις έλικες του DNA για την αποθήκευση ψηφιακών φωτογραφιών. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν ένα από τα πρώτα πλήρη συστήματα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων σε DNA – κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την αποθήκευση τεράστιων όγκων δεδομένων σε ένα… ζάρι!

Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα χρειάστηκε να μετατρέψει τις δυαδικές τιμές που συνθέτουν τις εικόνες στις τέσσερις βασικές δομικές μονάδες του DNA – τις αζωτούχες βάσεις αδενίνη (Α), γουανίνη (G), κυτοσίνη (C) και θυμίνη (T).

«Η ζωή έχει δημιουργήσει αυτό το φανταστικό μόριο που αποκαλείται DNA, το οποίο αποθηκεύει αποτελεσματικά όλα τα είδη πληροφοριών σχετικά με τα γονίδιά σας και το πώς λειτουργεί ένα ζωντανό σύστημα. Είναι επίσης πολύ συμπαγές και πολύ ανθεκτικό», έγραψε ο επιστήμονας υπολογιστών Luis Ceze.

«Στην ουσία του αλλάζουμε τον σκοπό για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων –εικόνες, βίντεο, έγγραφα– με διαχειρίσιμο τρόπο, για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια».

Τα μόρια DNA μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες με εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από τις υπάρχουσες τεχνολογίες ψηφιακής αποθήκευσης, οι οποίες μάλιστα τείνουν να φθείρονται μετά από μερικά χρόνια ή δεκαετίες, ενώ το DNA μπορεί να διατηρήσει με αξιοπιστία την πληροφορία για αιώνες. Γι’ αυτό, το DNA ενδείκνυται περισσότερο για εφαρμογές διατήρησης αρχείων, παρά για περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται άμεση πρόσβαση σε αρχεία.

Μπορεί έως τώρα να μην έχουν καταφέρει οι τεχνικοί να φτιάξουν βιολογικά κομπιούτερ, βρήκαν όμως έναν τρόπο να χρησιμοποιούν το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ στο οποίο κάποιοι άλλοι «επιστήμονες της φύσης» χρησιμοποιούν για να αποθηκεύουν τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής.

 


Translate this post