Αρχαίο ελληνικό ναυάγιο «γεμάτο θησαυρούς» κοντά στην Αλεξάνδρεια (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πρόκειται για ιστορική ανακάλυψη, καθώς στον κόλπο του Αμπουκίρ βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη Ηράκλειον ή Θώνη.

Πηγή: The European Institute for Underwater Archaeology- IEASM

v

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων (The European Institute for Underwater Archaeology- IEASM) ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού ναυαγίου, με θησαυρούς που χρονολογούνται από την πτολεμαΐκή περίοδο (305 π.X. ‒ 30 π.Χ.).

Το ναυάγιο βρέθηκε στον κόλπο Αμπουκίρ (Abou Qir), κοντά στην Αλεξάνδρεια από τη γαλλοαιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του IEASM, η οποία ανακάλυψε επίσης και τα ερείπια ενός ελληνικού ταφικού χώρου που χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Ο Franck Goddio, πρόεδρος του IEASM, δήλωσε ότι το πλοίο μάλλον βυθίστηκε όταν χτυπήθηκε από μεγάλους ογκόλιθους που έπεσαν από το ναό του Άμμωνα. Ο ναός καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός δυνατού σεισμού, κάποια στιγμή τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αρχαίο ελληνικό πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο κανάλι όταν συνέβη η καταστροφή.
ν

Πηγή: The European Institute for Underwater Archaeology- IEASM
ν

Οι ίδιοι ακριβώς ογκόλιθοι που βύθισαν το πλοίο μπορεί επίσης να βοήθησαν στη συντήρησή του μέχρι σήμερα. Οι δύτες λένε ότι οι μεγάλοι αυτοί όγκοι «κάρφωσαν» το ναυάγιο στον πυθμένα του καναλιού, γεγονός που επέτρεψε να κατακάτσει κάτω από πέντε μέτρα σκληρού πηλού. Το ναυάγιο εντοπίστηκε χάρη σε ένα καινούριο σόναρ που ονομάζεται “sub-bottom profiler”.

Από το σχέδιο του πλοίου, που αντικατοπτρίζει ένα μείγμα αρχαίων ελληνικών και αιγυπτιακών τεχνικών, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι κατασκευάστηκε κατά την κλασική περίοδο. Το πλοίο πιθανότατα ήταν κωπήλατο με ένα τεράστιο πανί και μήκος μεγαλύτερο από 25 μέτρα.
ν


ν

Η ανακάλυψη αυτού του αρχαίου ελληνικού ναυαγίου είναι πράγματι ιστορική καθώς στον ίδιο κόλπο του Abou Qir βρίσκεται η βυθισμένη, αρχαία πόλη Ηράκλειον ή Θώνη, που ήταν το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Αιγύπτου. Εκεί λέγεται ότι κατέφυγε ο Πάρις και Ελένη για να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος.

Την περίοδο που το πλοίο βυθίστηκε, ο ελληνικός πολιτισμός είχε μεγάλη επιρροή στην Αίγυπτο, μια εποχή κατά την οποία η κυριαρχία των Φαραώ έφτανε σιγά-σιγά στο τέλος της.

To βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στα ερείπια του περίφημου Φάρου της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, που βρίσκονται βυθισμένα έξω από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
ν

Diving the ruins of Pharos Island in Alexandria | Zeyad Orfy
ν

ν

 


Translate this post