Αστροναύτης της NASA φωτογραφίζει γιγάντιο «κρανίο» στην έρημο Σαχάρα

Κατηγορία NEWS, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ  | Ενημ. 02/11/2023, 07:03

Posted by Youmagazine Staff

 

Αστροναύτης της NASA φωτογραφίζει ένα λαμπερό «κρανίο» που κρύβεται σε έναν τεράστιο ηφαιστειακό λάκκο στη Σαχάρα.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε ένας αστροναύτης ενός ηφαιστειακού σχηματισμού στην έρημο Σαχάρα. Image: NASA Earth Observatory

v

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ το Halloween, η NASA δημοσίευσε την ανατριχιαστική φωτογραφία ενός λευκού «κρανίου», που φαίνεται να λάμπει όταν το κοιτάζεις από το διάστημα, το οποίο κείτεται στην καρδιά ενός τεράστιου ηφαιστειακού λάκκου στο Τσαντ.

Πιο συγκεκριμένα, ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που δεν κατονομάζεται, τράβηξε στις 12 Φεβρουαρίου την περίφημη εικόνα του «κρανίου», καθώς ο Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από την οροσειρά Τιμπεστί στη Βόρεια Αφρική. Η οροσειρά στο κέντρο της Σαχάρας εκτείνεται από το Τσαντ μέχρι τη Λιβύη.

Η εικόνα κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου από το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
ν

Το «κρανίο», που είναι ορατό από ψηλά, είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια. Image: NASA Earth Observatory
ν

Ο σχηματισμός που θυμίζει ανθρώπινο κρανίο, βρίσκεται στον πυθμένα του Trou au Natron, γνωστό και ως Doon Orei ‒ μια ηφαιστειακή καλντέρα ή κρατήρας, πλάτους 1.000 μέτρων, το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η περιοχή βρίσκεται ακριβώς στα νότια του Tarso Toussidé, σε ένα ακόμη μεγαλύτερο ηφαιστειακό συγκρότημα που φιλοξενεί ένα δυνητικά ενεργό στρατοηφαίστειο. Η γαλλική φράση Trou au Natron μεταφράζεται σε “τρύπα από νάτρον”, ενώ Doon Orei σημαίνει “μεγάλη τρύπα”).

Το νάτρο ή νάτρον (natron) είναι ένυδρο ανθρακικό νάτριο, ένα λευκό κρυσταλλικό ορυκτό, το οποίο, συνήθως, περιέχει μικρές ποσότητες χλωριούχου νατρίου και θειικού νατρίου. Το νάτρον είναι αντισηπτικό, απολεπιστικό και ξηραντικό.

Στην αρχαία Αίγυπτο, το νάτρο εξορυσσόταν από τον πυθμένα αποστραγγισμένων λιμνών κοντά στον Νείλο και χρησιμοποιείτο για διάφορους σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται η μουμιοποίηση. Εξαιτίας των ισχυρών λιποδιαλυτών ιδιοτήτων του, το νάτρο συνδέθηκε αρκετά νωρίς με την παραγωγή σαπουνιού.
ν

Τα βουνά Τιμπεστί (Tibesti) στο βόρειο Τσαντ είναι ένας δύσβατος ορεινός όγκος της κεντρο-ανατολικής Σαχάρας με κορυφές πάνω από 3.000 μ., και ψηλότερη κορυφή το ηφαίστειο Εμί Κουσί (Emi Kousi). Image: Supplied

ν

Έργο του Κοσμικού Φαρσέρ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα χαρακτηριστικό σε σχήμα κρανίου εντοπίζεται από το διάστημα. Το 2016, μια δορυφορική εικόνα του τυφώνα Μάθιου ‒μια τροπική καταιγίδα κατηγορίας 5 που σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους σε όλη την Καραϊβική‒ απαθανάτισε τη δίνη που στροβιλιζόταν ως ένα απαίσιο σκιερό πρόσωπο με έντονο κόκκινο μάτι και ευδιάκριτα δόντια, καθώς έφτανε στην Αϊτή.

Παλαιότερα θα έλεγαν ότι τέτοιοι σχηματισμοί δεν είναι τυχαίοι, αλλά έργο του Κοσμικού Φαρσέρ, υπονοώντας, από φιλοσοφική άποψη, ότι η Γη είναι «τόπος κρανίου» και οι άνθρωποι ζωντανοί νεκροί, των οποίων η ψυχή έχει πεθάνει. Γι’ αυτό και ο αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος ταύτιζε τον Διόνυσο με τον Άδη και αποκαλούσε τη γέννηση «θάνατο» (Απ. 15 και 21, Diels, Die Fragmente der Vorsokratiker), λέγοντας «θάνατος είναι όσα βλέπουμε γύρω μας ξύπνιοι, και όσα βλέπουμε κοιμισμένοι ύπνος».
ν

Το απαίσιο «πρόσωπο» του τυφώνα Μάθιου την ώρα που χτυπά την Αϊτή. Πηγή: Twitter
ν

Πηγή: Live Science
ν

 


Translate this post