Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 28/7/2023, 14:15

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ξακουστό θέατρο, που αναφερόταν σε πολλά αρχαία ρωμαϊκά κείμενα, εντοπίστηκε σε απόσταση αναπνοής από το Βατικανό.

Σε ανασκαφές που γίνονταν στη Ρώμη για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, εντοπίστηκε το χαμένο θέατρο του Νέρωνα. Πηγή: YouTube

v

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός θεάτρου κοντά στο Βατικανό που φέρεται να ήταν του Νέρωνα. Η αρχαιολογική ανασκαφή του χώρου που διεξήχθη στον κήπο του Palazzo della Rovere, έφερε στο φως κατασκευές και διακοσμήσεις που ομοιάζουν με αυτές ενός μεγαλειώδους θεάτρου εκείνης της εποχής.

Οι αξιωματούχοι αποκαλούν την ανακάλυψη του θεάτρου, που βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της πόλης του Βατικανού, «εξαιρετική». Ήταν πιθανά εκεί που ο Νέρων έκανε τις πρόβες ποίησης και ανέβαζε μουσικές παραστάσεις, ακόμα και ναυμαχίες, σύμφωνα με το ABC News.

Ο Νέρωνας, ο οποίος βασίλεψε το 54-68 μ.Χ. ήταν γνωστός για τα μεγαλειώδη κτίσματα και οικοδομήματα που ανήγειρε στη Ρώμη, από τα οποία όμως ελάχιστα έχουν βρεθεί.

Ο Νέρωνας ήταν υπερβολικός, αλλά καλός κυβερνήτης. Επί ημερών του μειώθηκε η φορολογία, θεσπίστηκαν νέα διατάγματα για την προστασία των δούλων και των απελεύθερων από την κακομεταχείριση ή τον εκ νέου εξανδραποδισμό, εξερράγησαν και καταπνίγηκαν εξεγέρσεις στη Βρετανία, την Παλαιστίνη και τη Γαλατία, ενώ έγινε κι ένας περίφημος διακανονισμός με τους Πάρθους σχετικά με το Βασίλειο της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό αυτόν, η νέα κυβερνώσα δυναστεία της χώρας θα ήταν παρακλάδι των Πάρθων Αρσακιδών (με πρώτον επισήμως αναγνωρισμένο βασιλιά τον Τιριδάτη Α΄) αλλά η στέψη και η έγκριση του εκάστοτε μονάρχη θα γινόταν στην Ιταλία από τη Σύγκλητο. Ο διακανονισμός αυτός τερμάτισε μία διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ρωμαίων και Πάρθων.
ν

Το αρχαίο θέατρο του Νέρωνα ήταν γνωστό μόνο από αρχαία κείμενα. Προορισμένο για παραστάσεις για την ελίτ της Ρώμης, χωρούσε μικρά πλοία που ναυμαχούσαν μεταξύ τους. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Νέρων επίσης προώθησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων έργων, οργάνωσε αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες, έδωσε φοροαπαλλαγές στις εισαγωγές τροφίμων για να μειώσει το κόστος τους και έσφιξε τους δεσμούς του ρωμαϊκού κράτους με τον ελληνικό κόσμο.

Ακόμα, όντας αυτοανακηρυγμένος ποιητής και εραστής των τεχνών, επιχείρησε να στηρίξει έναν νέο, προπαγανδιστικό αυλικό λογοτεχνικό κύκλο (στα πρότυπα των αυγούστειων ποιητών του Μαικήνα), στον οποίον ανήκαν ο Σενέκας ο Νεώτερος και ο Λουκανός.
ν

Πανοραμική άποψη του αρχαίου θεάτρου του Νέρωνα. Στη θέση του επρόκειτο να χτιστεί ένα καινούριο ξενοδοχείο Four Seasons.
ν

Ήταν επίσης ο πρώτος που σκέφτηκε να ανοίξει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Έφτιαξε τα σχέδια και άρχισε την ανασκαφή, αλλά κάποιοι από το περιβάλλον του είπαν ότι τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου ήταν πιο ψηλά από τα νερά του Σαρωνικού κι επομένως θα πλημμύριζε η Αττική. Ο Νέρωνας τους πίστεψε και τα έργα διάνοιξης σταμάτησαν.

Πολύ πιθανόν, πίσω από τη φήμη αυτή, να ήταν ιουδαϊκός δάκτυλος, καθώς ο Νέρωνας είχε φέρει Εβραίους σκλάβους από την Παλαιστίνη για να εργαστούν στη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου.
ν

Το αρχαίο θέατρο του Νέρωνα ήταν γνωστό μόνο από αρχαία κείμενα. Προορισμένο για παραστάσεις για την ελίτ της Ρώμης, χωρούσε μικρά πλοία που ναυμαχούσαν μεταξύ τους. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η αρχαιολογική ανασκαφή του χώρου που διεξήχθη στον κήπο του Palazzo della Rovere έφερε στο φως κατασκευές και διακοσμήσεις από εκείνη την πολύ μακρινή εποχή.

Η αρχαιολόγος, Daniela Porro δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική ανακάλυψη» καθώς στον εν λόγω χώρο πιστεύεται ότι ο Νέρωνας έκανε πρόβες για απαγγελία ποίησης και μουσικές παραστάσεις. Ο χώρος είχε αναφερθεί και γραπτώς σε πολλά ρωμαϊκά κείμενα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε εντοπιστεί.
ν

Ανάμεσα στα ευρήματα που έφερες στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι και αυτή η μισοκατεστραμμένη μαρμάρινη προτομή του Νέρωνα. Image: Supplied
ν

Στο σημείο έχουν βρεθεί τμήματα των καθισμάτων του θεάτρου μαζί με κομψές κολόνες και μάρμαρα. Παράλληλα βρέθηκαν εκλεπτυσμένες διακοσμήσεις με φύλλα χρυσού σε στόκο και αποθηκευτικοί χώροι για κοστούμια και σκηνικά. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης στον ίδιο χώρο γυάλινα κύπελλα και κεραμικά, ενώ χαρακτηρίζουν τα ευρήματα «εξαιρετικά» γιατί ρίχνουν φως σε μια ελάχιστα γνωστή περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας έως τον 15ο αιώνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ποικιλία αντικειμένων διάσπαρτων στα ερείπια του θεάτρου. Αυτά περιλάμβαναν επτά περίτεχνα μεσαιωνικά γυάλινα δισκοπότηρα, τμήματα οστών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κομπολογιών, πήλινα δοχεία και τεφροδόχους, μαγειρικά σκεύη για το ψήσιμο του ψωμιού, νομίσματα, χτένες κατασκευασμένες από κόκαλο και πολλά κομμάτια μουσικών οργάνων. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ίδιου του θεάτρου, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μαρμάρινες στήλες από γύψο διακοσμημένες με φύλλα χρυσού, σύμφωνα με το ABC News.
ν

Μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του θεάτρου του Νέρωνα, που ανακαλύφθηκαν στο Palazzo della Rovere στη Ρώμη. Image: Pacific Press Media Production Corp.
ν

Η αρχαιολόγος Marzia Di Mento, υπεύθυνη της ανασκαφής, ανέφερε ότι η μελέτη των ευρημάτων θα διαρκέσει χρόνια.

«Πρόκειται για μια υπέροχη ανασκαφή, μια ανασκαφή που ονειρεύεται κάθε αρχαιολόγος. Το να μπορεί κανείς να σκάψει σε αυτή την πυκνοδομημένη ιστορικά πλούσια περιοχή είναι τόσο σπάνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μετά την καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων, η περιοχή θα καλυφθεί και ο κήπος του Palazzo della Rovere θα αποκατασταθεί στα αναγεννησιακά του πρότυπα.
ν

 


Translate this post