Οι Παλαιστίνιοι είναι πιθανώς ελληνικής καταγωγής (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 10/10/2023, 15:22

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Παλαιστίνιοι, οι αρχαίοι Φιλισταίοι, είναι πιθανώς ελληνικής καταγωγής, δείχνει μια πρόσφατη μελέτη DNA.

Oi Φιλισταίοι, είναι πιθανώς ελληνικής καταγωγής. Πηγή: Greek Reporter

v

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ, οι αρχαίοι Φιλισταίοι, είναι πολύ πιθανόν ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη DNA σχετικά με τον εντοπισμό της προέλευσης των αρχαίων λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αναφέρει το Greek Reporter, το site της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη DNA που έγινε, με υλικό που ελήφθη από ένα αρχαίο νεκροταφείο των Φιλισταίων, καθώς οι επιστήμονες ήθελαν να βρουν τις ρίζες των διαβόητων “κακών” της Εβραϊκής Βίβλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic.

Στην Παλαιά Διαθήκη, οι Φιλισταίοι παρουσιάζονται ως απόγονοι μιας διαφορετικής φυλής από τους Εβραίους, προερχόμενοι από τη «Γη του Καπτόρ», δηλαδή την σημερινή Κρήτη.

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι οι Μινωίτες, έχοντας ισχυρό στόλο, ανεπτυγμένη ναυτιλία και μεγάλο πολιτισμό, είχαν αποικίσει τόσο την Κύπρο, όσο και τα παράλια της Φοινίκης, δηλαδή της σημερινής Συρίας και του Λιβάνου. Οι απόγονοί τους, οι Φιλισταίοι, ανέλαβαν αργότερα τον έλεγχο της ακτογραμμής του σημερινού νότιου Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα π.Χ.
ν

Ανάγλυφο του 1155 π.Χ. με τους Πελεσέτ, δηλαδή Φιλισταίους από τις Θήβες της Αιγύπτου (Λούξορ). Πηγή: Greek Reporter

ν

Ένα νεκροταφείο παρέχει στοιχεία για την καταγωγή των Φιλισταίων

Το 2016, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στην Ασκελόν του Ισραήλ (αρχ. ελλ. Ασκάλων), που περιείχε περίπου 150 σώματα μέσα σε οβάλ τάφους.

Μια πρωτοποριακή γενετική μελέτη του 2019 έδειξε ότι τα γονίδια των πεθαμένων ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή γονιδιακή δεξαμενή, σε αντίθεση με τη σημιτική λεβαντίνικη γονιδιακή δεξαμενή των μεταγενέστερων κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρξε μια ευρωπαϊκή ροή γονιδίων που έλαβε χώρα κατά τη μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού (2000 π.Χ.) στην Εποχή του Σιδήρου (1100 – 800 π.Χ.), όταν οι πρώτοι οι Ευρωπαίοι, δηλαδή οι Κρήτες, μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή.

Τι αναφέρει η μελέτη

«Μια διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας και την Αποστολή Leon Levy, ανέσυρε και ανέλυσε, για πρώτη φορά, δεδομένα σε όλο το γονιδίωμα από ανθρώπους που έζησαν κατά την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου (~3.600 -2.800 χρόνια πριν) στην αρχαία πόλη-λιμάνι Ασκάλων, μια από τις βασικές πόλεις των Φιλισταίων κατά την Εποχή του Σιδήρου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια ευρωπαϊκή καταγωγή εισήχθη στην πόλη αυτή, περίπου την εποχή της εκτιμώμενης άφιξης των Φιλισταίων, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν κατά μήκος της Μεσογείου, φτάνοντας στο λιμάνι Ασκάλων από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου», αναφέρει το National Geographic.

Τη σχετική μελέτη των επιστημόνων μπορεί κανείς να τη βρει στο site του Ινστιτούτου Mαξ Πλανκ.

Η ανάλυση DNA από τα ανθρώπινα λείψανα κάλυψε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Υπάρχουν τάφοι που ανήκουν στη Μέση και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περίπου 1650 έως 1200 π.Χ.), δηλαδή χρονολογούνται πριν από την άφιξη των Φιλισταίων, ενώ οι ταφές νηπίων έχουν προσδιοριστεί ότι έγιναν από τα τέλη του 1100 π.Χ. και μετά, δηλαδή πολύ αργότερα από την άφιξη των Φιλισταίων. Τέλος, υπάρχουν και άτομα που θάφτηκαν στο νεκροταφείο των Φιλισταίων την ύστερη Εποχή του Σιδήρου (τον 10ο και 9ο αιώνα π.Χ.).

Τα δείγματα DNA της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου περιλαμβάνουν αναλογικά περισσότερες «πρόσθετες ευρωπαϊκές καταβολές» στη γενετική τους υπογραφή ‒περίπου 14 τοις εκατό‒ σε σχέση με τα δείγματα της προ-φιλισταϊκής εποχής του Χαλκού, που ήταν 2 έως 9 τοις εκατό.
ν

Φιλισταϊκή κεραμική στο Μουσείο Πολιτισμού των Φιλισταίων στο Ασντόντ του Ισραήλ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ενώ η προέλευση των ευρωπαϊκών γονιδίων είναι αδιευκρίνιστη, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι πιθανότατα προέρχονται από την Ελλάδα , την Κρήτη, τη Σαρδηνία ή την Ιβηρική χερσόνησο.

Να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει αποικίες σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, δηλαδή σε ολόκληρη τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία (Μεγάλη Ελλάδα), την Νότια Γαλλία (Νίκαια, Μασσαλία κ.ά.), την Ιβηρική Χερσόνησο (Αλωναί, Γάδειρα κ.ά.), καθώς και στη Λιβύη (Τριπολίτιδα).

Πολλοί ερευνητές συνδέουν επίσης τους Φιλισταίους με τα κατορθώματα των Λαών της Θάλασσας, φυλών που επιτέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο στο τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (13ος αιώνας με αρχές 12ου αιώνα π.Χ.).

Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι, που πιθανώς ήταν Έλληνες, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ευρώπη ως μετανάστες και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην πόλη Ασκάλων τον 12ο αιώνα π.Χ.
ν

ν

Πηγή: Greek Reporter
ν

 


Translate this post