Οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι θέμα DNA

Κατηγορία NEWS, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Συγκρίνοντας το DNA ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός έχει τις ρίζες του στη βιολογία ενός ατόμου.

Τα γονίδια καθορίζουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Image: Supplied
ν

ΕΔΩ και πολύ καιρό γίνεται συζήτηση εάν ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποτέλεσμα της βιολογίας ενός ατόμου ή καθορίζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και εξωτερικές επιρροές.
Μια νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ φέρνει τους ειδικούς ένα βήμα πιο κοντά στην διαπίστωση ότι η ομοφυλοφιλία έχει τις ρίζες της στο DNA ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο North Shore του Ιλινόις που πραγματοποίησαν την έρευνα ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τους γενετικούς δείκτες που υποδεικνύουν εάν ένα άτομο είναι ομοφυλόφιλο ή όχι.
Συγκρίνοντας πλήρη γονιδιώματα περίπου 1.000 ομοφυλόφιλων και 1.200 ετεροφυλόφιλων ατόμων διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο συγκεκριμένες περιοχές στην έλικα του DNA που διέφεραν μεταξύ των ομάδων.
Μια από τις περιοχές περιλαμβάνει ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή ορμονών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνδέεται επίσης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου.
ν

Υπήρχαν δύο συγκεκριμένα γονίδια που διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων. Image: Supplied
ν

Το ένα γονίδιο συνδέεται, όπως είπαμε, με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παραγωγή των ορμονών.
Το άλλο γονίδιο συνδέεται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς – μια περιοχή που είχε προηγουμένως συνδεθεί με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.
Αν και οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι οριστικά, πιστεύουν ότι φέρνουν τους ερευνητές ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς αναπτύσσονται οι σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων.
«Επειδή η σεξουαλικότητα είναι ουσιαστικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής –τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινωνία– είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται η έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού του ανθρώπου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Άλαν Σάντερς στην βρετανική Telegraph.
«Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εύρεση των γενετικών βάσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανδρών και, ως εκ τούτου, ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό».
«Τα συμπεράσματά μας δεν είναι οριστικά, αλλά το πρώτο βήμα για τη μελέτη του γονιδιώματος σε όλο το εύρος του. Ελπίζουμε ότι οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο της σεξουαλικότητας των ανθρώπων».
ν

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις συμβάλλει στην κατανόηση του πώς αναπτύσσονται οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Image: Supplied
ν

Σκοπός τέτοιων γενετικών μελετών είναι η εύρεση παραλλαγών στο DNA που να συνδέονται με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, στην περίπτωση αυτή με την ομοφυλοφιλία.
Αλλά ενώ άλλες γενετικές έρευνες έχουν γίνει σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού, π.χ. σε 100.000 ανθρώπους, η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε μικρό δείγμα πληθυσμού που περιλάμβανε μόνο άνδρες και μόνο Ευρωπαίους. Λείπουν οι ενδείξεις από το θηλυκό γένος και από άτομα που δεν είναι Ευρωπαίοι. Επομένως είναι λιγότερο αξιόπιστη, σε σχέση με άλλες έρευνες, και η συσχέτιση των συγκεκριμένων γονιδίων με το αντικείμενο της έρευνας δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια.
Παρ’ όλα αυτά η έρευνα στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως φαίνεται, όλα είναι γραμμένα στο DNA, αυτή την μεγαλομοριακή ένωση που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου και στην οποία είναι γραμμένες όλες οι πληροφορίες σχετικά με έναν οργανισμό – πώς θα αναπτυχθεί, τι συμπεριφορά θα παρουσιάσει και ποιο θα είναι το τέλος του.
Αυτό δείχνει πως τα πάντα στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, είναι προγραμματισμένα, ή ότι έχουν υποστεί προγραμματισμό από τον οποίο οι εκδηλωμένες υπάρξεις είναι «κλειδωμένες» και δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Στις διάφορες πνευματικές παραδόσεις, το γεγονός αυτό αποτελεί τον πυρήνα των θεωριών που είναι γνωστές ως μοίρα, κισμέτ, πεπρωμένο ή κάρμα.

ν

via GIPHY

Η διαμόρφωση των μεγάλων μορίων του DNA στο χώρο έχει τη μορφή δύο επιμήκων αλύσεων, οι οποίες συστρέφονται ελικοειδώς μεταξύ τους. Οι έλικες αποτελούνται από τέσσερις αζωτούχες βάσεις.
Το DNA είναι τόσο ευέλικτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει τα πάντα από μια αμοιβάδα μέχρι έναν άνθρωπο, έναν δεινόσαυρο ή μια πικραλίδα. Και είναι τόσο μικρό που χωρά μέσα στο κύτταρο.
Το σύνολο των μορίων DNA που υπάρχουν σε ένα κύτταρο αποτελούν το γενετικό υλικό του. Το DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου, όχι μόνον με την έννοια της μεταβίβασης χαρακτηριστικών, αναλλοίωτων από γενεά σε γενεά, αλλά και της ρύθμισης της φυσιογνωμίας εξειδίκευσης κάθε κυττάρου για την επιτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του.
Τα τέσσερα χημικά δομικά στοιχεία (αζωτούχες βάσεις) που αποτελούν τη διπλή έλικα του DNA βρίσκονται πίσω από σχεδόν όλη τη ζωή που υπάρχει στη Γη, καθώς έχουν μέσα τους αποθηκευμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως συμβαίνει με τα προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αλλά ενώ το DNA υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ως τρόπος αποθήκευσης των σχεδίων για τη ζωή, μόλις τώρα οι ερευνητές αρχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητές του ως μέσο αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων.
Το επόμενο βήμα θα είναι να βρούμε αυτόν που μας έχει προγραμματίσει…

 


Translate this post