Αίγυπτος: Βρέθηκε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηλικίας 2.200 ετών

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας μετά από 9 μήνες αρχαιολογικών ερευνών.

Μαρμάρινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Αλεξάνδρεια. Μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π.Χ. Αρχαία αιγυπτιακή τέχνη. Πηγή: Βρετανικό Μουσείο.

ν

ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ το Υπουργείο Αρχαιοτήτων στο Κάιρο, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαία «εμπορική ζώνη» της Αλεξάνδρειας, η οποία πιστεύουν ότι ήταν η πολύβουη και δραστήρια αγορά στην περιοχή κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψή τους μετά από 9 μήνες ανασκαφών στο σημερινό προάστιο al-Shatby της Αλεξάνδρειας, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ., δηλαδή κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο της ιστορίας, περίπου 2100-2200 χρόνια πριν.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης καλούπια για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να καλυφθεί η ζήτηση της εποχής, καθώς και μια προτομή από αλάβαστρο του εμβληματικού αρχαίου ηγέτη. Μεταξύ διαφόρων άλλων αντικειμένων και αγγείων υπήρχαν υλικά για τη δημιουργία φυλαχτών για πολεμιστές.
ν

 

v

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα των αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων σωληνώσεων και δεξαμενών, οι οποίες ήταν βαμμένες με ροζ χρώμα για την αποθήκευση νερού της βροχής και διοχέτευσής του προς τη θάλασσα, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες και οι καταστροφές, και αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και πολιτισμού που υπήρχε κατά την αρχαία εποχή..

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Μοστάφα Γουαζίρι (Mostafa Waziri), γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Γουαζίρι διευκρίνισε ότι το δίκτυο συλλογής και απορροής των ομβρίων υδάτων εξυπηρετούσε μια μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης, με μια κεντρική λεωφόρο και μικρότερους δρόμους, και ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου υγιεινής.

Ο Γουαζίρι αποκάλυψε επίσης ότι οι αρχαιολόγοι έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από σταθμούς και πανδοχεία για τους ταξιδιώτες, μεγάλο αριθμό αγγείων, κάπου 700 νομίσματα, πιάτα, καθώς και δίχτυα ψαρέματος.

Τα ερείπια των κτιρίων της περιοχής σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτά οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι το προάστιο είχε μια ζωντανή αγορά με εργαστήρια που ειδικευόταν στην κατασκευή αργαλειών, αγγείων, αγαλμάτων, φυλακτών και άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης.
ν

 

ν

 


Translate this post