Ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό με εκπληκτικές σκηνές του Τρωικού Πολέμου (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό με την περίφημη μονομαχία Αχιλλέα και Έκτορα, των δύο πρωταγωνιστών του Τρωικού Πολέμου.

Το εκπληκτικό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε σε χωράφι ενός αγρότη στην Αγγλία. Image: University of Leicester Archaeological Services

v

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ από το Πανεπιστήμιο Λέστερ στην Αγγλία αποκάλυψαν την Πέμπτη ένα εκπληκτικό μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζει τη διάσημη μάχη μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του Τρωικού Πολέμου: του Αχιλλέα και του Έκτορα.

Το έργο τέχνης, με διαστάσεις 11 x 7 μέτρα, ανακαλύφθηκε στην κομητεία Rutland, στην κεντρική Αγγλία, κατά τη διάρκεια ανασκαφών ενός περίτεχνου συγκροτήματος ρωμαϊκής βίλας που αποτελείται από μια σειρά από κτίσματα, που χρονολογούνται μεταξύ τρίτου και τέταρτου αιώνα μ.Χ.

Ο Duncan Wilson, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Historic England, περιέγραψε το εύρημα ως «μοναδικό». Ο οργανισμός Historic England είναι ένας δημόσιος φορέας που βοηθά τους ανθρώπους να φροντίζουν, να απολαμβάνουν και να γιορτάζουν το ιστορικό περιβάλλον της Αγγλίας.

Όπως τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Το τεράστιο ψηφιδωτό είναι χωρισμένο σε μικρότερα τμήματα (panel) που το καθένα περιέχει και μια σκηνή της διάσημης μονομαχίας, ώστε ο θεατής να έχει ολόκληρη την εξέλιξη της μάχης και την κατάληξή της.
ν

Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε τη δραματική σύγκρουση των δύο πολεμιστών πάνω στα άρματά τους. Ο Αχιλλέας (αριστερά) μάχεται γυμνός. Και ο δύο ήρωες κρατούν ασπίδα. Τα δύο άλογα του Αχιλλέα, ο Ξάνθος καὶ ο Βαλίας, αποδίδονται με διαφορετικά χρώματα. Αντίθετα, τα άλογα του Έκτορα έχουν το ίδιο χρώμα.
ν

Η μονομαχία τελειώνει άδοξα για τον Έκτορα. Ο Αχιλλέας δένει το γυμνό σώμα του αντιπάλου του στα άρμα του για να γιορτάσει τη λαμπρή νίκη του. Το αιμόφυρτο σώμα του Έκτορα σύρεται πίσω από το άρμα του Αχιλλέα, ενώ ο Πρίαμος, ο πατέρας του Έκτορα κοιτάζει περίλυπος τη σκηνή. Ο Αχιλλέας κρατά επίσης την κόκκινη ασπίδα του Έκτορα.

Σκοτώνοντας τον Έκτορα, ο Αχιλλέας παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του Πάτροκλου.
ν

 

Η τελευταία σκηνή δείχνει τον βασιλιά Πρίαμο να παραδίδει τα λύτρα για να πάρει πίσω το σώμα του Έκτορα. Ένας υπηρέτης των Τρώων ισορροπεί στους ώμους του μια τεράστια ζυγαριά, Στο ένα τάσι είναι το πτώμα του Έκτορα και στο άλλο ένας χρυσός δίσκος, ενώ ο Πρίαμος ετοιμάζεται να προσθέσει και άλλα πολύτιμα είδη.

Το αριστερό τμήμα της εικόνας είναι κατεστραμμένο, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε υο περίγραμμα του Αχιλλέα που κάθεται, κρατώντας το δόρυ και την ασπίδα του, ενώ κοντά του στέκονται δύο άλλοι Έλληνες πολεμιστές.
ν

Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν το τεράστιο ψηφιδωτό. Image: University of Leicester Archaeological Services
ν

Ο Τρωικός Πόλεμος, τον οποίο περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ήταν ένα είδος παγκοσμίου πολέμου της μακρινής εκείνης εποχής, ανάμεσα στις δυνάμεις του Σκότους (Τρώες) και στις δυνάμεις του Φωτός (Έλληνες). Η Ωραία Ελένη συμβόλιζε τον κόσμο. Η αρπαγή της από τον Πάρι σήμαινε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα επικράτησαν οι δυνάμεις του Σκότους, μέχρι που οι δυνάμεις του Φωτός συνασπίστηκαν και τελικά επικράτησαν.

Μια παρόμοια σύγκρουση διεξάγεται και σήμερα. Αυτή τη χρονική περίοδο θριαμβεύουν οι δυνάμεις του Σκότους. Δεν πρόκειται όμως να επικρατήσουν. Γιατί ακόμη και οι Σκοτεινοί, για να μπορούν να βλέπουν, χρειάζονται το Φως.

(Από την αυτόματη μετάφραση στους υπότιτλους του βίντεο ενεργοποιήστε τα ελληνικά).
ν

Encountering Achilles – the story of the Rutland mosaic | University of Leicester
ν

ν

 


Translate this post