Θα αποκατασταθούν τα αρχαία κτίρια της Παλμύρας

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Tα αρχαία κτίρια που καταστράφηκαν από τo ISIS θα αποκατασταθούν ύστερα από την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό.

65LHJLJK65LG657673

Ο επικεφαλής των αρχαιοτήτων της Συρίας Maamoun Abdelkarim θέλει να αποκαταστήσει και να ξαναχτίσει όσα αρχαία κτίρια καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το συντομότερο δυνατόν. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας περιέγραψε την κατάσταση των υπόλοιπων μνημείων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αμφιθεάτρου, της αγοράς, των δημόσιων λουτρών και μιας μεγάλης κιονοστοιχίας, ως «εξαιρετικής ποιότητας», με μικρές μόνο ζημιές, με βάση υλικό που συγκεντρώθηκε από ένα drone και μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Όπως δήλωσε ο Maamoun Abdulkarim, υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν τα μνημεία και να παρουσιάσουν σχέδιο σχετικά με την αποκατάσταση των μνημείων «μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον συριακό στρατό».

«Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε τις σχετικές μελέτες στην UNESCO έτσι ώστε η Παλμύρα να μπορέσει και πάλι να γίνει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Abdulkarim. «Η Παλμύρα δεν ανήκει μόνο στους Σύριους, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Με την κατάληψη της Παλμύρας, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, βοηθούμενες από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, θα μπορέσουν να προωθηθούν στις επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας που κατέχονται σήμερα από το ISIS, τη Deir Ezzor και τη Ράκκα.
v

75LHJLJK65LG657673

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας. Η πόλη έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Πηγή: Supplied
v

Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μια όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη. Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου».

Το ελληνικό όνομα «Παλμύρα» αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει « πόλη των φοινίκων». Η σύγχρονη κωμόπολη, δίπλα στα αρχαία ερείπια, ονομάζεται επίσης Tadmor. Η οικονομία της εξαρτάται από τον τουρισμό. Στη Βίβλο αναφέρεται ως Ταμάρ ή Θεδμόρ ή Θοεδμόρ ενώ στα αραμαϊκά Ταδμόρ ή Ταμμόρ και λέγεται ότι την έκτισε ο βασιλιάς Σολομώντας ως σταθμό των καραβανιών μεταξύ Συρίας και Μεσοποταμίας.

Η Παλμύρα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Τιβέριου (14- 37). Συνέχισε όμως να αναπτύσσεται σταθερά ως σημαντικός εμπορικός σταθμός, συνδέοντας την Περσία, την Ινδία και την Κίνα με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το 129 ο Αδριανός επισκέφθηκε την πόλη και γοητεύτηκε τόσο πολύ, ώστε την ανακήρυξε «ελεύθερη πόλη» και τη μετονόμασε σε Palmyra Hadriana.
v

85LHJLJK65LG657673

Σύριος πολιτοφύλακας φρουρεί το ελληνορωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας. Πηγή: Supplied
v

Τον 3ο αιώνα, βασίλισσα της Παλμύρας ανακηρύχθηκε η Ζηνοβία, μια μελαχρινή γυναίκα εκθαμβωτικής ομορφιάς, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη. Ήταν μια από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της. Μιλούσε ελληνικά, λατινικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους. Αγαπούσε το θέατρο και παρακολουθούσε τα θεάματα στο ελληνικό θέατρο της πόλης.

Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267- 272), κατόρθωσε να μετατρέψει την υποτελή στη Ρώμη πολιτεία σε ανεξάρτητο βασίλειο και την Παλμύρα ως μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής.

Τελικά η Ζηνοβία επαναστάτησε εναντίον των Ρωμαίων, ακολουθώντας τις συμβουλές του Κάσσιου Λογγίνου (περ. 210- 273), φιλόσοφου, «σχολάρχη» της Πλατωνικής Ακαδημίας στην Αθήνα (250- 67) και μαθητή του Αμμώνιου Σακκά στην Αλεξάνδρεια. Η Ζηνοβία και ο Λογγίνος κατέλαβαν τη Βασόρα και εκτάσεις μέχρι την Αίγυπτο. Στη συνέχεια επεχείρησαν να κατακτήσει την Αντιόχεια προς βορρά. Όμως το 272 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αντεπιτέθηκε, νίκησε τη Ζηνοβία και τη μετέφερε αιχμάλωτη στη Ρώμη. Ο Κάσσιος Λογγίνος εκτελέστηκε.

Μετά την επανάσταση της Ζηνοβίας η Παλμύρα μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση για τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Ο Διοκλητιανός την επεξέτεινε έτσι ώστε να χωρά ακόμα περισσότερο στρατό και την περιτείχισε για να την προστατεύσει από την απειλή των Σασσανιδών. Η Βυζαντινή περίοδος προσέθεσε μόνο λίγες εκκλησίες και η πόλη παρήκμασε.

 


Translate this post