Η Apple έχει αναπτύξει τη δική της Area-51

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Παράξενοι θόρυβοι ακούγονται μέσα στη νύχτα στις μυστικές και απρόσιτες εγκαταστάσεις της Apple στην Καλιφόρνια.

213HLJK5246423LHJ6Δύο από τα κτίρια της Apple στη Σανιβέιλ της Καλιφόρνιας. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται σε αυτά. Πηγή: Supplied
v

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΙ θόρυβοι και μυστηριώδεις ήχοι, σε συνδυασμό με μυστικές βραδινές επιχειρήσεις, προκαλούν έντονη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Όχι, η περιοχή δεν είναι η περίφημη Area-51 της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς στη Νεβάδα, αλλά η Σανιβέιλ, ένα προάστιο στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Apple.

Η πόλη, με μόλις 140.000 κατοίκους, είναι από τις πιο φημισμένες της Σίλικον Βάλεϊ, έχοντας κοντά της το Σαν Χοσέ, το Κουπερτίνο, το Πάλο Άλτο και το Στάνφορντ. Εδώ έχουν την έδρα τους γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας όπως η Yahoo, η Juniper Networks, η Fortinet, η Advanced Micro Devices, η NetApp, η Spansion, η AppliedMicro και η Ariba, γειτονεύοντας με γιγαντιαίες εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας όπως η Lockheed Martin, η Honeywell και η Northrop Grumman Electronic Systems, αλλά και με τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς όπως η Finisar και η Spirent. Στη Σανιβέιλ βρισκόταν μέχρι τον Αύγουστο του 2010 και ο περίφημος σταθμός Onizuka της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γνωστός ως “the Blue Cube” τόσο για το σχήμα όσο και για το χρώμα του κεντρικού κτιρίου των εγκαταστάσεων. Τέλος, εδώ βρίσκονται οι άκρως απόρρητες εγκαταστάσεις της Apple.
v

«Ανατριχιαστικοί θόρυβοι»

Βέβαια μια πρωτοποριακή επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple δεν θα μπορούσε να μην έχει καλά φυλασσόμενα μυστικά. Είναι όμως τελείως διαφορετικό όταν τα «μυστικά» αυτά παράγουν θορύβους που ενοχλούν τους περίοικους σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Και δεν είναι μόνο οι μυστηριώδεις ήχοι τις μικρές ώρες της νύχτας. Πολλοί κάτοικοι της Σανιβέιλ ισχυρίζονται ότι έχουν παρενοχληθεί από βλοσυρούς φρουρούς ασφαλείας, ενώ κανείς δεν τολμά να περπατήσει κοντά στο συγκρότημα των κτιρίων, καθώς κινδυνεύει να δεχτεί επίθεση από σκυλιά, αναφέρει δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας San Jose Mercury News.

Η Apple, η οποία μετακόμισε στη βιομηχανική αυτή περιοχή το 2014 σε μια έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αρνήθηκε να σχολιάσει τα παράπονα των κατοίκων οι οποίοι ενοχλούνται από όλα τα είδη των παράξενων ήχων τους τελευταίους μήνες.

313HLJK5246423LHJ6Το κτιριακό συγκρότημα της Apple (δεξιά). Οι περίοικοι έχουν παραπονεθεί για παράξενους θορύβους που προέρχονται από εκεί. Πηγή: Supplied
v

«Βαριά υπόκωφα χτυπήματα και γδούποι, αναμειγνύονται με τα κορναρίσματα των φορτηγών από τον αυτοκινητόδρομο και με ένα είδος ήχου που μοιάζει με το φτερούγισμα ενός μεγάλου κομματιού λαμαρίνας που πάλλεται». Έτσι περιγράφει τους μυστηριώδεις ήχους ο Jamie Rouleau, 58 ετών, που μένει εκεί κοντά.

«Το πιο παράξενο απ’ όλα είναι ένας ήχος που μοιάζει με συνεχές κλαψούρισμα, που απλώνεται πάνω από την περιοχή και είναι αρκετά δυνατός για να σε ξυπνήσει» δήλωσε ο κ. Rouleau στην εφημερίδα.

Δύο άλλοι κάτοικοι της περιοχής που μένουν στο San Gabriel Drive, η Jamie Porter, 19 ετών, και ο πατέρας της Τζέιμς, 48 ετών, δήλωσαν στο κανάλι CBS News: «Συχνά στις 3:00 το πρωί έρχονται φορτηγά και κάνουν παραδόσεις. Το μέρος δεν φωτίζεται και όλα καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας. Ωστόσο, ο θόρυβος είναι τόσο έντονος που τα σκυλιά μας ξυπνούν και γίνονται ανήσυχα».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως όταν βγάζουν τα σκυλιά βόλτα στο πάρκο της περιοχής, τους ακολουθούν λευκά αυτοκίνητα Prius, γεμάτα με φρουρούς ασφαλείας που χρησιμοποιούν ντοσιέ για να κρύψουν τα λογότυπα στα πουκάμισα τους.

Οι εγκαταστάσεις περιβάλλονται από έναν πάρα πολύ ψηλό φράχτη, ο οποίος δεν επιτρέπει να δεις τι υπάρχει μέσα. Αλλά και όταν ανέβηκε στην ταράτσα ενός διπλανού κτιρίου, ο κ. Porter δεν μπόρεσε να δει πολλά πράγματα. «Υπάρχουν μόνο κτίρια και ένα μεγάλο χαλύβδινο κουτί».

Στο μέρος αυτό η Apple έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φτιάξει ένα συγκρότημα φουτουριστικών κτιρίων, όμως καμιά εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και οι θόρυβοι μέσα στη νύχτα δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυτό.

513HLJK5246423LHJ6Στερεογραφική προβολή του φουτουριστικού συγκροτήματος που σχεδιάζει να φτιάξει η Apple μέσα στον τεράστιο ιδιόκτητο χώρο που κατέχει στη Σανιβέιλ. Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 72.000 τετρ. μέτρων και θα περιλαμβάνουν μια καινοτόμο πανεπιστημιούπολη για τις εταιρείες τεχνολογίας αιχμής. Πηγή: Supplied
v

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι θορυβώδεις νυχτερινές ασχολίες της Apple σχετίζονται με το επόμενο μεγάλο άλμα στην τεχνολογία που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας και που δεν είναι άλλο από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2015 στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, με ένα αυτοκίνητο Volvo που εκτέλεσε μια σειρά δοκιμών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Flinders, το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, την Royal Automobile Association της Νότιας Αυστραλίας, την Cohda Wireless και τη Bosch.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ένα αυτοκίνητο της Google με αυτο-οδήγηση τράκαρε με ένα λεωφορείο κατά τη διάρκεια δοκιμών. Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αυτοκινήτου χωρίς οδηγό που συγκρούεται με ένα άλλο όχημα, με υπαιτιότητα του αυτο-οδηγούμενου αυτοκινήτου.

413HLJK5246423LHJ6Αναπτύσσει άραγε η Apple το δικό της αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, για να ανταγωνιστεί την Google; Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Σύμφωνα με την San Jose Mercury News, η Apple έχει λάβει δύο άδειες το 2014 και το 2015 για δύο κτίρια που αναφέρονται ως «χώρος εργασίας αυτοκινήτων» το ένα, και ως «συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων» το άλλο.

Όσο για τις νυχτερινές εργασίες, μπορούν να εξηγηθούν από το ότι η Apple εκμεταλλεύεται για τις δοκιμές το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι διάφοροι παράξενοι θόρυβοι προέρχονται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο.

Το μυστηριώδες βουητό θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από τη φόρτιση μιας συστοιχίας ηλεκτρικών πυκνωτών υψηλής τάσης. Είναι άλλωστε γνωστό πως τα σχετικά πειράματα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πώς όμως εξηγούνται οι πολύ δυνατοί θόρυβοι. Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία του αυτο-οδηγούμενου αυτοκινήτου, λένε ότι η Apple έχει κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων και οι διάφοροι θόρυβοι οφείλονται από τις δοκιμές των αυτοκινήτων μόλις εξέρχονται από τη γραμμή συναρμολόγησης.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία που δεν εξηγούνται από τις πιο πάνω θεωρίες. Για παράδειγμα, σε ένα από τα υφιστάμενα κτίρια έγινε εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου αριθμού συστημάτων HVAC (θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού), υπερβολικά μεγάλου σε σχέση με το μέγεθος του κτιρίου.

Όπως αναφέρει η San Jose Mercury News, τοποθετήθηκαν πύργοι ψύξης, μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμου και μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης diesel 1 MW Cummins, ενώ οι σωληνώσεις διατρέχουν όλο το εξωτερικό του κτιρίου. Τα μηχανήματα καταλαμβάνουν έκταση μισού γηπέδου μπάσκετ.

Το μυστήριο, λοιπόν, παραμένει και οι εικασίες θα συνεχίζονται όσο οι εκπρόσωποι της εταιρείας αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό.

 


Translate this post