Μέρος του Φάρου της Αλεξάνδρειας αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ | Ενημ. 10/07/2025, 08:52
Posted by Youmagazine Staff
Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, οδηγούσε για αιώνες τα πλοία με ασφάλεια στο αιγυπτιακό λιμάνι.

Με ύψος πάνω από 110 μέτρα, ο ελληνιστικός πύργος προστέθηκε στον κατάλογο με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Image: Supplied
v
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις-λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχαιότητα. Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι αιώνες πριν από την ίδρυση της πόλης από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. Η σημασία της, ωστόσο, αυξήθηκε όταν ο Αλέξανδρος τη μετέτρεψε σε ναυτική βάση για τον στόλο του.
Λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Έλληνας Μακεδόνας στρατηγός Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρας έγινε βασιλιάς της πόλης, εγκαινιάζοντας τη δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. Αυτή η ισχυρή γραμμή βασιλιάδων και βασιλισσών περιλάμβανε γνωστές προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Κλεοπάτρα, η τελευταία εν ενεργεία Πτολεμαία ηγεμόνας.
Ο Φάρος, ένα θαύμα μηχανικής, άντεξε για αιώνες σε σεισμούς και επιθέσεις. Ωστόσο, με την παρακμή του ελληνικού κόσμου, παράκμασε και αυτός. Τα ερείπιά του παρέμειναν στη θέση τους μέχρι το 1480, όταν και επαναχρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μουσουλμανικού Φρουρίου του Καϊτμπέη.
Αυτό φαίνεται να ήταν το τέλος της ιστορίας του Φάρου. Ωστόσο, το 1994, μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων ανακάλυψε μερικούς από τους ογκόλιθους που αποτελούσαν το κύριο οικοδόμημα του Φάρου στον βυθό του Ανατολικού Λιμανιού της Αλεξάνδρειας.
Τώρα, στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου αρχαιολογικού προγράμματος, μερικοί από αυτούς τους ογκόλιθους έχουν ανασυρθεί στην ξηρά, ώστε να μπορούν να καταγραφούν πλήρως με τη χρήση τρισδιάστατων σαρώσεων υπολογιστή.
ν

Συνολικά 22 ογκόλιθοι του αρχαίου Φάρου, 80 τόνων έκαστος, ανασύρθηκαν από τον βυθό του λιμανιού της Αλεξάνδρειας. Image: Supplied
ν

Στη θέση όπου κάποτε υψωνόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας χτίστηκε το Φρούριο του Καϊμπέη. Image: Supplied
ν
Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια τα δεδομένα για να δημιουργήσουν ένα εικονικό αντίγραφο του Φάρου, ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν ακριβώς ποιες αδυναμίες προκάλεσαν την κατάρρευση της αρχικής κατασκευής πριν από τόσους αιώνες.
Μεταξύ των πέτρινων ογκόλιθων που ανασύρθηκαν από τον βυθό της θάλασσας βρίσκονται κάποιοι που ανήκουν στην τεράστια βάση του Φάρου, καθώς και ορισμένα από τα θεμέλιά του.
Κάθε ογκόλιθος ζυγίζει περίπου 80 τόνους.
Οι ογκόλιθοι ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα της αρχαίας κατασκευής, καθώς παραμένουν πάνω από 3.300 ογκόλιθοι διάσπαρτοι στον πυθμένα του λιμανιού, εκεί όπου κάποτε ήταν η νήσος Φάρος.
Η επαναφορά του κτιρίου στη ζωή –έστω ψηφιακά– θα δώσει στους αρχαιολόγους μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς ήταν στην πραγματικότητα αυτό το τεράστιο κτίριο των 30 και πλέον ορόφων.
ν