Ο Ντέιβιντ Μπάουι είχε δίκιο – υπάρχουν αράχνες στον Άρη!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ | Ενημ. 25/04/2024, 21:17

Posted by Youmagazine Staff

 

Αραχνοειδείς σχηματισμούς εντόπισαν στον Άρη τα διαστημόπλοια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Δυο από τα μυστηριώδη αραχνοειδή σχήματα στον Κόκκινο Πλανήτη. Image: ExoMars Trace Gas Orbiter / ESA

v

ΤΟ 1970 ο Zίγκυ Στάρνταστ, κατά κόσμον Ντέιβιντ Μπάουι, ονόμασε το συγκρότημά του “The Spiders from Mars”. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, τα διαστημόπλοια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) έστειλαν στη Γη φωτογραφίες από το νότιο πόλο του Άρη, όπου υπάρχουν περίεργοι αραχνοειδείς σχηματισμοί.

Οι φωτογραφίες που έστειλαν τα διαστημόπλοια Mars Express και Trace Gas Orbiter δείχνουν τους περίεργους σχηματισμούς με απίστευτη λεπτομέρεια. 

Οι “αράχνες” είναι συγκεντρωμένες σε μια περιοχή που ονομάζεται Πόλη των Ίνκας και αποτελείται από ένα υπερυψωμένο δίκτυο γραμμών, οριζόντιων και κάθετων, που θυμίζουν κτίρια και οικοδομικά τετράγωνα.
ν

Η περιοχή γνωστά ως Πόλη των Ίνκα στον Άρη. Τα σκοτεινά σημεία υποδηλώνουν την παρουσία σχηματισμών γνωστών ως “αράχνες”. Image: Supplied
ν

Σύνθεση φωτογραφιών από το ExoMars Trace Gas Orbiter της ESA. Το στρογγυλό τμήμα μιας διαβρωμένης λεκάνης κρατήρα είναι ορατό στα δεξιά. Παρατηρήστε τα πολυάριθμα μαύρα στίγματα που θυμίζουν αράχνες. Είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλους αριθμούς στα αριστερά και διασκορπισμένα ακανόνιστα στην υπόλοιπη εικόνα. Image: Supplied
ν

Εδώ βλέπουμε ένα κοντινό τμήμα της επιφάνειας του Άρη με τους αραχνοειδείς σχηματισμούς. Image: Supplied
ν

Παρά το γεγονός ότι ο Έλον Μάσκ έχει διακηρύξει ότι σε δέκα χρόνια θα έχει στείλει στον Άρη 1.000.000 ανθρώπους, σαν αρχή, και μετά θα πηγαίνουν καθημερινά αρκετές εκατοντάδες, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον κόκκινο πλανήτη.

Όπως για παράδειγμα, τι είναι οι συγκεκριμένοι αραχνοειδείς σχηματισμοί. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι είναι παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε στρώματα χαλικιού.

Και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα.

Στη Γη, αντίθετα, το διοξείδιο του άνθρακα είναι μόλις το 0,04 τοις εκατό της ατμόσφαιρας. Η πλειοψηφία του αέρα που αναπνέουμε αποτελείται από άζωτο (78 τοις εκατό) και οξυγόνο (20 τοις εκατό).

Άλλοι λένε ότι είναι συστάδες αρειανής βλάστησης, καθώς έχει αποδειχτεί ότι στον Άρη υπάρχει νερό υπό μορφή πάγου κατά μήκος του ισημερινού.
ν

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου στην επιφάνεια του Άρη ή κοντά στην επιφάνεια, ποσότητα αρκετή για να δημιουργηθεί μια θάλασσα βάθους 35 μέτρων που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Image: Supplied
ν

Οι σκοτεινές κηλίδες που μοιάζουν με αράχνες έχουν πλάτος μεταξύ 45 μέτρων και 900 μέτρων γι’ αυτό και μπορούν να καταγραφούν από τους διαστημικούς ανιχνευτές.

Να σημειωθεί ότι η Πόλη των Ίνκα, επίσημα γνωστή ως Angustus Labyrinthus, ανακαλύφθηκε το 1972 από τον ανιχνευτή Mariner 9 της NASA – την ίδια χρονιά που ο Μπάουι και το συγκρότημά του “The Spiders from Mars” κυκλοφόρησαν το άλμπουμ ορόσημο τους “Ziggy Stardust”.
ν

 


Translate this post