Η NASA κατέγραψε “περίεργους ήχους” στον Άρη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Παράξενους θορύβους που δεν προέρχονται από σεισμική δραστηριότητα, τον άνεμο ή άλλη γνωστή αιτία κατέγραψε το InSight, το ρομπότ της NASA στην επιφάνεια του Άρη.

Τα σύννεφα μετακινούνται πάνω από τον θολωτό σεισμογράφο, γνωστό ως SEIS, που είναι τμήμα του ρομπότ InSight της NASA, που προσεδαφίστηκε στον Άρη. Image: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied

ν

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ήχους κατέγραψε το ρομπότ InSight Landes της NASA, που προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου 2018 και τοποθέτησε με επιτυχία ένα μήνα μετά ένα σεισμόμετρο στο έδαφος και το υπέδαφος του Άρη.

Ο σεισμογράφος κατέγραψε ένα μήνα μετά τον «πρώτο σεισμό» του Άρη. Ωστόσο, έξι μηνες αργότερα άρχισε να καταγράφει μυστηριώδεις ήχους που δεν είχαν καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα του κόκκινου πλανήτη.

Σε μια δημοσίευση στο blog της την 1η Οκτωβρίου, η NASA ανέφερε ότι ο σεισμογράφος Landis, στα πλαίσια του Σεισμικού Πειράματος Εσωτερικής Δομής (SEIS), πέρα από τη σεισμική δραστηριότητα, είναι σε θέση να καταγράψει και τους πιο λεπτούς ήχους στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του ελαφρού αέρα.

«Οι σεισμοί στον Άρη έχουν ένα σεισμικό σήμα εκπληκτικά υψηλών συχνοτήτων σε σύγκριση με τους σεισμούς που γίνονται στη Γη. Από τα εκατό συμβάντα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα, τα είκοσι ένα είναι σήματα από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται από σεισμούς, αλλά η επιστημονική ομάδα μας δεν αποκλείει και άλλες αιτίες», γράφει η ανακοίνωση της NASA.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θορύβους που οι επιστήμονες δεν περίμεναν να ακούσουν. Η NASA διευκρινίζει επίσης ότι οι παράξενοι ήχοι που κατέγραψε δεν προέρχονται από το διαστημικό σκάφος και τα όργανά του.

Η διαστημική υπηρεσία προσθέτει ότι το SEIS επειδή είναι πολύ ευαίσθητο, πρέπει να φιλτράρει πολύ θόρυβο του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει τους άλλους ήχους.

«Είναι συναρπαστικό να ακούς θορύβους από το περιβάλλον ενός άλλου πλανήτη και να προσπαθείς να φανταστείς τι συμβαίνει εκεί, σε αυτό το ανοικτό τοπίο», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, μέλος της επιστημονικής ομάδας του InSight.

Επειδή ο παράξενος ήχος είναι αμυδρός, η NASA ανέβασε την έντασή του 10 φορές ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Η υπηρεσία προτείνει να βάλετε τα ακουστικά σας για να έχετε καλύτερη ακρόαση του «θορύβου» που καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου του 2019, κατά την 98η αρειανή ημέρα της αποστολής, γύρω στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα του Άρη.
ν

Listen to NASA’s InSight at Work on Mars | NASA Jet Propulsion Laboratory
ν

ν

 


Translate this post