Τι κάνουμε λάθος και δεν είμαστε ευτυχισμένοι

Κατηγορία Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα δέκα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη ζωή και τα οποία μας κρατάνε καθηλωμένους και εμποδίζουν την ευτυχία μας.

013607896571649
v

ΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ τρωτοί και ευπρόσβλητοι εξαιτίας ορισμένων παραλείψεων ή συνηθειών, οφείλεται στην ανυπαρξία πολιτικής για την υπεράσπιση και την ασφάλεια του εαυτού μας. Η στάση που κρατάμε απέναντι στα πράγματα, η διαχείριση του χρόνου, το είδος των σκέψεων που κάνουμε, η φυσική αντοχή, η επικοινωνία ή η έλλειψή της, οι οργανωτικές ή μη ικανότητές μας, μπορούν να γίνουν “τρύπες”, μέσα από τις οποίες αρνητικοί παράγοντες ή σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και να διώξουν μακριά την ευτυχία.
Πράγματι, ακόμα και οι μικρές, καθημερινές συνήθειες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο για την ευτυχία.
Ενώ η αποδοχή ορισμένων “ευχάριστων” συνηθειών φαίνεται καλός τρόπος για να ενσωματώσουμε τη χαρά στην καθημερινή ζωή μας, μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτεί ότι μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό – κάτι που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε αρχικά.
Ας δούμε τώρα τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη ζωή και τα οποία εμποδίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ευτυχία μας.
v

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπλήρωση

Σε πολλά πράγματα πρέπει να είναι κανείς αποστασιοποιημένος. Αυτό αφορά και την ευτυχία. Το να είμαστε συνεχώς εστιασμένοι στην αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, εκείνοι που πιέζουν τον εαυτό τους να κάνει πράγματα που θα τους κάνουν ευτυχισμένους αισθάνονται, σε καθημερινή βάση, πιο μόνοι από εκείνους που δεν το κάνουν. Η πίεση του εαυτού –ανεξάρτητα από το λόγο– είναι αρκετή για να μας προκαλέσει άγχος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση και την υγεία.
v


v

Τα κρατάμε όλα μέσα μας

Ενώ το να συγκεντρώνεσαι στη φωτεινή πλευρά της ζωής και να κάνεις θετικές σκέψεις είναι τονωτικό και ελπιδοφόρο, οι παγίδες της ζωής είναι κάτι που δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε. Ο αντίκτυπος διαφόρων συμβάντων επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας διάθεση, ακόμη κι αν απ’ τη φύση μας είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται μέσα σας ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα, το οποίο μπορεί να μας βλάψει.
Πολλές φορές τα θέματα αυτά είναι τόσο λεπτής φύσεως, ώστε δεν μπορούμε να τα εκμυστηρευτούμε ούτε σε φίλο. Το κλάμα είναι ο έξυπνος τρόπος που έχει το σώμα για να μας ανακουφίσει, απομακρύνοντας την εσωτερική ένταση. Καταστέλλοντάς το, βάζουμε σε κίνδυνο την ψυχική και τη σωματική υγεία, που είναι απαραίτητες για την ευτυχία.
v

Μοιραζόμαστε πάρα πολλά με πολλούς

«Η ευτυχία είναι πραγματική μόνο όταν τη μοιράζεσαι». Όποιος το είπε αυτό, προφανώς δεν είχε υπόψη την εποχή μας. Μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Pinterest, μοιραζόμαστε τα πάντα με όλους.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι αυτό συμβάλλει στην αύξηση της έντασης και στις συγκρούσεις κυρίως μεταξύ ζευγαριών. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εκείνων που κρατάμε για εμάς ή αποκαλύπτουμε μόνο στο σύντροφό σας και εκείνων που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο, γίνεται όλο και πιο θολή. Η δημοσιοποίηση όμως τόσων πολλών λεπτομερειών συντελεί στο φτώχεμα του εσωτερικού μας κόσμου.
v

Τα gadgets δεν φέρνουν την ευτυχία

033607896572639
v

Η κοινωνικότητα και η σχέση με τους άλλους είναι ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας, αλλά αν αυτό γίνεται μέσω Facebook ίσως γίνει αιτία να πληγωθείτε. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι η άκριτη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα μειώνει την συνολική ευημερία και την θετική κατάσταση του νου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν οι συμμετέχοντες στο Facebook, τόσο πιο χειρότερα αισθάνονταν. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι χρήστες που αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή σερφάροντας άσκοπα ή παίζοντας παιχνίδια, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.
Το να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να βλάψει σοβαρά την ευτυχία σας. Το να επικοινωνείτε με μηνύματα αντί να είστε κοντά και να μοιράζεστε σημαντικές στιγμές, δεν σας βοηθά καθόλου. Το να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι με το smartphone σας, δημιουργεί μια επικίνδυνη συνήθεια που σκοτώνει την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα.
v

Τα θέλουμε όλα

043607896573639
v

Από την εφηβική ηλικία θέλουμε να τα κάνουμε όλα – εργασίες, πτυχία, θελήματα, θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο, αθλητισμό, πολιτικές και κοινωνικές διασυνδέσεις κτλ. Το ίδιο πιστεύουμε και όταν μεγαλώσουμε, αλλά αντί να γίνουμε ευτυχισμένοι, συμβαίνει το αντίθετο. Το να προσπαθείς να τα κάνεις και να τα έχεις όλα, δρα ανασταλτικά στον παράγοντα ευτυχία – ειδικά αν είστε γυναίκα. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 έδειξε ότι οι εργαζόμενες γυναίκες που προσπαθούν να είναι “σούπερ μητέρες” κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη, λόγω της πίεσης που ασκούν στον εαυτό τους. Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα στη ζωή, μπορείς όμως να έχεις εκείνα τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα.
v

Δεν μαθαίνουμε από το παρελθόν

Το να ζεις στο παρελθόν δεν αποτελεί φυσικά κριτήριο για την ευτυχία, αλλά το να διδάσκεσαι από αυτό, ή να το αναπολείς, μπορεί ν’ αποδειχτεί σωτήριο. Πολλές φορές ο εαυτός μας νοσταλγεί στιγμές που ζήσαμε κατά το παρελθόν, στιγμές κατά τις οποίες ήμασταν ευτυχισμένοι. Η ανάμνηση τέτοιων στιγμών, καθώς και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν, μπορούν να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη στιγμή του παρόντος, ή να ακολουθήσουμε μια πιο θετική κατεύθυνση στη ζωή μας.
v

Δεν κινούμαστε αρκετά

053607896576639
v

Δεν είναι μυστικό ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής –σωματικά και ψυχικά– συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη της ευτυχίας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν είναι καθόλου πρακτικοί. Προτιμούν την οδήγηση από κάτι τόσο απλό όσο μια βόλτα, η οποία είναι επωφελής κατά πολλούς τρόπους. Το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο προσεκτικοί, να αυξήσει τη δημιουργικότητά μας και να εφοδιάσει τον οργανισμό με ορισμένες απαραίτητες βιταμίνες. Με το περπάτημα απελευθερώνουμε ενδορφίνες που είναι φυσικά αναλγητικά, μειώνουν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την ευφορία του οργανισμού.
v

Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές

Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές επειδή φοβόμαστε. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε όσα έχουμε. Όμως, κάποια πράγματα τελειώνουν και κάποια άλλα αρχίζουν. Είναι ο κύκλος της ζωής. Για να αρχίσουν κάποια νέα πράγματα, κάποια παλιά πρέπει να τελειώσουν. Αυτό είναι οδυνηρό, όταν μάλιστα έχουμε βολευτεί και περνάμε τέλεια. Το τέλμα όμως οδηγεί στη δυστυχία. Γι’ αυτό, όταν εμφανιστεί μια αλλαγή, θα πρέπει να την καλωσορίσουμε. Η αντίσταση σ’ αυτή θα προκαλέσει πολύ περισσότερο άγχος απ’ ότι προκαλεί ο φόβος για το άγνωστο ή ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι αγαπημένο. Ακριβώς, επειδή είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς είναι η ζωή μας τώρα, η πίεση να την κρατήσουμε ως έχει μπορεί να βλάψει τελικά το μέλλον μας.
v

Δεν στοχαζόμαστε αρκετά

063607896576639
v

Δανειζόμαστε έτοιμες φόρμουλες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κουτσομπολιό και τη γενική συνήθεια της εποχής, και θεωρούμε κουραστικό και εκτός συρμού το να καθίσουμε και να σκεφτούμε. Ωστόσο, πολλές έρευνες συνδέουν το διαλογισμό με την ευτυχία, για έναν απλούστατο λόγο. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί, αυξάνουμε τα θετικά συναισθήματα και γινόμαστε πιο έξυπνοι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η πρακτική του διαλογισμού συντελεί στην εκ νέου καλωδίωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργική δυνατότητα και μεγαλύτερη αφομοίωση και χρήση των πληροφοριών. Ο διαλογισμός επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει, καλλιεργεί μια αίσθηση ευγνωμοσύνης και μειώνει τα επίπεδα του στρες – όλα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ευτυχίας.
v

Μένουμε στην τυραννία του παρελθόντος

Το να σβήσουμε τις τραυματικές εμπειρίες που έχουμε από το παρελθόν, είναι ίσως το επιστέγασμα της προσωπικής ικανοποίησης και ευημερίας. Μένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν, δεσμεύουμε αξιόλογες δυνάμεις, τις οποίες, αν τις είχαμε ελεύθερες, θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητά μας και τα ταλέντα μας. Η συνηθέστερη δικαιολογία είναι ότι έχουμε πληγωθεί, ή ότι το παρελθόν υπήρξε άδικο ή βάναυσο μαζί μας, ενώ πολλές γυναίκες μένουν προσκολλημένες σ’ αυτό εξαιτίας κάποιου ανεκπλήρωτου έρωτα. Το αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο να μην κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, αλλά να μαραινόμαστε και να φυλλορροούμε, βυθισμένοι στη θλίψη και στην απογοήτευση. Η ζωή όμως είναι εδώ, μπροστά μας και μας περιμένει.
ν

 


Translate this post