Τα σχέδια του Έλον Μασκ να γίνει το Twitter ψηφιακή τράπεζα 250 δισ. δολαρίων

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

O 51χρονος μεγιστάνας θέλει οι χρήστες του Twitter να μπορούν να μεταφέρουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλο, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο Έλον Μασκ θέλει να αναβιώσει το παλιό του όνειρο με το PayPal. Image: Supplied

v

Ο ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ εξαγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολάρια και οραματίζεται να πολλαπλασιάσει την αξία κοινωνικού δικτύου, στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, μετατρέποντας την πλατφόρμα σε ψηφιακή τράπεζα. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο CEO της εταιρείας έδωσε στους υπαλλήλους του μια πρόγευση για το σχέδιό του να δεκαπλασιάσει την σημερινή αξία του Twitter (είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια) και στον πυρήνα των πλάνων του είναι οι οικονομικές συναλλαγές των εκατομμυρίων χρηστών του.

Είναι ένα «ριμέικ» των πρώτων βημάτων του Μασκ με την startup X.com, την πασίγνωστη, πλέον PayPal. Η γρήγορη επιτυχία της εταιρείας διαδικτυακών συναλλαγών, χάρισε στον Μασκ το πρώτο μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του, που στη συνέχεια επένδυσε στην Tesla, και ακολούθησε η ίδρυση της SpaceX που πλέον συνάπτει συμβόλαια με τη NASA.

Τώρα ο 51χρονος μεγιστάνας θέλει οι χρήστες του Twitter να μπορούν να μεταφέρουν πανεύκολα χρήματα ο ένας στον άλλο, χωρίς καθυστερήσεις, να επωφελούνται από επιτόκια καταθέσεων και «πολλά άλλα». 

«Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνουμε το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο», έλεγε ο Μασκ τον Μάρτιο, μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι βλέψεις του να γίνει το Twitter εφαρμογή πληρωμών, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας που προς το παρόν εξασφαλίζει το 90% των εσόδων από τις διαφημίσεις. 

Όμως, όπως συνέβη και με παλιότερα εγχειρήματα του Μασκ στην αυτοκίνηση και την αεροδιαστημική, «οι βλέψεις του έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις μεταξύ των οποίων οι εδραιωμένοι παίκτες της αγοράς και τα ρυθμιστικά εμπόδια», σχολιάζει η Wall Street Journal.
ν

Τα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. Image: Supplied
ν

Προς το παρόν το Twitter έχει κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και το «οικονομικό του μέλλον».

Τον Νοέμβριο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπέβαλε τις απαραίτητες αιτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Τώρα πρέπει να υποβάλλει αντίστοιχη αίτηση σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί. 

Εμπνευσμένος από αντίστοιχες εφαρμογές στην Ασία, ο Μασκ θέλει να εκμεταλλευτεί την κίνηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών. «Θα εκτελέσω το ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο με αυτό της X.com προ 22 ετών, με κάποιες βελτιώσεις», παραδεχόταν πέρυσι. 

Με το Twitter, θέλει να αναβαθμίσει το παλαιότερο πλάνο του για τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο ενός μέσου κινητικής δικτύωσης, με απώτερο στόχο μια «σούπερ-εφαρμογή» που θα περικλείει και θα παρέχει τις υπηρεσίες πολλαπλών app. 

Μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι μια μίξη περιεχομένου, υπηρεσιών επικοινωνίας και οικονομικών ‒εμπορικών συναλλαγών, όπως τα apps των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας– ή οπώς το WeChat της Tencent Holdings και το Alipay του Ant Group.

«Δεν χρειάζεται καν να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή τόσο καλή όσο το WeChat στην Κίνα», σχολίαζε πέρυσι ο Μασκ σε ένα podcast. «Δηλαδή, θέλω να πω, γιατί δεν αντιγράφουμε απλώς το WeChat;»

Πηγή: Wall Street Journal
ν

 


Translate this post