Ανεξήγητο: Οι μυστηριώδεις σπείρες του ανθρώπινου εγκεφάλου (vid)

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ  | Ενημ. 25/6/2023, 20:30

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα μυστηριώδη σπειροειδή σήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ίσως κρατούν το κλειδί για τις γνωστικές μας ικανότητες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίεργους στροβιλισμούς στον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου. Σύνδεση του εγκεφάλου με το αιθερικό πεδίο; Πηγή: YouTube

v

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ, σπειροειδή σήματα ανακαλύφθηκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και οι επιστήμονες που βρήκαν τους στροβίλους πιστεύουν ότι βοηθούν στην οργάνωση και τακτοποίηση της πολύπλοκης εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Τα σήματα, τα οποία εμφανίστηκαν ως στροβιλιζόμενες σπείρες εγκεφαλικών κυμάτων στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, ανακαλύφθηκαν σε σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) του εγκεφάλου 100 νεαρών ενηλίκων, οι οποίες ελήφθησαν τόσο όταν τα άτομα ξεκουράζονταν όσο και όταν ήταν απασχολημένα σε διάφορες εργασίες.

Ο ακριβής σκοπός αυτών των στροβιλισμών είναι άγνωστος, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σπειροειδή σήματα μπορεί να χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στην ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών.

Αυτές οι δίνες μπορεί ακόμη και να επηρεαστούν από ασθένειες του εγκεφάλου όπως η άνοια, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εισαχθούν ως λειτουργίες σε προηγμένους υπολογιστές που μιμούνται τις περίπλοκες διαδικασίες του ανθρώπινου μυαλού. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Human Behavior.
ν

Ο εγκέφαλος αποτελείται από 86 δισεκατομμύρια νευρώνες. Κάθε νευρώνας αποτελείται από 4.000 νευρικές ίνες. Πηγή: Google / Lichtman Laboratory

ν

Ένα θαυμαστό εργαλείο

Ο εγκέφαλος αποτελείται από 86 δισεκατομμύρια νευρώνες. Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί, παρ’ όλα αυτά έχουμε αντιγράψει τις λειτουργίες του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με τη διαφορά ότι οι υπολογιστές ούτε αισθάνονται ούτε έχουν συνείδηση.

Τη συνείδηση την παρέχει η ψυχή. Η ψυχή συνδέεται με το σώμα με δύο νήματα. Το ένα συνειδησιακό νήμα της ψυχής καταλήγει στον εγκέφαλο, ενώ το δεύτερο καταλήγει στην καρδιά.

Μέσω του Γαληνού μαθαίνουμε ότι γύρω στο 300 π.Χ. οι γιατροί Ηρόφιλος και Ερασίστρατος εντόπισαν τις δύο έδρες της ψυχής στο σώμα. Ο Ηρόφιλος, ο αρχηγός της ονομαστής Ηροφίλειας Ιατρικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια, ανακάλυψε μεταξύ άλλων τα περιφερικά νεύρα και διαχωρίζοντας τα αισθητικά νεύρα από τα κινητικά τα παρακολούθησε μέχρι τον εγκέφαλο. Εκεί εντόπισε την έδρα της ψυχής στα κοιλώματα του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στην τέταρτη κοιλία.

Παράλληλα, ο σύγχρονός του Ερασίστρατος, μαθητής του Χρύσιππου και αρχηγός της ομώνυμης ιατρικής σχολής στη Σμύρνη, εντόπισε τις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες στις έλικες του εγκεφάλου. Όσον αφορά την έδρα της ψυχής στην καρδιά, την εντόπισε στον αριστερό κόλπο.
ν

Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και νευρογλοία (υποστηρικτικά κύτταρα) και χωρίζεται σε τρία μέρη: τον εγκεφαλικό φλοιό, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος. Πηγή: Mayfield Clinic
ν

Εγκεφαλικός φλοιός (Cerebrum): Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της φαιάς ουσίας και χωρίζεται σε δεξιό και αριστερό ημισφαίριο. Εκτελεί τις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες όπως η ερμηνεία της αφής, της όρασης και της ακοής, την ομιλία, τους συλλογισμούς, τα συναισθήματα, τη μάθηση και τον έλεγχο της κίνησης.

Παρεγκεφαλίδα (Cerebellum): Βρίσκεται κάτω από τον εγκέφαλο. Η λειτουργία της αφορά τον συντονισμό των μυϊκών κινήσεων, τη στάση του σώματος και την ισορροπία.

Εγκεφαλικό στέλεχος (Brainstem): Συνδέει τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα με το νωτιαίο μυελό και λειτουργεί ως κέντρο αναμετάδοσης. Ελέγχει πολλές αυτόματες λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του σώματος, οι κύκλοι ύπνου και αφύπνισης, η πέψη, το φτέρνισμα, ο βήχας, ο έμετος και η κατάποση.

Ημισφαίρια του εγκεφάλου: Καθένα από τα δύο ημισφαίρια (δεξιό ή αριστερό) έχει έναν εσωτερικό πυρήνα που αποτελείται από λευκή ουσία και μια εξωτερική επιφάνεια ‒τον εγκεφαλικό φλοιό‒ που αποτελείται από φαιά ουσία.

Ο φλοιός έχει ένα εξωτερικό στρώμα, τον νεοφλοιό και ένα εσωτερικό ή αρχαιότερο στρώμα, τον αλλοφλοιό. Ο νεοφλοιός αποτελείται από έξι νευρωνικά στρώματα, ενώ ο αλλοφλοιός από τρία ή τέσσερα. Κάθε ημισφαίριο χωρίζεται συμβατικά σε τέσσερις λοβούς: τον μετωπιαίο, τον κροταφικό, τον βρεγματικό και τον ινιακό λοβό.

Οι μήνιγγες: Αυτές είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν τρία στρώματα μηνίγγων, που ονομάζονται: σκληρή μήνιγγα (εξωτερικά), αραχνοειδής μήνιγγα (μεσαία) και χοριοειδής μήνιγγα (εσωτερικά). Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) παράγεται στο κέντρο του εγκεφάλου, στις πλευρικές κοιλίες και κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μεταξύ της αραχνοειδούς και της χοριοειδούς μήνιγγας.

Οι κοιλίες του εγκεφάλου: Είναι τέσσερις. Η πρώτη και η δεύτερη πλάγια κοιλία, οι οποίες βρίσκονται στα εγκεφαλικά ημισφαίρια, η τρίτη κοιλία του διεγκεφάλου και η τέταρτη κοιλία, οπισθίως του προμήκη μυελού και της γέφυρας. Οι κοιλίες είναι γεμάτες με εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο σχηματίζεται από τα χοριοειδή πλέγματα στα τοιχώματα και τις οροφές των κοιλιών.

Δείτε το βίντεο κλιπ:
ν

ν

 


Translate this post