Ιεροτελεστίες της Άνοιξης

Κατηγορία Ψυχολογία, Παραδόσεις

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Την Άνοιξη ξυπνά μέσα μας μια δύναμη για νέα ζωή και ανάπτυξη. H ενέργεια αυτή προέρχεται από την ενέργεια του Ξύλου, που είναι ένα από τα πέντε στοιχεία του Φενγκ Σούι.

503502752431
v

KAΘE στοιχείο στον δημιουργικό κύκλο των πέντε βασικών στοιχείων του Φενγκ Σούι συνδέεται με μια εποχή του χρόνου, εκτός από το κεντρικό στοιχείο της Γης που χαρακτηρίζει τις μεταβατικές περιόδους ανάμεσα στις εποχές. Έτσι, η Φωτιά σχετίζεται με το Καλοκαίρι, το Μέταλλο με το Φθινόπωρο και το Νερό με το Χειμώνα, ενώ το καθένα από αυτά έχει έναν φυσικό, συγκινησιακό και πνευματικό χαρακτήρα.

Το στοιχείο του Ξύλου αντιστοιχεί στην Άνοιξη, σχετίζεται με την ανατολική κατεύθυνση, το πράσινο χρώμα και τον άνεμο.

Στο δυτικό σύστημα των στοιχείων, με το οποίο είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι, το Ξύλο αντιστοιχεί στο στοιχείο του Αέρα και το Μέταλλο στο στοιχείο του Αιθέρα.

«Ο ανοιξιάτικος άνεμος ωθεί σε χορό τα κλαδιά των δέντρων που δεν έχουν πεθάνει».
– Τζελαλεντίν Pουμί

Το Ξύλο συμβολίζει λοιπόν τον Αέρα. Από φυσική άποψη, κυβερνά το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και τα μάτια, καθώς και τους μεσημβρινούς που περνάνε από τα όργανα αυτά. Επίσης κυβερνά τους τένοντες (την ισχυρή και εύκαμπτη δέσμη ινών που συνδέουν τους μυς με τα κόκαλα) καθώς και τους ρυθμούς του σώματός μας (συμπεριλαμβανομένου του εμμηνορρυσιακού κύκλου).

Η ενέργεια του Ξύλου είναι προστατευτική και μας δίνει αυτοπεποίθηση. Μας βάζει όρια, αλλά παράλληλα γεννά επιθυμίες και κίνητρα. Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις επίσης επηρεάζονται από το στοιχείο αυτό.

Το πνεύμα του Ξύλου μας βοηθά να γνωρίζουμε τι θέλουμε από τη ζωή και πώς να το επιτύχουμε. Είναι αυτό που μας βάζει στη διαδικασία να σχεδιάζουμε, να αποφασίζουμε και να βάζουμε στόχους. Το πνεύμα αυτό δεν είναι αθάνατο και διαρκεί μόνο όσο ζούμε. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε την αίσθηση του επείγοντος, επειδή μας ζητά να δραστηριοποιηθούμε και να αγκαλιάσουμε τον αληθινό εαυτό μας.

Το βράδυ, όταν πέφτουμε για ύπνο, το πνεύμα του Ξύλου μας φέρνει όνειρα για να μας χαρίσει εικόνες πραγμάτων που είναι έξω από την εμπειρία μας, αλλά που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
v

Όνειρα και επιθυμίες

H επιθυμία που γεννιέται μέσα μας προέρχεται από την ενέργεια του Ξύλου και μπορεί να μας διδάξει πολλά για τον εαυτό μας. O μεσημβρινός που περνάει από το συκώτι είναι ο μοναδικός που διασχίζει τα γεννητικά όργανα (δηλαδή τη φυσική μας επιθυμία). Το πνεύμα του Ξύλου γεννά μέσα μας επιθυμίες προκειμένου να φτάσουμε στον προορισμό μας και να εκπληρώσουμε το πεπρωμένο μας.

Τα συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα η επικοινωνία του σώματος και του πνεύματός μας με τον συνειδητό νου. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

H επιθυμία από μόνη της δεν έχει αρνητική έννοια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να την παρερμηνεύσουμε ή να ακολουθήσουμε λάθος τακτική. H μεγαλύτερη πρόκληση είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και το πιο δύσκολο απ’ όλα, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αισθησιασμός, δύναμη, πάθος, έρωτας, γαλήνη, διαύγεια μπορεί να είναι μερικές από τις ποιότητες που διαθέτουμε και μερικές από αυτές μπορεί να μην τις εμπειραθούμε ποτέ.
photo

503502752435

H ζωτικότητα είναι η πράσινη δύναμη του ουρανού, η πηγή κάθε εκπλήρωσης.


Χρήσιμη άσκηση

Μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τον αυθεντικό εαυτό σας, ελεύθερο από ψευδαισθήσεις, είναι η εξής: φανταστείτε ένα μέρος, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο που ποθείτε. Ποια αίσθηση σας προκαλεί η σκέψη του; Τι θα αλλάξει αν το αποκτήσετε; Θα αισθανθείτε πιο δυνατοί, πιο ελεύθεροι, πιο αισθησιακοί; Προσπαθήστε να βιώσετε σωματικά την αίσθηση αυτή που φαντάζεστε ότι θα είχατε.
v

Αν αγαπάς κάποιον άσε τον να φύγει!
Αν γυρίσει πίσω, είναι δικός σου!
Αν δεν γυρίσει, δεν ήταν ποτέ!
– Χαλίλ Γκιμπράν
v

Επιθυμία και άρνηση

Αντιμετωπίστε κατάματα τις επιθυμίες σας αντί να τις αγνοείτε, γιατί ότι κι αν κάνετε, δεν πρόκειται να φύγουν! H επιθυμία χαρακτηρίζεται συχνά σαν εμπόδιο στο δρόμο μας για τη φώτιση. Αν όμως αποφασίσουμε να διανύσουμε την απόσταση αυτή με την επιθυμία μας σαν σύντροφο και όχι σαν εχθρό, θα είμαστε πιο ελεύθεροι. Θα ξεφύγουμε από την παγίδα των πειρασμών, του ανικανοποίητου και της σύγχυσης, αλλά και από την πεποίθηση ότι πρέπει να αρνούμαστε τις φυσικές μας ή άλλες επιθυμίες σαν να ήταν κάτι κακό.

Όταν αφήνουμε την επιθυμία να μας οδηγήσει, απελευθερώνουμε δύναμη και της επιτρέπουμε να μας οδηγήσει στην υλοποίηση του ονείρου μας.
v

Κατάθλιψη και εμπόδια

Όταν λέμε στον εαυτό μας «δεν μπορώ να έχω αυτά που θέλω από τη ζωή», τότε υιοθετούμε αφύσικες συμπεριφορές για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας ή τις διαστρεβλώνουμε έτσι που γίνονται νοσηρές. Οι ενέργειες που πληγώνουν, ντροπιάζουν, τρομοκρατούν, προσβάλουν ή επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον εαυτό μας ή τους άλλους βασίζονται σε αυτή την πεποίθηση.

H ψευδαίσθηση αυτή ταράσσει την ενέργεια του Ξύλου, γιατί δημιουργεί απευθείας εμπόδια στις επιθυμίες μας. Αυτό ερμηνεύεται σαν στασιμότητα της ενέργειας στο συκώτι και εκδηλώνεται σε φυσικό επίπεδο με την εμφάνιση άγχους, πονοκεφάλων, προ-εμμηνορρυσιακού συνδρόμου, αλλά και ψυχολογικών εκδηλώσεων απελπισίας, ανίας και απογοήτευσης. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεσπάσουμε σε κλάματα. H κατάθλιψη προέρχεται από αυτή την αιτία.

Για να αντιμετωπίσουμε την ψευδαίσθηση αυτή, πριν το λίμνασμα της ενέργειας αποβεί επικίνδυνο, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως μόνο όταν “αγκαλιάζουμε” τον αληθινό εαυτό μας, ελκύουμε το είδος της ζωής που επιθυμούμε.

Παίρνουμε σωστές αποφάσεις όταν ρωτάμε τον εαυτό μας τι ακριβώς επιθυμούμε και γιατί. Όταν παλεύουμε για κάτι, το κάνουμε επειδή γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση του ονείρου μας είναι εφικτή.

H στασιμότητα της ενέργειας στο συκώτι μπορεί να ξεπεραστεί εν μέρει με το σεξ, καθώς έτσι ενεργοποιείται η ενέργεια μέσω του μεσημβρινού που περνάει από το σημείο αυτό του σώματος. Όταν όμως το σεξ χρησιμοποιείται όχι σαν εκδήλωση αγάπης, αλλά σαν ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από το άγχος, αποδυναμώνει την ενέργεια των νεφρών. H εξασθένιση αυτή έχει σαν επακόλουθο αδυναμία στις κλειδώσεις των γονάτων, τριχόπτωση, εξάντληση και προβλήματα στην κύστη και τα νεφρά.
Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η σοκολάτα επιφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα της στάσιμης ενέργειας, αλλά οι εθισμοί αυτοί ταράσσουν την ισορροπία του σώματος. H υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ υπερθερμαίνει το συκώτι και προκαλεί οργή ή κατάθλιψη.

Οι ναρκωτικές ουσίες διακόπτουν την επικοινωνία μεταξύ του πνεύματος του Ξύλου και του σώματος, θολώνοντας έτσι το όραμά μας για τη ζωή. H σοκολάτα είναι γνωστή για την κατευναστική της επίδραση, αλλά αν το παρακάνουμε, η υψηλή της περιεκτικότητα σε ζάχαρη θερμαίνει την ενέργεια που διαπερνά το συκώτι και δημιουργεί κυκλοθυμικές τάσεις.
v

Θυμός και προσωπικά όρια

H ενέργεια του Ξύλου είναι ιδιαίτερα δυναμική, εξωστρεφής και αποφασιστική και βάζει τα όρια του προσωπικού μας χώρου. Όταν τα όρια αυτά καταπατούνται, δημιουργούνται μέσα μας αισθήματα δικαιολογημένης οργής. Συχνά όμως πέφτουμε στην παγίδα να καταπιέζουμε τα αισθήματα αυτά και να μην υπερασπιζόμαστε τον προσωπικό μας χώρο.
Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά από τα άτομα που θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να θυμώνουν.

Έχουμε το παράδειγμα πολλών παντρεμένων γυναικών που συσσωρεύουν οργή μέσα στα χρόνια και μπορεί να ξεσπάσουν ξαφνικά, όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να υποστούν άλλο αυτό το βάρος. H οργή μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη όταν κάποιος αποφασίζει να αγνοήσει ή να μη σεβαστεί τα όριά μας.

Για να φυλάξουμε τα όρια αυτά θα πρέπει να λέμε «Όχι» πιο συχνά και πιο ξεκάθαρα. Είναι σημαντικό να λέτε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θέλετε. Αν χρειαστεί, αλλάξτε κατεύθυνση και εκπονήστε νέα σχέδια που θα τα βάλετε σε λειτουργία.
photo

503502752433

O ρόλος της επιθυμίας στην πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων μας
μπορεί να γίνει ορατός στη ζωή μας μέσα από την ενέργεια του στοιχείου του Αέρα.


Σωστές αποφάσεις

Παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις ρωτώντας τον εαυτό μας τι ακριβώς επιθυμούμε και για ποιο λόγο το επιθυμούμε. Όταν είσαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, αισθάνεστε ενόχληση και κατάθλιψη ή είστε έτοιμοι να τις πολεμήσετε γεμάτοι ενθουσιασμό; O τρόπος που επιλέγετε είναι αυτός με τον οποίο εκφράζετε την ενέργεια του Ξύλου στη ζωή σας.

Όταν παλεύετε να βελτιώσετε τη ζωή σας, να έχετε πάντα στο μυαλό σας τη σκέψη ότι η υλοποίηση του ονείρου σας είναι εφικτή. Παράλληλα, εξετάστε την αιτία πίσω από τα προβλήματα που σας παρουσιάζονται. Μάθετε να βρίσκετε δημιουργικές λύσεις ή να ελίσσεστε γύρω από τα εμπόδια που εμφανίζονται. Ίσως χρειαστεί να κάνετε νέα σχέδια ή να αλλάξετε κάποιες από τις ιδέες και τις πεποιθήσεις σας προκειμένου να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

H ενέργεια του Ξύλου οργανώνει σχέδια και φτιάχνει χάρτες που θα μας οδηγήσουν στον προορισμό μας. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να απορροφηθεί κανείς σε τέτοιο βαθμό από τη διαδικασία αυτή, ώστε να καταλήξει να κινείται σε κύκλους. Είναι σαν να πατάει κανείς το γκάζι χωρίς να βάζει ποτέ ταχύτητα – είναι έτοιμος για το ταξίδι, αλλά δεν ταξιδεύει ποτέ.

Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό έχουν την τάση να οργανώνουν τους άλλους, να δίνουν συμβουλές και να βρίσκουν πάντα λύσεις στα προβλήματα των άλλων, αλλά αφήνουν τα δικά τους προβλήματα άλυτα.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνουμε το μέλλον! Αυτό είναι ήδη εδώ. H βαθύτερη ανάγκη και επιθυμία σου εκπληρώνεται από την ενέργεια αυτής της στιγμής που βρίσκεται στο χέρι σου».
– Τζελαλεντίν Pουμί

Εκτιμήστε την ενέργεια που παρέχει το στοιχείο του Ξύλου, στη συμβολική και στη φυσική του μορφή, και αγκαλιάστε το όραμα, το κίνητρο και τη δύναμη που προσφέρει, ειδικά την περίοδο αυτή, αναγνωρίζοντας ότι είναι η ενέργεια που σας οδηγεί εκεί ακριβώς που πρέπει – στον αληθινό σας εαυτό!

 

© 2016 Youmagazine.gr

 


Translate this post