Εντυπωσιάζουν οι αρχαίες κεφαλές της Αφροδίτης και του Διόνυσου στους Αιζανούς

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ευρήματα 5.000 ετών στην αρχαιοελληνική πόλη των Αιζάνων στη Δυτική Ανατολία (Φρυγία), μεταξύ αυτών η Αφροδίτη και ο Διόνυσος.

Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Μεγάλη εικόνα: Η ανακάλυψη της κεφαλής της Αφροδίτης. Ένθετη εικόνα: η κεφαλή του Διονύσου. Image: Anadolu Agency

ν

ΚΕΦΑΛΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ των αρχαίων ελληνικών θεοτήτων Αφροδίτης και Διόνυσου ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Αιζανοί, που υπήρξε το σπίτι ενός από τα πρώτα χρηματιστήρια στον κόσμο και η ιστορία της πηγαίνει 5.000 χρόνια πίσω.

Τα κεφάλια των αγαλμάτων βρέθηκαν στον πυθμένα ενός χειμάρρου, αλλά οι αρχαιολόγοι σημειώνουν τα σώματά τους ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης ανασκαφής. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς χωρίστηκαν τα κεφάλια και τα σώματα.

Τα δύο περίτεχνα κεφάλια απεικονίζουν τη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, και τον θεό του κρασιού, Διόνυσο.

Λαξεύτηκαν σε ασβεστόλιθο κατά την ελληνιστική περίοδο στην αρχαία πόλη των Αιζάνων, στην οποία βρισκόταν μια από τις πρώτες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο

Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, δείχνουν ότι οι Έλληνες διατηρούσαν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους ακόμη και υπό ρωμαϊκή κυριαρχία.
ν

Η εκπληκτικής ομορφιάς κεφαλή του Διόνυσου που ανακαλύφθηκε στους Αιζανούς. Image: Anadolu Agency
ν

Κάθε κεφαλή έχει λαξευτεί επιδέξια σε ασβεστόλιθο: η κεφαλή της Αφροδίτης έχει ύψος σχεδόν μισό μέτρο (48 εκατ.) και του Διονύσου ύψος 43 εκατοστά.

Κεραμικά ευρήματα από τους Αιζανούς δείχνουν ότι η πόλη κατοικείτο ήδη από το 3.000 π.Χ. Σε προηγούμενες ανασκαφές βρέθηκε ένα περίτεχνο άγαλμα της Υγείας.

Οι Αιζανοί βρίσκονται σήμερα κοντά κοντά στην Κιουτάχεια, δίπλα στον ποταμό Πενκαλάς, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Η πόλη πήρε το όνομά της από τον ήρωα Αζάνα, έναν από τους τρεις γιους του Αρκά (μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας) και της νύμφης Ερατώς, θρυλικούς προγόνους των Φρυγίων.
ν

Νια άλλη άποψη της υπερμεγέθους κεφαλής του Διόνυσου που ανακαλύφθηκε στους Αιζανούς. Image: Anadolu Agency
ν

Κατά την ελληνιστική περίοδο, η πόλη άλλαζε κατοχή μεταξύ του βασιλείου της Περγάμου και του βασιλείου της Βιθυνίας, πριν κληροδοτηθεί στη Ρώμη το 133 π.Χ.

Ωστόσο, συνέχισε να κόβει τα δικά της νομίσματα, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Τα μνημειώδη κτίριά της χρονολογούνται από τις αρχές της Αυτοκρατορίας έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
ν

Η ανακάλυψη της κεφαλής της Αφροδίτης. Τα σώματα των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες ανασκαφές, αλλά οι κεφαλές βρέθηκαν πρόσφατα στην κοίτη ενός χειμάρρου. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς χωρίστηκαν τα κεφάλια από τα σώματα. Image: Anadolu Agency
ν

Ο εντυπωσιακός Ναός του Διός, του πατέρα θεών και ανθρώπων, στους Αιζανούς. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

 

Ο Ναός του Διός με το ακρωτήριο της πολιούχου θεάς σε πρώτο πλάνο. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η αρχαία πόλη των Αιζάνων είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ρωμαϊκής Περιόδο. Τα σωζόμενα κτίρια περιλαμβάνουν έναν καλοδιατηρημένο Ναό του Διός, έναν ασυνήθιστο συνδυασμό θεάτρου-σταδίου, εντυπωσιακά λουτρά και μια πέτρινη στήλη (Macellum) με το Έδικτο του Διοκλητιανού (βασ. 284 – 305). Η πόλη παρήκμασε στην Ύστερη Αρχαιότητα.

Εξαιτίας των σημαντικών ευρημάτων, ο χώρος υποβλήθηκε το 2012 για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
ν

Κάθε κεφαλή είναι επιδέξια λαξευμένη σε ασβεστόλιθο, με αυτή της Αφροδίτης (φωτογραφία) να έχει ύψος 48 εκατοστά και του Διονύσου 43 εκατοστά. Image: Anadolu Agency
ν

Ο συντονιστής της ανασκαφής Gokhan Coskun είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι κεφαλές και των δύο θεοτήτων «είναι σημαντικά ευρήματα για εμάς, καθώς δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη σημασία του στη ρωμαϊκή εποχή».
ν

Aizanoi Antik Kenti kazısında ‘Afrodit’ ve ‘Dionysos’ heykel başları çıktı | CNN TÜRK
ν

ν

Τον Αύγουστο, η ίδια ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι είχε βρει το ακέφαλο άγαλμα της Υγείας, της κόρης του Ασκληπιού.

Η Υγεία είναι η προσωποποίηση της υγείας, της καθαριότητας και της υγιεινής και συχνά απεικονίζεται με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από τον καρπό ή τον κορμό της και με ένα κύπελλο ή δισκοπότηρο στο χέρι.
ν

Το άγαλμα της Υγείας, της κόρης του Ασκληπιού, βρέθηκε τον Αύγουστο στους Αιζανούς. . Image: Anadolu Agency
ν

«Το άγαλμα της Υγείας μάς κάνει να σκεφτούμε ότι υπήρχαν κάποιες σημαντικές κατασκευές και κτίσματα που σχετίζονται με τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας στους Αιζανούς κατά τη ρωμαϊκή εποχή», δήλωσε ο αρχαιολόγος Gokhan Coskun από το Πανεπιστήμιο Dumlupinar.

«Την περίοδο αυτή προσπαθούμε να αποκαλύψουμε την κιονοστοιχία στη δυτική και νότια πτέρυγα της Αγοράς και τα καταστήματα που βρίσκονται ακριβώς πίσω από αυτήν», πρόσθεσε.

Η αρχαία πόλη των Αιζανών ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους περιηγητές το 1824, αλλά οι ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1926.
ν

 


Translate this post