Τολότος: Έζησε 82 χρόνια, χωρίς να δει ποτέ ζωντανή γυναίκα στη ζωή του

Κατηγορία NEWS, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έμαθε για τις γυναίκες μόνο από τα βιβλία. Δεν συνάντησε ποτέ καμία ζωντανή γυναίκα στη ζωή του – και αυτό από δική του επιλογή.

Ο Τολότος δεν συνάντησε ποτέ στη ζωή του γυναίκα. Πηγή: YouTube

v

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ έζησε για 82 χρόνια χωρίς ποτέ να αντικρύσει στη ζωή του ζωντανή γυναίκα! Πρόκειται για τον Μιχαήλο Τολότο, που ήταν μοναχός στο Άγιο Όρος και για τον οποίο λέγεται ότι δεν γνώριζε πώς μοιάζει μια γυναίκα.

Ο Μιχαήλο Τολότος, που γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1855 (ή το 1856) και πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1938, έζησε όλη του τη ζωή σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι του Άθω και έμαθε για την ύπαρξη των γυναικών μόνο από τα βιβλία.

Σε όλη τη διάρκεια της 82χρονης ζωής του δεν είπε ποτέ μια γυναίκα με σάρκα και οστά.

Μια περιπετειώδης γέννηση

Όταν γεννήθηκε, η βόρεια Ελλάδα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή. Τέσσερις ώρες μετά τη γέννησή του, η μητέρα του εξαφανίστηκε. Επειδή κανένας πατέρας ή άλλο μέλος της οικογένειας δεν ήρθε να τον φροντίσει, οι περίοικοι τον εγκατέλειψαν στα σκαλιά μιας μονής του Αγίου Όρους . Η τοπική μοναστική κοινότητα τον υιοθέτησε και του έδωσε το όνομα Μιχαήλο Τολότος.
ν

Σπάνια φωτογραφία του Έλληνα μοναχού που έζησε μια απομονωμένη ζωή στο Άγιο Όρος. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Είναι γνωστό ότι η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους απαγορεύει την είσοδο στις γυναίκες, ακόμη και σε θηλυκά ζώα. Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η αγαμία και επειδή η ίδια η Παναγία αντιπροσωπεύεται ως γυναίκα μέσω του όρους Άθως. Η απαγόρευση προέρχεται από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και υποστηρίχθηκε από πολλούς αυτοκράτορες. Η απαγόρευση έγινε επίσημη με ένα χρυσόβουλο (διάταγμα) του Κωνσταντίνου Θ΄ το 1046.
ν

Ο θάνατος του μοναχού Τολότου, όπως ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1038 στην αμερικανική εφημερίδα Edinburg Daily Courier του Εδιμβούργου της Ιντιάνας. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο θάνατος του Τολότου, όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα Hartford Courant στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ στις 24 Δεκεμβρίου 1938. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Έλληνες ορθόδοξοι μοναχοί στο Άγιο Όρος (περ. 1938). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Λέγεται ότι ο Τολότος δεν βγήκε ποτέ έξω από το Άγιο Όρος. Δεν είδε ποτέ ταινία, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1938 σε ηλικία 82 ετών. Επίσης δεν είδε ποτέ γυναίκες στη ζωή του. Λόγω αυτού, οι μοναχοί του έκαναν ειδική ταφή.

Η επιλογή του να μην ξεπεράσει ποτέ τα όρια του μοναστηριού ήταν δική του. Δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν σε κάποιον μοναχό να φύγει και να επισκεφθεί για παράδειγμα το πλησιέστερο χωριό.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό να συνάντησε δύο γυναίκες που μπήκαν κρυφά στη χερσόνησο του Άθω. Στη δεκαετία του 1920, η Γαλλίδα συγγραφέας Maryse Choisy , μεταμφιεσμένη σε ναύτη, μπήκε κρυφά στο άβατο για να ικανοποιήσει την περιέργειά της. Η Ελληνίδα Μις Ευρώπη 1930, Αλίκη Διπλαράκου, έγινε επίσης πρωτοσέλιδο όταν διείσδυσε στο ιερό βουνό τη δεκαετία του 1930, ντυμένη με ανδρικά ρούχα.
ν

Το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος. Wikimedia Commons
ν

 


Translate this post