Άνδρες και γυναίκες: διαφέρουν κατά 6.500 γονίδια

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Από τα περίπου 20.000 γονίδια, τα 6.500 «εκφράζονται» διαφορετικά στους άνδρες και διαφορετικά στις γυναίκες.

Άνδρες και γυναίκες ακολουθούν δύο ξεχωριστά αλλά αλληλεξαρτώμενα «μονοπάτια» εξέλιξης, οπότε μπορεί κανείς να μιλά για συν-εξέλιξη. Image: Supplied
ν
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ «εκφράζονται» στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, περίπου 6.500 γονίδια του ανθρώπινου DNA, από τα συνολικά 20.000 που συνήθως υπάρχουν στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη.
Ανάμεσα στις βιολογικές διαφορές που παρατηρούνται στα δύο φύλα είναι, παραδείγματος χάρη, και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε κάποιες ασθένειες από ό,τι οι άνδρες και αντιστρόφως. Ακόμα οι διαφορετικές αντιδράσεις αντρών και γυναικών στη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιβεβαιώνουν επίσης τις βιολογικές διαφοροποιήσεις απέναντι στα φύλα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Μοριακής Γενετικής του κορυφαίου Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σμούελ Πιετροκόφσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας BMC Biology, διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες ακολουθούν δύο ξεχωριστά αλλά αλληλεξαρτώμενα «μονοπάτια» εξέλιξης, οπότε μπορεί κανείς να μιλά για συν-εξέλιξη.
Μελετώντας τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης των γονιδίων στα όργανα και στους ιστούς 550 ενηλίκων, οι επιστήμονες εντόπισαν περίπου 6.500 γονίδια, των οποίων η δραστηριότητα εμφανίζει «προτίμηση» προς το ένα ή το άλλο φύλο σε τουλάχιστον έναν ιστό του σώματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, τα γονίδια που σχετίζονται με τις τρίχες, εκφράζονται στο δέρμα των ανδρών αλλά όχι των γυναικών, ενώ άλλα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία των μυών, εκφράζονται εντονότερα στους άνδρες. 
Αντιθέτως τα γονίδια που αφορούν την αποθήκευση του λίπους, δραστηριοποιούνται εντονότερα στις γυναίκες, αναφέρουν οι ειδικοί.
ν
Τα γονίδια επηρεάζουν τις χρονικές στιγμές της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Image: Supplied
ν
Όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλικία κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή επηρεάζεται από τα γονίδια που ελέγχουν τον χρόνο της εφηβείας και την φυσική ωριμότητα, καθώς και από τα γονίδια που συμβάλλουν στους τύπους προσωπικότητας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 38 γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με το σε ποια ηλικία θα γίνει η πρώτη σεξουαλική επαφή, καθώς και πότε θα κάνει κάποιος παιδιά και πόσα θα είναι. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 43% των γυναικών και το 42% των ανδρών έχουν σεξουαλική επαφή κατά την εφηβική ηλικία, μεταξύ 15 έως 19 ετών.
Ο τρόπος «έκφρασης» των γονιδίων αφορά τόσο την εκδήλωση όσο και την απενεργοποίηση ή σίγασή τους. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης διαφοράς απέναντι στα δύο φύλα αποτελεί η εμφάνιση πάρκινσον στους άνδρες, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι κάποια γονίδια δραστηριοποιούνται κυρίως στον γυναικείο εγκέφαλο αλλά όχι στον ανδρικό.
Τα γονίδια που είναι πιο «ανδρικά» ή πιο «γυναικεία», συσσωρεύουν περισσότερες μεταλλάξεις με το πέρασμα του χρόνου, από ό,τι τα υπόλοιπα που «δουλεύουν» εξίσου και στα δύο φύλα. Ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ακόμα άγνωστο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα γονίδιά τους, έτσι ώστε να φωτιστούν περισσότερο οι συσχετισμοί με τον τρόπο που τα δύο φύλα αντιδρούν στις ασθένειες και στις θεραπείες.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post