Βίντεο με τη συντριβή του υποβρυχίου Titan στον βυθό του Ατλαντικού (vid)

Κατηγορία Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 13/7/2023, 08:22, 14:42

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα ζοφερό βίντεο δείχνει πώς έγινε η συντριβή του τουριστικού υποβρύχιου Titan στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το βίντεο της αυντριβής του υποβρυχίου Titan είχε μέσα σε 11 ημέρες πάνω από έξι εκατομμύρια προβολές. Πηγή: YouTube

v

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΝΤΕΟ που περιγράφει λεπτομερώς την συντριβή του καταδικασμένου υποβρύχιου Τιτάν έχει συναρπάσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, με γραφικά που δείχνουν πώς ακριβώς η τρομερή πίεση του  νερού κατέστρεψε το σκάφος.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε από την AiTelly έχει συγκεντρώσει πάνω από πέντε εκατομμύρια προβολές. Η AiTelly είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στην προβολή αυθεντικών κινούμενων σχεδίων μηχανικής 4K και 3D.

Το υποβρύχιο Τιτάν συνετρίβη στις 18 Ιουνίου, μόλις δύο ώρες μετά την κάθοδό του προς το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το τουριστικό υποβρύχιο άρχισε να καταδύεται προς το ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.840 μέτρων. Αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει έως εκεί. Μόλις έφτασε σε βάθος 1.680 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, υπέκυψε στην τεράστια πίεση του νερού και συνεθλίβη, όπως τσαλακώνουμε μια χαρτοσακούλα, παίρνοντας τις ζωές και των πέντε επιβαινόντων.

«Στο βάθος αυτό των 12.600 ποδιών (3.840 μέτρων) του Τιτανικού στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, υφίστανται περίπου 5.600 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα πίεσης», λέει το βίντεο.

«Αυτή η πίεση είναι σχεδόν 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή που βιώνουμε στην επιφάνεια».
ν

Implosion Titan Oceangate How it Happened | First part
ν

ν

Exposing OceanGate Submarines Many Fatal Designs | Second part
v

v

Τιτανικές πιέσεις

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3,8 χλμ. Οι πιέσεις σε αυτό το βάθος είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Η πίεση του αέρα στο σώμα μας στην επιφάνεια της θάλασσας είναι περίπου 1 κιλό ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Για κάθε 10 μέτρα βάθους κατάδυσης, το σώμα μας δέχεται το ισοδύναμο μιας επιπλέον ατμόσφαιρας.

Στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τιτανικός, η πίεση του νερού είναι κάπου 400 φορές μεγαλύτερη (40 MPa) από ό,τι στην επιφάνεια.

Ελάχιστα βυθοσκάφη στον κόσμο μπορούν να αντέξουν 400 ατμόσφαιρες πίεσης – συνήθως ρομποτικά οχήματα χωρίς ανθρώπους.

Το υποβρύχιο Τιτάν συνετρίβη χωρίς να πλησιάσει καν τον Τιτανικό, στα 1.680 μέτρα, όπου η πίεση είναι «μόνο» 170 ατμόσφαιρες!
ν

Το υποβρύχιο Τιτάν με τις δεξαμενές οξυγόνου που έσερνε στο πίσω μέρος του. Πηγή: OceanGate Expeditions
ν

Μια τέτοια τιτάνια δύναμη έκανε το υποβρύχιο της OceanGate να τσαλακωθεί «μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου», αναφέρει το βίντεο.

Το συνοδευτικό animation δείχνει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του υποβρυχίου της OceanGate να συνθλίβεται και να σχίζεται.

Ο αφηγητής κατηγορεί την αμφιλεγόμενη κατασκευή του Τιτάνα από ανθρακονήματα.

«Η υπάρχουσα τεχνολογία υποβρυχίων βασίζεται στον χάλυβα, το τιτάνιο και το αλουμίνιο. Αυτά είναι που κάνουν τα υποβρύχια να μην συντριβούν. Αλλά ο Τιτάνας είχε πειραματικό σχεδιασμό», λέει το βίντεο.
ν

Οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Τιτάν: Hamish Harding, 58 ετών, Stockton Rush (το αφεντικό της OceanGate), 61 ετών, Paul-Henri Nargeolet, 77 ετών, Suleman Dawood, 19 ετών, και Shahzada Dawood, 48 ετών. Image: AFP
v

Ένας άλλος υποψήφιος επιβάτης, ο Τζέι Μπλουμ, έφυγε γιατί είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αντοχή του πειραματικού υποβρυχίου.

Αντίθετα, ο Stockton Rush, ο ιδιοκτήτης, είχε πει ότι το υποβρύχιο ήταν «αβύθιστο» και πολύ πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο ή να κάνεις κατάδυση με μπουκάλες.

Μεταξύ 48 και 71 δευτερολέπτων

Ο Ισπανός μηχανικός και ειδικός των υποβρυχίων Χοσέ Λουίς Μαρτίν δήλωσε στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NIUS την Τρίτη ότι τα πέντε θύματα της συντριβής πιθανότατα συνειδητοποίησαν τη μοίρα τους μεταξύ 48 και 71 δευτερολέπτων πριν συμβεί η καταστροφή.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείς να συνειδητοποιήσεις τα πάντα. Πολύ περισσότερο όταν βρίσκεσαι στο απόλυτο σκοτάδι», είπε ο Μαρτίν. «Είναι δύσκολο για εμάς να αντιληφθούμε το δέος που βίωσαν εκείνες τις ελάχιστες στιγμές, όταν είδαν τον θάνατο να έρχεται».
ν

 


Translate this post