Διώχνοντας το κάρμα με μια κλωτσιά

Κατηγορία Παραδόσεις

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Από την Αναστασία Νάνου

 

Οι μοναχές στα βουδιστικά μοναστήρια του Κατμαντού εγκαταλείπουν για λίγη ώρα τις φιλοσοφικές αναζητήσεις τους για να ασκήσουν την πανάρχαια πολεμική τέχνη του Κουνγκ Φου.

Οι μοναχές της Μονής Αμιτάμπα Ντρούκπα σε εντυπωσιακές ασκήσεις Κουνγκ Φου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και για 90 λεπτά, οι μοναχές της Μονής Αμιτάμπα Ντρούκπα στο Ραμκότ του Νεπάλ εκπαιδεύονται πάνω στις κλωτσιές, στις γροθιές και φυσικά στις κραυγές του Κουνγκ Φου. Έρχονται από όλες τις περιοχές του Νεπάλ, της Ινδίας, του Θιβέτ και του Μπουτάν για να μάθουν αρχαία κινεζικά και την πειθαρχία του Κουνγκ Φου, κάτι που πιστεύουν ότι θα τις κάνει σωστές βουδίστριες.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 9 έως 52 ετών και αποτελούν πλέον το πρώτο τάγμα γυναικών μοναχών του Κουνγκ Φου. «Η κύρια αιτία που μαθαίνω Κουνγκ Φου είναι για να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά με βοηθά επίσης στο διαλογισμό και στην αυτοάμυνα», λέει η 18χρονη Jigme Wangchuk Lhamo στο πρακτορείο AFP. «Όταν ασκούμαστε σε αυτή τη μορφή πάλης αποκτούμε γερό σώμα, αλλά και γερό μυαλό», καταλήγει.
Οι βουδίστριες μοναχές στα Ιμαλάϊα θεωρούνται παραδοσιακά κατώτερες από τους μοναχούς, κάτι που τις έχει κρατήσει μακριά από τη φυσική άσκηση και τους έχει αναθέσει δουλειές όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα. Το 800 χρόνων Τάγμα του Ντρούκπα ή αλλιώς Τάγμα του Δράκου αλλάζει τώρα το σκηνικό δημιουργώντας ένα πρόγραμμα που είναι συνδυασμός διαλογισμού και πολεμικής τέχνης σαν ένα μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών.
Οι μοναχές, σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων μοναστηριών, αποκτούν επίσης βασικές επιχειρηματικές γνώσεις, με το να διευθύνουν ένα πανδοχείο και ένα καφενείο στο παρεκκλήσι της μονής, αλλά και να πηγαίνουν με τζιπ στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, για προμήθειες.
ν

Η τεχνική του πελαργού δίνει έμφαση στην ισορροπία του σώματος. Στη φωτο οι μοναχές της Μονής Αμιτάμπα Ντρούκπα σε μια επίδειξη στο Κατμαντού. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Αντιγράφοντας καλές πρακτικές

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο 12ος πνευματικός ηγέτης του μοναστηριού, ο Γκιαλγουάνγκ Ντρούκπα, επισκέφθηκε το Βιετνάμ και είδε εκεί μοναχές να εκπαιδεύονται στις πολεμικές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν από τους πολεμιστές Βιετκόνγκ.
Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ ώστε έφερε στο μοναστήρι του Νεπάλ τέσσερις Βιετναμέζες για να εκπαιδεύσουν τις μοναχές, προσθέτοντας έτσι στα καθημερινά μαθήματα της γιόγκα και της φιλοσοφίας του καλού και του κακού κάρμα, τις πολεμικές τεχνικές.
Με την τακτική αυτή, ο Γκιαλγουάνγκ Ντρούκπα επιδιώκει να φέρει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μοναχών, ενώ οι μοναχές έχουν δείξει μεγάλο ενθουσιασμό για το πρόγραμμα αυτό. Μέσα στα μαθήματα συμπεριλαμβάνονται και αθλήματα όπως το τένις και το πατινάζ, η εκμάθηση αγγλικών και θιβετανικών, καθώς και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Οι μοναχές που είναι περίπου 300 στον αριθμό δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν τις νέες τους δεξιότητες σε περιοδείες που κάνουν στο Νεπάλ, την Ινδία και τη Βρετανία.
ν

Η Μονή Αμιτάμπα Ντρούκπα στο Νεπάλ απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα από τότε που ο πνευματικός ηγέτης του μοναστηριού εισήγαγε μαθήματα πολεμικών τεχνών. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Τα εξαιρετικά οφέλη της πρακτικής

Οι μοναχές όμως είναι ενθουσιασμένες και για τα μεγάλα οφέλη που παίρνουν από τα μαθήματα Κουνγκ Φου. Όπως λένε οι ίδιες, οι επαναληπτικές ασκήσεις και κινήσεις της πολεμικής τέχνης των Σαολίν, η οποία προέρχεται από τον βουδιστικό ναό των Σαολίν στην επαρχία Χενάν της Κίνας, τις βοηθά να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο και αυτοσυγκέντρωση.
Οι ικανότητες αυτές είναι απαραίτητες, ειδικά για τις νεαρές μοναχές, όταν πρέπει να κάνουν διαλογισμό μένοντας στην ίδια θέση έως και έξι ώρες ή να ασκούν πρακτικές κατά τις οποίες θα πρέπει να παραμείνουν σιωπηλές για μήνες.
Μια άλλη μοναχή, η 21 ετών Jigme Migyur Palmo, είπε στο AFP ότι ήρθε στο Κατμαντού πριν από τρία χρόνια από το σπίτι της στο Λαντάκ της βόρειας Ινδίας, για να ασκηθεί σ’ αυτό τον πρωτότυπο συνδυασμό διαλογισμού και πολεμικών τεχνών που απευθύνεται σε γυναίκες.
Από μικρή παρακολουθούσε τις ταινίες του Τζάκι Τσαν και ήθελε να γίνει τόσο καλή στις πολεμικές τέχνες όσο και ο αστέρας του Χονγκ Κονγκ.
«Ήρθα στο Κατμαντού για να μάθω τη βουδιστική φιλοσοφία και τώρα δεν θέλω να γυρίσω σπίτι∙ θέλω να μείνω εδώ όλη μου τη ζωή», πρόσθεσε.
«Η Αγιότητά του ο Γκιαλγουάνγκ Ντρούκπα θέλει τις μοναχές να είναι όπως οι άνδρες, με τα ίδια δικαιώματα στον κόσμο. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πάντα και όχι μόνο Κουνγκ Φου».
ν

© 2012 Youmagazine.gr

 


Translate this post