Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε το πρωί

Κατηγορία Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι κάθε πρωί.

152L5J32LJ64JLK67Πώς ξυπνάτε το πρωί; Υπάρχει τρόπος να κάνετε το ξύπνημά σας –και το πρωινό σας– καλύτερο; Όλοι οι ψυχολόγοι απαντούν αδίστακτα “ναι”. Πηγή: Supplied
v

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να μαντέψετε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι. Κι όμως, σε αυτή την απλή συνήθεια κρύβεται το κλειδί της ευτυχίας.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε το πρωί είτε κουρασμένοι είτε γεμάτοι έγνοιες και άγχος γι’ αυτά που μας περιμένουν μέσα στη μέρα. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις για τα παιδιά, τα ψώνια, τη δουλειά. Και αυτό που κάνουμε πολλές φορές, στη σκέψη ότι πρέπει να σηκωθούμε, είναι να χώνουμε το κεφάλι μας στο μαξιλάρι και να αφήνουμε ένα βογγητό.

Όλα τα πρωινά μας, όμως, σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολόγο, συγγραφέα και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard Business School, Έιμι Κάντυ (Amy Cuddy), είναι λάθος.

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Έιμι Κάντυ.

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Έιμι Κάντυ.

Πριν αφήσουμε τα ζεστά μας κλινοσκεπάσματα και ψάξουμε με τα πόδια τις παντόφλες στο πάτωμα, η καθηγήτρια Κάντυ μας συμβουλεύει να ξαπλώσουμε και να τεντωθούμε όσο γίνεται περισσότερο!

Η Έιμι Κάντυ είναι διεθνώς γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, τα συναισθήματα, τη γλώσσα του σώματος και τις στάσεις δύναμης, τη μη λεκτική συμπεριφορά, καθώς και τις επιπτώσεις των κοινωνικών ερεθισμάτων στα επίπεδα των ορμονών.

Η διάλεξη που έδωσε στα πλαίσια του TEDGlobal 2012 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, και δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2012, έχει προβληθεί πάνω από 27 εκατομμύρια φορές και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων TED ομιλιών όλων των εποχών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Business Insider, η καθηγήτρια Κάντυ αποκαλύπτει το μυστικό μιας καλής μέρας, που αρχίζει το πρωί στο κρεβάτι.

652L5J32LJ64JLK67Αυτός είναι ο τρόπος: τεντώστε το σώμα μας όσο γίνεται περισσότερο και, ως διά μαγείας, αυτό θα σας γεμίσει με αυτοπεποίθηση και ζωντάνια. Πηγή: Supplied
v

«Είναι κάτι μεταξύ χουζουριού και στρέτσινγκ», λέει. «Το πρωινό τέντωμα του σώματος στο κρεβάτι είναι “μια στάση δύναμης”, και σχετίζεται άμεσα με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας».

Η στάση που παίρνουμε αυθόρμητα όταν ξυπνάμε σχετίζεται με την εικόνα που έχουμε πλάσει για τον εαυτό μας.

Οι άνθρωποι που όταν ξυπνούν το πρωί τεντώνουν τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι σχηματίζοντας ένα V, «είναι εξαιρετικά ευτυχείς και χαρούμενοι», λέει η Κάντυ. Αντίθετα, εκείνοι που κάθονται με το κεφάλι σκυμμένο κάτω και τους ώμους καμπουριαστούς, είναι βέβαιο ότι πάσχουν από διαταραχές και κατάθλιψη.

Η Έιμι Κάντυ, στο βιβλίο της “Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges”, παρουσιάζει μια σειρά τεχνικών σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις φέρνοντας στο προσκήνιο τον θαρραλέο, τολμηρό εαυτό μας

«Δεν είναι η στάση που θα πάρουμε, αυτή που θα επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά η σκέψη πίσω από τη δύναμη της στάσης του σώματος που θα κάνει τα πράγματα να κυλήσουν ευνοϊκά», λέει η Κάντυ.

Και ποιος δεν θέλει, πράγματι, να περπατά έχοντας ψηλά τους ώμους και μια περήφανη κορμοστασιά, που να ακτινοβολεί δύναμη;

Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια Κάντυ επιμένει ότι μπορούμε να προδιαγράψουμε θετικά τη μέρα μας, κάνοντας ένα τέντωμα στο κρεβάτι και σχηματίζοντας ένα V με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Αυτό και μόνο θα έχει θετική επίδραση στην νοοτροπία σας.

Από τη στιγμή που το σώμα διευρυνθεί με το τέντωμα και γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και πιο ζωντανό την ώρα που ξυπνάτε, η εμπιστοσύνη και η ευτυχία θα ακολουθήσουν.

Κατά παρόμοιο τρόπο, όταν ξυπνάμε έχοντας γίνει σαν μια μπάλα, στη γνωστή στάση του εμβρύου, η κατήφεια θα μας ακολουθεί όλη μέρα.

 


Translate this post