Μούμια με χρυσή γλώσσα βρέθηκε σε σφραγισμένο αιγυπτιακό τάφο (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρυσή γλώσσα δόθηκε στον νεκρό για να μπορεί να συνομιλεί με τους θεούς στη μετά θάνατον ζωή.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο αποθανών είχε πρόβλημα ομιλίας και του δόθηκε η χρυσή γλώσσα για να μπορεί να επικοινωνεί στη μετά θάνατον ζωή. Image: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

v

ΟΜΑΔΑ αρχαιολόγων ανακάλυψε τα λείψανα τριών αρχαίων Αιγυπτίων,  οι οποίοι είχαν γλώσσες από φύλλο χρυσού, έναν θησαυρό που, πιθανότατα, προοριζόταν να τους βοηθήσει να μιλήσουν με τους θεούς στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα βρέθηκαν σε δύο γειτονικούς τάφους. Ο ένας από αυτούς, ο οποίος είχε λεηλατηθεί από τυμβωρύχους, περιείχε τα λείψανα της γυναίκας και ενός τρίχρονου παιδιού και είχε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο με ανθρωπόμορφο καπάκι. Ο τάφος του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως 525 π.Χ.), γνωστή και ως περίοδος των Σαϊτών, ήταν ανέγγιχτος.
ν

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τρεις γλώσσες από φύλλα χρυσού που ανήκαν σε έναν άνδρα, σε μια γυναίκα και σε ένα παιδί. Πιθανώς δόθηκαν για να μπορούν οι νεκροί να συνομιλούν με τους θεούς στον άλλο κόσμο. Image: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
ν

Οι ερευνητές της αποστολής Oxyrhynchus που συντονίζει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν το εύρημα στον αρχαιολογικό χώρο της Οξύρρυγχου, κοντά στη σημερινή πόλη Ελ Μπανάσα, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Η Οξυρύγχος ήταν η πρωτεύουσα του 19ου νομού -ή επαρχίας, της Άνω Αιγύπτου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Είναι γνωστή για τους παπύρους της γραμμένους στα αρχαία ελληνικά, λατινικά και άλλες γλώσσες, οι οποίοι χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ.
ν

Αριστερά: Μέσα στους τάφους υπήρχαν πολλές μούμιες και παρ’ όλο που τα λείψανα από τότε έχουν φθαρεί, οι πέτρινες νεκρικές μάσκες παραμένουν άθικτες. Δεξιά: ανακαλύφθηκαν επίσης αγάλματα της ελληνιστικής εποχής στον ναό Taposiris Magna στη δυτική Αλεξάνδρεια. Image: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
ν

Τα αγάλματα διατηρούν ακόμη και τα χτενίσματα των νεκρών. Image: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
ν

Ανακαλύψεις στην Taposiris Magna

Οι αρχαιολόγοι που έσκαβαν στην αρχαία αιγυπτιακή τοποθεσία Taposiris Magna ανακάλυψαν 16 νεκρούς σε λαξευμένους τάφους, εκ των οποίων ο ένας περιείχε μια μούμια που έφερε μια γλώσσα από χρυσό.

Η ομάδα εικάζει ότι αφού αφαιρέθηκε η γλώσσα του ατόμου κατά την ταρίχευση, αντικαταστάθηκε με το χρυσό αντικείμενο, ώστε ο νεκρός να μπορεί να μιλήσει στον Όσιρι στη μετά θάνατον ζωή.

Η Ταπόσιρις η Μεγάλη (Taposiris Magna) ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου, δυτικά της Αλεξάνδρειας, πλησίον της σημερινής Αμπουσίρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Όσιρη και δόθηκε από τους Έλληνες μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο έγιναν από τους Γάλλους του Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα. Στον εικοστό αιώνα, ανασκαφές ξεκίνησαν από τον Ιταλό κυβερνήτη Εβαρίστο Μπρέσσια. Ο Καλλισθένης αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφθηκε την πόλη στο δρόμο του προς την Όαση της Σίβα, η οποία δίνει πίστη στη θεωρία ότι πρέπει να υπήρχε μια μεγάλη πόλη εδώ κατά την ελληνιστική περίοδο (323 – 30 π.Χ.).
ν

Το έργο των αρχαιολόγων ήταν δύσκολο στο βραχώδες ταφικό συγκρότημα. Image: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
ν

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην Taposiris Magna ανακάλυψαν 16 ταφές σε λαξευμένους βράχους.

Ο άντρας με τη χρυσή γλώσσα ήταν μια από αυτές τις ταφές, αλλά και οι άλλες 15 αποδείχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες.

Πέτρινες νεκρικές μάσκες βρέθηκαν στις μούμιες μέσα στους βραχώδεις τάφους τους.

Αυτές βοηθούν να απεικονιστεί με μεγάλη ακρίβεια το πώς έμοιαζαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Τις ανασκαφές πραγματοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αγίου Δομίνικου, οι οποίοι εργάζονται στη συγκεκριμένη αρχαία αιγυπτιακή τοποθεσία για σχεδόν 10 χρόνια. Οι πρώτες ανακαλύψειςι στο βραχώδες ταφικό συγκρότημα έγιναν τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο παρελθόν έχουν βρει νομίσματα που απεικονίζουν το πρόσωπο της βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ’ και έναν ναό που συνδέεται με τον βασιλιά Πτολεμαίο Δ’.

Η Ταπόσιρις η Μεγάλη ιδρύθηκε ως πόλη στην αρχαία Αίγυπτο από τον Έλληνα Φαραώ Πτολεμαίο Β’ Φιλάδελφο κάπου μεταξύ 280 και 270 π.Χ.
v

Egyptologists Just Discovered An Incredibly Rare Mummy Inside This Chamber That Has A Gold Tongue | Unexplained Mysteries
v

ν

 


Translate this post