Ακούστε αυθεντική μουσική από τον πλανήτη Άρη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA αποκάλυψε τους «ήχους του Άρη», ringtones που δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη.

Η φλαουτίστας Alyssa Schwartz εκτελεί μουσικά κομμάτια ειλημμένα από τις κινήσεις των νεφών στον Άρη. Πηγή: YouTube / Alyssa Schwartz

ν

Η NASA κυκλοφόρησε τρία εξωγήινα μουσικά κομμάτια, φτιαγμένα από τη μουσική ερμηνεία των καιρικών προτύπων του πλανήτη Άρη.

Δύο ερευνητές, ο Dr. Domenico Vicinanza, από το Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν στο Κέιμπριτζ και ο Dr. Genevieve Williams, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, συνεργάστηκαν με την επαγγελματία φλαουτίστα Dr. Alyssa Schwartz (Πανεπιστήμιο Fairmont State της Δυτικής Βιρτζίνια) για να δημιουργήσουν κάτι εκτός αυτού του κόσμου ‒ παγκόσμιους ήχους κλήσης για να γιορτάσουν την αποστολή Mars Insight που ερευνά την γεωλογική εξέλιξη του κόκκινου πλανήτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Pleiades που βρίσκεται στο Κέντρο Έρευνας Ames της NASA στην Καλιφόρνια για να μετατρέψουν τις κινήσεις των νεφών του Άρη σε ήχο.

Στη συνέχεια η φλαουτίστας και μουσικολόγος Alyssa Schwartz έφερε στη ζωή το κομμάτι.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν μέσω του δικτύου GÉANT. Το GÉANT είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο δεδομένων για την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Διασυνδέει εθνικά δίκτυα έρευνας και εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη, επιτρέποντας τη συνεργασία σε έργα που κυμαίνονται από βιολογικές επιστήμες και διάστημα έως τέχνες και πολιτισμό.
v

Η NASA κυκλοφόρησε ένα εξωγήινο ringtone, φτιαγμένο από τη μουσική ερμηνεία των καιρικών προτύπων στον πλανήτη Άρη. Πηγή: NASA / JPL / Caltech
v

Η ομάδα δημιούργησε έναν ήχο ειδοποίησης (για κείμενο ή άμεσα μηνύματα) και δύο ήχους κλήσης. Οι ήχοι είναι διαθέσιμοι για κατέβασμα από τον ιστότοπο της NASA “Mars Ringtones”.

«Με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την εξερεύνηση του Άρη, είναι επιτακτική ανάγκη να μελετηθεί και να προβλεφθεί ο καιρός του πλανήτη, και αυτό μπορεί να το κάνει ο απίστευτος υπερυπολογιστής Pleiades», δήλωσε ο φυσικός Domenico Vicinanza του Πανεπιστημίου Άνγκλια Ράσκιν.

Το συγκρότημα υπολογιστών Pleiades ‒από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο‒ χρησιμοποιείται από τη NASA για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών του γειτονικού πλανήτη.

Όπως είναι γνωστό, ο Άρης έχει τις μεγαλύτερες καταιγίδες σκόνης σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες και να καλύψουν τεράστιες εκτάσεις του κόκκινου πλανήτη.
ν

NASA Mars Ringtone: Sonification for NASA@SC20 by Dr. Domenico Vicinanza | Alyssa Schwartz
ν

ν

 


Translate this post