Η Πέτρα του Πεπρωμένου πάνω στην οποία θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος Γ΄ (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία, Ιστορία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η παράξενη ιστορία της θρυλικής Πέτρας του Πεπρωμένου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ της Βρετανίας.

Η θρυλική Πέτρα του Πεπρωμένου φυλάσσεται στη Σκωτία. Πηγή: YouTube

v

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΤΡΑ που βρίσκεται στη Σκωτία, και η οποία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, η στέψη του Κάρολου Γ΄ ως βασιλιά της Βρετανίας και των άλλων βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Την ίδια πέτρα είχε χρησιμοποιήσει στη στέψη της και η μητέρα του Κάρολου, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πριν από 70 χρόνια.

Γνωστή ως Πέτρα του Πεπρωμένου (Stone of Scone), ή Πέτρα της Στέψης, ο μυστηριώδης αυτός λίθος ήταν το ιερό σύμβολο της σκωτσέζικης μοναρχίας.

Η πέτρα ζυγίζει 152 κιλά, και έχει διαστάσεις 66 εκ. μήκος, 41 εκ. πλάτος και ύψος 28 εκατοστά. Φυλάσσεται στη Μεγάλη Αίθουσα του Κάστρου του Εδιμβούργου και είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά τεχνουργήματα στην ιστορία της Σκωτίας.

Η πέτρα από ψαμμίτη, χρησιμοποιήθηκε για αιώνες στη στέψη των βασιλέων της Σκωτίας, μέχρι που ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας την έκλεψε από τους Σκωτσέζους το 1296 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Κατόπιν η πέτρα ενσωματώθηκε στον νέο θρόνο που φτιάχτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Σε αυτόν τον θρόνο θα καθίσει κατά την στέψη του ο Κάρολος στις 6 Μαΐου.
ν

Ο θρόνος της στέψης με ενσωματωμένη την Πέτρα του Πεπρωμένου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το 1937 πριν η πέτρα επιστραφεί στη Σκωτία. Image: Supplied
ν

Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί στις τελετές στέψης όλων των μοναρχών της Αγγλίας και στη συνέχεια, με την Ένωση των Στεμμάτων το 1603, όταν ο Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας έλαβε επίσης και τον θρόνο του βασιλείου της Αγγλίας ως Ιάκωβος Α΄, για τη στέψη των βασιλέων της Βρετανίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο θρύλος αποδίδει στον Λίθο των Λίθων μαγικές ιδιότητες, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν οφείλεται η μακροβιότητα της βρετανικής μοναρχίας, όταν σε όλα σχεδόν τα έθνη του κόσμου οι βασιλιάδες έχουν εκπέσει και οι μοναρχίες καταργηθεί.

Η ιστορία της Πέτρας του Πεπρωμένου

Σύμφωνα με την παράδοση, η πέτρα έχει βιβλική καταγωγή και μεταφέρθηκε στη Σκωτία από την Αίγυπτο μέσω Ισπανίας και Ιρλανδίας είτε από τον προφήτη Ιερεμία είτε από την κόρη ενός Φαραώ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την Πέτρα του Ιακώβ από το βιβλίο της Γένεσης, η οποία, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ο Ιακώβ ως μαξιλάρι όταν είχε το περίφημο όραμά του: μια σκάλα στηριγμένη στη γη έφτανε έως τον ουρανό. Στην κορυφή της σκάλας στεκόταν ο Θεός.

Όταν ο Ιακώβ ξύπνησε, είπε ταραγμένος: «Εδώ λοιπόν είναι ο Θεός! Πόσο φοβερός είναι αυτός ο τόπος!» Έστησε όρθια την πέτρα που είχε για μαξιλάρι και την περιέχυσε με λάδι. Ονόμασε τον τόπο εκείνο Βαιθήλ, δηλαδή Σπίτι του Θεού, κι έκανε ένα τάμα: «Αν ο Θεός σταθεί δίπλα μου και με προστατέψει, αν προνοήσει για την τροφή και το ντύσιμό μου, όταν με το καλό επιστρέψω στο πατρικό μου, θα τον έχω δικό μου Θεό. Αυτό το λιθάρι θα είναι ο βωμός του Θεού κι απ’ όλα τα αγαθά μου θα προσφέρω σ’ αυτόν το ένα δέκατο».

Στη Σκωτία μεταφέρθηκε από τον Φέργκους, τον θρυλικό πρώτο βασιλιά της Σκωτίας, περίπου το 500 μ.Χ., αφού την πήρε ως λάφυρο από την Ιρλανδία. Το 841 μ.Χ. μεταφέρθηκε στο ερειπωμένο πλέον σήμερα Αβαείο Scone, κοντά στο Περθ.

Το 1296 ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας την έκλεψε από τους Σκωτσέζους και τη μετέφερε στο Γουέστμινστερ. Οι Σκωτσέζοι ζητούσαν συνεχώς να τους επιστραφεί, μέχρι που την ημέρα των Χριστουγέννων το 1950, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης την έκλεψε και τη μετέφερε σε κάποια κρυψώνα.
ν

Η πρώτη σελίδα της Daily Record στις 27 Δεκεμβρίου 1950: «Το κυνήγι σε όλη τη χώρα δεν βρήκε κάποιο ίχνος της πέτρας». Πηγή: Daily Record
ν

Εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Τελικά, η πέτρα βρέθηκε στον βωμό του Αβαείου της πόλης Arbroath. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη 23.000 κατοίκων στη Σκωτία, από την πλευρά της Βόρειας Θάλασσας, με πλούσια ιστορία από την εποχή του Σιδήρου έως τον βασιλιά Γουλιέλμο τον Λεοντόκαρδο (1142 – 1214).

Η πέτρα επιστράφηκε στο Γουέστμινστερ το 1952, αν και πολλοί ισχυρίστηκαν από τότε ότι η πέτρα που πήραν πίσω οι Άγγλοι ήταν ψεύτικη και ότι το πρωτότυπο εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σκωτία.

Η ιστορία της κλοπής της Πέτρας του Πεπρωμένου από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης έγινε ταινία το 2008 με πρωταγωνιστές τους Charlie Cox, Billy Boyd, Robert Carlyle και Kate Mara.
ν

Η Πέτρα του Πεπρωμένου, πάνω σε ένα Land Rover, φτάνει στο κάστρο του Εδιμβούργου το 1996. Image: Supplied
ν

Τελικά επιστράφηκε επίσημα στη Σκωτία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, την Ημέρα του Αγίου Ανδρέα, τον Νοέμβριο του 1996, στο Κάστρο του Εδιμβούργου. Σε λίγες μέρες θα κάνει μια σύντομη επίσκεψη στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄, και θα επιστρέψει ξανά στη Σκωτία.

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι παρόμοια ήταν το 1953, για τη στέψη της μητέρας του νέου βασιλιά, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Η μελέτη της ίδιας της πέτρας από ειδικούς και αρχαιολόγους είναι αδύνατο να γίνει, καθώς φυλάσσεται κλειδωμένη σε ειδικό δωμάτιο, μακριά από τα μάτια του κοινού. Η εξέταση μπορεί να γίνει μόνο από απόσταση με ακτίνες λέιζερ ή Χ.

Μια τέτοια εξέταση αποκάλυψε την ύπαρξη του ρωμαϊκού αριθμού XXXV (35) να είναι χαραγμένος στο κάτω μέρος του λίθου, αν και κάποιοι λένε ότι το Χ δεν είναι ο αριθμός 10, αλλά χοντροκομμένοι σταυροί.
ν

Η εξέταση της πέτρας μπορεί να γίνει μόνο από απόσταση με ακτίνες λέιζερ ή Χ. Image: Supplied
ν

Τα μυστηριώδη σύμβολα που είναι χαραγμένα στην Πέτρα του Πεπρωμένου. Image: Supplied
ν

Ό,τι είδους σύμβολα κι αν είναι, κανείς δεν γνωρίζει ποιος τα σκάλισε ή γιατί.

Υπάρχει επίσης ένας ασυνήθιστος λεκές από κράμα χαλκού πάνω στην πέτρα που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από κάποιο είδος χάλκινου ή ορειχάλκινου αντικειμένου στο μακρινό παρελθόν.

Πρόσφατες σαρώσεις με ακτίνες XRF αποκάλυψαν ίχνη γύψου πάνω στην πέτρα, αν και στο ιστορικό της δεν υπάρχει κάποια ανάλογη καταγραφή.

Η ιστορία της πέτρας φαίνεται να κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς.
ν

The Stone of Destiny – Robert Sepehr
ν

ν

 


Translate this post